Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met vrij zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. Bovendien is het al dagenlang grijs en bewolkt, maar valt er desondanks niet heel veel neerslag. Dit alles is te danken aan het grote hogedrukgebied Carina, welke bij ons zorgt voor een vochtige en zachte (zuid)westelijke aanvoer. De komende dagen gaan lagedrukgebieden zich meer met ons weer bemoeien. Dit betekent dat er wat meer variatie in het weertype komt. De details hierover lees je verderop in dit bericht!

De weerkaart van vandaag met ten zuiden van ons hogedrukgebied Carina. Bron: KNMI

Gisteren: grijs en vrij zacht
Gisteren was het weerbeeld opnieuw somber. De zon was nergens te zien en overal verliep de dag grijs, lokaal viel wat motregen. De temperaturen stegen naar een zachte 8 tot 10 graden Celsius. Met name in de noordelijke helft van Nederland en aan de kustgebieden stond een vrij stevige wind kracht 5 a 6. Verder bleef het rustiger met kracht 3 a 4.

Deze mooie foto werd door Joyce Derksen gemaakt.
Jolanda Bakker maakte deze typerende foto.

Afgelopen nacht veranderde er weinig. Lokaal viel er wat motregen en het bleef bewolkt. Dankzij de bewolking en zuidwestelijke stroming koelde het nauwelijks af; in de loop van de nacht stroomde er zelfs zachtere lucht de Lage Landen binnen. De minimumtemperaturen lagen dan ook tussen de 7 en 10 graden.

Vandaag:
Vandaag verandert er niet veel ten opzichte van gisteren. Wel neemt de invloed van hogedrukgebied Carina iets af en komt lagedruk dichterbij. Dit leidt tot grotere verschillen in luchtdruk en dus meer wind. De windkracht loopt uiteen van 4 Beaufort in het binnenland tot 6 aan de kust. In het noordelijk kustgebied en zeker de Wadden kan het lokaal nog harder waaien. Het blijft grijs en er is kans op wat motregen, de grootste kans hierop is voor het oosten en zuiden van de Benelux. De maximumtemperaturen komen tussen de 9 en 11 graden te liggen. De laagste waardes zijn voor het oosten, de hoogste voor het zuid(west)en. In de Ardennen blijft het uiteraard enkele graden koeler.

Vanavond, kerstavond, verandert er weinig. Hier en daar valt nog wat motregen, nog steeds staat er een stevige wind. Later op de avond kan lokaal de bewolking iets breken, maar van uitgebreide opklaringen is geen sprake. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius

Morgen, eerste kerstdag: veel wind, lokaal een opklaring
Morgen is het nog steeds overwegend bewolkt en blijft de kans op wat (mot)regen nog altijd aanwezig. Wel zou de bewolking zo nu en dan kunnen breken en lokaal laat de zon zich dus even zien. De maximumtemperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius en er staat nog altijd een matige tot krachtige zuidwestelijke wind. Later in de middag en met name de nacht naar dinsdag nemen de neerslagkansen toe.

De weerkaart voor dinsdag, 2e kerstdag. Een stormdepressie nadert onze streken. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Dinsdag, tweede kerstdag: naderende depressie
Ook tweede kerstdag staat er veel wind, het is niet uitgesloten dat het in de kustgebieden even stormachtig gaat waaien. De maximumtemperatuur ligt met 7 a 8 graden Celsius wat lager dan de dagen ervoor. Daarnaast is de kans op neerslag groter, zo nu en dan valt er wat (buiige) neerslag. Tussen de buien door klaart het wat op, lokaal laat de zon zich even zien.

Later in de week worden de bovenluchten kouder. Hierboven de kaart voor donderdag met de temperaturen op 1400 meter hoogte. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De rest van de week: tot oudjaar afkoeling
Na dinsdag daalt de temperatuur verder. Zo ligt de maximumtemperatuur woensdag rond de 5 graden Celsius, donderdag en vrijdag misschien zelfs daaronder. De neerslagkansen nemen vanaf 2e kerstdag dus toe en met name woensdag kan er een serieuze hoeveelheid neerslag vallen. Wel zal het de rest van de week, tussen de buien door af en toe opklaren. Daarnaast laat de sneeuwpluim zien dat er tussen tweede kerstdag en oudjaar kleine kansen op (natte) sneeuw zijn. Dit komt omdat de bovenluchten in deze periode weer aanzienlijk kouder worden!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwvalpluim van het KNMI.

De afkoeling lijkt, helaas voor de winterliefhebbers, tijdelijk te zijn. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat het ook rond de jaarswisseling wisselvallig blijft met neerslagkansen, maar wel met oplopende temperaturen. Hou de dagelijkse weerpraatjes in de gaten om te volgen of er binnenkort weer winterweer in het vizier komt!

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Voor nu een fijne kerstavond en hele prettige kerstdagen toegewenst!

En ook deze grijze foto werd door Joyce Derksen gemaakt.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 722 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen – Groene kerst, maar na kerst kouder”

 • JMT
  24 december 2017 at 17:21

  Hoi,

  Vraag me eigenlijk een beetje af waarom de “Controle”-run soms vrij sterk afwijkt van de rode lijn (Hoge resolutie), en welke lijn zou je eigenlijk het beste kunnen “volgen” voor de komende dagen?
  Dat die groene lijntjes alle kanten opgaan snap ik wel, hoeven we niet zo op te letten, toch 🙂

  Merry X-mas!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier