Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met vrij zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. Bovendien is het al dagenlang grijs en bewolkt, maar valt er desondanks niet heel veel neerslag. Dit alles is te danken aan het grote hogedrukgebied Carina, welke bij ons zorgt voor een vochtige en zachte (zuid)westelijke aanvoer. De komende dagen gaan lagedrukgebieden zich meer met ons weer bemoeien. Dit betekent dat er wat meer variatie in het weertype komt. De details hierover lees je verderop in dit bericht!

De weerkaart van vandaag met ten zuiden van ons hogedrukgebied Carina. Bron: KNMI

Gisteren: grijs en vrij zacht
Gisteren was het weerbeeld opnieuw somber. De zon was nergens te zien en overal verliep de dag grijs, lokaal viel wat motregen. De temperaturen stegen naar een zachte 8 tot 10 graden Celsius. Met name in de noordelijke helft van Nederland en aan de kustgebieden stond een vrij stevige wind kracht 5 a 6. Verder bleef het rustiger met kracht 3 a 4.

Deze mooie foto werd door Joyce Derksen gemaakt.
Jolanda Bakker maakte deze typerende foto.

Afgelopen nacht veranderde er weinig. Lokaal viel er wat motregen en het bleef bewolkt. Dankzij de bewolking en zuidwestelijke stroming koelde het nauwelijks af; in de loop van de nacht stroomde er zelfs zachtere lucht de Lage Landen binnen. De minimumtemperaturen lagen dan ook tussen de 7 en 10 graden.

Vandaag:
Vandaag verandert er niet veel ten opzichte van gisteren. Wel neemt de invloed van hogedrukgebied Carina iets af en komt lagedruk dichterbij. Dit leidt tot grotere verschillen in luchtdruk en dus meer wind. De windkracht loopt uiteen van 4 Beaufort in het binnenland tot 6 aan de kust. In het noordelijk kustgebied en zeker de Wadden kan het lokaal nog harder waaien. Het blijft grijs en er is kans op wat motregen, de grootste kans hierop is voor het oosten en zuiden van de Benelux. De maximumtemperaturen komen tussen de 9 en 11 graden te liggen. De laagste waardes zijn voor het oosten, de hoogste voor het zuid(west)en. In de Ardennen blijft het uiteraard enkele graden koeler.

Vanavond, kerstavond, verandert er weinig. Hier en daar valt nog wat motregen, nog steeds staat er een stevige wind. Later op de avond kan lokaal de bewolking iets breken, maar van uitgebreide opklaringen is geen sprake. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius

Morgen, eerste kerstdag: veel wind, lokaal een opklaring
Morgen is het nog steeds overwegend bewolkt en blijft de kans op wat (mot)regen nog altijd aanwezig. Wel zou de bewolking zo nu en dan kunnen breken en lokaal laat de zon zich dus even zien. De maximumtemperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius en er staat nog altijd een matige tot krachtige zuidwestelijke wind. Later in de middag en met name de nacht naar dinsdag nemen de neerslagkansen toe.

De weerkaart voor dinsdag, 2e kerstdag. Een stormdepressie nadert onze streken. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Dinsdag, tweede kerstdag: naderende depressie
Ook tweede kerstdag staat er veel wind, het is niet uitgesloten dat het in de kustgebieden even stormachtig gaat waaien. De maximumtemperatuur ligt met 7 a 8 graden Celsius wat lager dan de dagen ervoor. Daarnaast is de kans op neerslag groter, zo nu en dan valt er wat (buiige) neerslag. Tussen de buien door klaart het wat op, lokaal laat de zon zich even zien.

Later in de week worden de bovenluchten kouder. Hierboven de kaart voor donderdag met de temperaturen op 1400 meter hoogte. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De rest van de week: tot oudjaar afkoeling
Na dinsdag daalt de temperatuur verder. Zo ligt de maximumtemperatuur woensdag rond de 5 graden Celsius, donderdag en vrijdag misschien zelfs daaronder. De neerslagkansen nemen vanaf 2e kerstdag dus toe en met name woensdag kan er een serieuze hoeveelheid neerslag vallen. Wel zal het de rest van de week, tussen de buien door af en toe opklaren. Daarnaast laat de sneeuwpluim zien dat er tussen tweede kerstdag en oudjaar kleine kansen op (natte) sneeuw zijn. Dit komt omdat de bovenluchten in deze periode weer aanzienlijk kouder worden!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwvalpluim van het KNMI.

De afkoeling lijkt, helaas voor de winterliefhebbers, tijdelijk te zijn. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat het ook rond de jaarswisseling wisselvallig blijft met neerslagkansen, maar wel met oplopende temperaturen. Hou de dagelijkse weerpraatjes in de gaten om te volgen of er binnenkort weer winterweer in het vizier komt!

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Voor nu een fijne kerstavond en hele prettige kerstdagen toegewenst!

En ook deze grijze foto werd door Joyce Derksen gemaakt.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 702 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen – Groene kerst, maar na kerst kouder”

 • JMT
  24 december 2017 at 17:21

  Hoi,

  Vraag me eigenlijk een beetje af waarom de “Controle”-run soms vrij sterk afwijkt van de rode lijn (Hoge resolutie), en welke lijn zou je eigenlijk het beste kunnen “volgen” voor de komende dagen?
  Dat die groene lijntjes alle kanten opgaan snap ik wel, hoeven we niet zo op te letten, toch 🙂

  Merry X-mas!

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer