klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De weerkaarten waren de afgelopen dagen éénsgezind met zeer hoge temperaturen voor deze week en een zeker lijkende hittegolf. De grote hitte komt zeker, maar ik denk dat veel mensen gelukkig zijn dat het niet zo heet wordt als eerst gedacht.

Vanaf woensdag blijft de temperatuur op veel plaatsen onder de 30 graden. Alleen ten zuiden van de lijn Breda, Den Bosch, Nijmegen en Doetinchem blijft het ook na woensdag tropisch. Een officiële, landelijke hittegolf is wellicht (net) niet haalbaar.

Het Europese weermodel kwam sinds afgelopen vrijdag al met lagere temperaturen op de proppen en sinds dit weekend doet de Amerikaanse weercomputer hetzelfde. Richting volgend weekend lijkt het kwik weer te stijgen. De ‘echte’ afkoeling, naar waarden onder de 25 graden, volgt ergens begin juli zoals de weerkaarten er nu voorliggen.

Vrijdagavond laat waren weer prachtige lichtende nachtwolken te zien. Marcel Grondman maakte deze foto vanuit Aalsmeerderbrug richting de Haarlemmermeer.

Fraai weekend

We hebben een fraai weekend achter de rug. Bij flink wat zon steeg de temperatuur zaterdag naar waarden tussen de 18 en 25 graden met in Arcen 25,4 graden. Gisteren was het duidelijk warmer en steeg het kwik naar 23-30 graden met in Volkel en Hupsel 30,3 graden. In De Bilt werd het 28,5 graden en daarmee is de eerste zomerse dag in deze mogelijke hittegolf serie een feit. Nu nog tenminste 4 zomerse, waarvan 3 tropische dagen…

Tropische temperaturen

Op deze maandag schijnt de zon flink. Er is ook vrij veel sluierbewolking, maar de zon schijnt daar goed doorheen. Later vandaag is de bewolking in het noorden en westen wellicht wat dikker en dan krijgt de zon het moeilijk. Het blijft droog en er waait een overwegend matige zuidoostenwind.

De temperatuur stijgt naar 30-31 graden in het noorden en westen en naar 32-33 graden in het binnenland. Op de Wadden en ook in Zeeland blijft de temperatuur een fractie onder de 30 graden met maximaal 28-29 graden. In Zeeland en later ook elders aan de westkust steekt in de loop van de middag een zeewind op met geleidelijk dalende temperaturen.

Vanavond en vannacht zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. Het blijft droog en het koelt in het noordoosten af naar een graad of 17. Elders wordt het niet kouder dan 18-21 graden en in de grote steden blijft de temperatuur nog hoger.

Gisteren scheen de zon, maar er was ook sluierbewolking zichtbaar. Jolanda Bakker maakte de foto.
Het wordt heet, dus zoek de schaduw op… Jolanda Bakker maakte ook deze foto.

Morgen op een rooster, woensdag op veel plaatsen minder heet

Dinsdag liggen we op een rooster. Het wordt zeer waarschijnlijk de heetste dag van de week met temperaturen nagenoeg overal boven de 30 graden. Bij veel zon en ook sluierwolken wordt het in de Randstad 30-32 graden en in het noorden en midden 33-34 graden. In het oosten en zuiden is het nog warmer met kwikstanden van 35-36 graden. Het absolute record van 38,6 graden wordt niet overschreden.

In Zeeland wordt het maximaal 27-29 graden en dat komt door een wind van zee. In de avond zal ook elders in het westen de wind van zee gaan waaien met als gevolg koelere lucht.

Woensdag neemt de hitte in het westen en noorden af. De wind waait uit het noorden en daarmee wordt duidelijk minder warme lucht aangevoerd. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied, maar ook op de westelijke stranden en in Zeeland wordt het maximaal 22-24 graden.

In de Randstad, Flevoland, de Noordoostpolder, Groningen en delen van Drenthe wordt het 25-29 graden. Tropische temperaturen vinden we langs de oostgrens, in de regio Twente, de Achterhoek en in Brabant en Limburg. Het kwik stijgt naar 31-33, lokaal naar 34 graden.

Het was gisteren al druk op het strand. Dat zal de komende dagen ook het geval zijn… Aad Hogenboom maakte de foto.
De zonkracht is hoog deze week. Smeer je goed in! Jolanda Bakker maakte ook deze foto.

Verschillen tussen noord en zuid

Donderdag en vrijdag blijven de temperatuurverschillen tussen noord en zuid groot. Op de Wadden, in de Kop van Noord-Holland, in Friesland en in Groningen wordt het 21-25 graden, elders in Noord-Holland, in Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Drenthe, Overijssel en in delen van Gelderland wordt het 26-29 graden.

In Brabant en Limburg en in de Achterhoek stijgt de temperatuur nog steeds tot boven de 30 graden met maxima tot 33 graden. Daar kan donderdag een (regionale) hittegolf worden opgetekend, maar of het landelijk lukt moet worden afgewacht.

Het weerbeeld blijft vrij zonnig, maar in het noorden verschijnen ook stapelwolken aan het zwerk.

De komende dagen kan het tropisch warm worden. Vooral vandaag en morgen is dat het geval, maar vanaf woensdag wordt het minder warm. Zaterdag is de kans op temperaturen boven de 30 graden weer groot.

Zaterdag weer tropisch

Tijdens het laatste weekend van wellicht een recordwarme juni stijgt de temperatuur weer. Zaterdag wordt het, met uitzondering van het noorden en een (smalle) kuststrook, boven de 30 graden. In het noorden en langs de kust wordt het 27-29 graden, elders liggen de maxima tussen de 30 en 34, lokaal zelfs 35 graden.

Vanaf zondag gaat de temperatuur geleidelijk omlaag en tegelijkertijd neemt ook de kans op een regen- of onweersbui weer toe.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen tropisch warm wordt. Vanaf woensdag is de temperatuur een aantal dagen wat lager, maar zaterdag is de kans op tropisch weer wederom groot. Vanaf zondag gaat de temperatuur geleidelijk omlaag.

Drukte op het water met deze hoge temperaturen. Ton Wesselius maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 1.278 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: grote hitte komt, maar verdwijnt (regionaal) snel”

  • Henry kirkels
    24 juni 2019 at 09:02

    Respect voor alle MANNEN die nu bij deze temp. buiten mogen werken

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer