klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De laatste witte kerst was in 2010, dus al weer 9 jaar geleden. We spreken van een landelijke witte kerst als op beide kerstdagen in De Bilt een aaneengesloten sneeuwdek aanwezig is. In 2010 lag er in de Bilt tijdens de kerstdagen ongeveer 5 cm sneeuw. Hier op Texel lag er weinig sneeuw maar dat werd later die winter goedgemaakt, in januari meer dan 25 cm in het noorden. In Zuid-Limburg lag op enkele plaatsen met kerst zelfs 30 cm sneeuw. Overigens komt een landelijke witte kerst niet zo heel vaak voor; sinds 1901 maar 8 keer. Plaatselijk – vooral in het oosten en zuidoosten – waren er wel meer witte kerstdagen.

Dit jaar geen sneeuw. Het wordt een groene kerst met op kerstavond en 1e kerstdag nog plaatselijk een buitje. 2e kerstdag verloopt voor het grootste deel droog en is het zowaar iets frisser. Maar vanaf donderdagavond neemt de wisselvalligheid weer toe en wordt het ook weer zachter.

Gebrek aan winter dus binnen schaatsen. Foto Ton Wesselius
Erica v. Leeuwen-De Bruijn maakte deze foto van natte landerijen in het zuidwesten

Gisteren wisselden wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De wolken waren plaatselijk dik genoeg om een bui(tje) te veroorzaken. Er stond een matige zuidwesten tot westenwind, 3 tot 4 Bft. Aan de kust en op het IJsselmeer waaide het wat harder, 5 Bft. De temperatuur lag gisterenmiddag tussen de 7 en 9 graden.

Gisterenavond waren er overal meer opklaringen. In de loop van de avond nam de bewolking op de nadering van een front met regen vanuit het zuidwesten toe. De wind draaide naar het zuidwesten en was matig, 3 tot 4 Bft., en aan zee vrij krachtig, 5 Bft. In de nacht volgde vanuit het zuidwesten regen. De temperatuur lag vannacht tussen 5° in het noordoosten en hoog België en 9° vlak aan zee.

Opklaringen in het westen gisterenmiddag. Foto Ton Wesselius
Albert Thibaudier maakte deze foto gisteren
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Het front van een klein lagedrukgebied trekt van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Daardoor is het vandaag bewolkt, regenachtig en zacht.

Vandaag trekt een lagedrukgebiedje met bijbehorend front over Nederland naar het oosten. Daardoor regent het in de vroege ochtend al in het grootste deel van de Benelux. De regen trekt langzaam richting het noordoosten. Pas later vanmiddag klaart het vanuit het westen wat op. De wind is vandaag eerst zuid tot zuidwest maar later op de dag in het midden en noorden veranderlijk en matig van kracht, 3 of 4 Bft. In het westen in de loop van de dag vrij krachtige of krachtige wind, 5 of 6 Bft, later mogelijk 7 Bft. Bovendien zijn er aan de kust in de loop van de middag windstoten tot ongeveer 80 km per uur mogelijk. De temperatuur ligt vandaag tussen 5° in het noordoosten en rond 10° in het zuidwesten en in Vlaanderen.

Kerstavond zijn er in het westen enkele opklaringen. In het zuiden blijft de bewolking dikker en kan het nog regenen. In het noorden kan een bui van de Noordzee binnendrijven. De wind draait overal naar het westen en is over het algemeen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt tussen ongeveer 4° in het noordoosten en hoog België en ongeveer 8° vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

De luchtdruk boven de Benelux stijgt. Helemaal droogt blijft het niet. Met name in het noorden en zuidoosten kan een bui voorkomen. Het blijft morgen zacht.

1e Kerstdag wordt het wat rustiger weer. Doordat de luchtdruk boven de Benelux stijgt, worden lagedrukgebieden gedwongen naar het noorden af te buigen. Voornamelijk in het noorden is een enkele bui mogelijk. In het zuidoosten kan in de ochtend nog wat regen vallen uit zwak front dat boven Duitsland ligt. Elders een afwisseling van wolken en wat zon. De wind is morgen zwak tot matig uit het westen tot noordwesten, 2 tot 4 Bft. In de ochtend kan het op de Wadden nog even harder waaien, 5 Bft. Met een temperatuur rond 8° is het opnieuw zacht.

In de nacht naar donderdag klaart het in eerste instantie verder op. Later komt er vanuit het zuidwesten opnieuw meer bewolking behorend bij een zwak warmtefront van een depressie net ten westen van Ierland. Omdat de wind weinig voorstelt, 2 of 3 Bft., en de bodem vochtig is, kan het nevelig worden en ontstaan er enkele mistbanken. De temperatuur ligt net boven het vriespunt in hoog België. Elders is het 1° in het noordoosten en 6° vlak aan zee. Plaatselijk kan het vlak aan de grond licht vriezen.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

De luchtdruk is boven de Benelux hoog. Daardoor is het rustig weer. Uitlopers van fronten ten westen van ons zorgen in de loop van de dag voor meer bewolking. Het blijft tot de avond droog.

2e Kerstdag is de luchtdruk hoog. Met een zwakke zuid tot zuidoosten wind, 2 of 3 Bft., wordt tijdelijk iets minder zachte lucht aangevoerd. De temperatuur komt uit op waarden tussen 3 en 7 graden. Vooral in de oostelijke helft van de Benelux zijn er na het optrekken van nevel en mistbanken opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen verder toe en kan er wat regen vallen. De wind draait naar zuid en neemt vooral aan de kust toe tot vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het overal bewolkt en valt er vooral in de noordelijke helft van de Benelux regen.

Verwachte drukverdeling voor maandag 30 december 2019. Bron: ECMWF

Vanaf vrijdag is de luchtdruk boven midden en zuid Europa hoog terwijl de luchtdruk boven het noordwestelijk deel van de Oceaan en de Noordzee laag is. Daardoor komt opnieuw een sterke zuidwestelijke stroming op gang. Daarmee wordt (zeer) zachte lucht aangevoerd. Na het weekend kan de temperatuur zelfs in de dubbele cijfers terecht komen. Van winterweer is dan ook geen sprake. Bij ons is het begin volgende week waarschijnlijk licht wisselvallig. Meer naar het oosten van Europa is er veel zon met ’s ochtends nevel of mist, vooral in rivierdalen. Ook daar is de temperatuur te hoog voor eind december. In mistgebieden is de temperatuur wat lager.

De kans op neerslag is de meeste dagen vrij groot. De kerstdagen hebben een kleinere kans op neerslag en 2e kerstdag verloopt het grootste deel van de dag droog.

De kans op lagere temperaturen is eigenlijk alleen 2e kerstdag behoorlijk. Daarna neemt de kans op verzachting opnieuw toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat een klein dipje in de temperatuur zien. Daarna opnieuw oplopende temperaturen. Bron: Meteologix.

Morgen lees je op alpenweerman.nl wat voor weer het de laatste dagen van 2019 wordt.

Vanaf Texel al vast een mooie kerstavond!

Herfstkleuren in de winter. Foto Trijntje v.d. Berg
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto van de zonsondergang gisteren

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 563 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer