Advertentie 

Algemene situatie:
In de Golf van Biskaje ligt een lagedrukgebied genaamd Joi en rondom dit laag zitten diverse storingen die zorgen voor een wisselvallig, groeizaam weertype met aangename temperaturen. Boven Scandinavië ligt het hogedrukgebied Martin en dit hoog zakt in het weekend ten oosten van onze streken naar het zuiden. De temperaturen liggen later in de week en komend weekend vaak in de buurt van de 20°.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolkenvelden
Gisteren waren er wolkenvelden, maar zo nu en dan scheen ook de zon. In de ochtend kwam het in de westelijke helft tot regen en enkele buien en ook gistermiddag bleef het niet overal droog. Bovendien kwam met die regen ook stof en zand uit de Sahara mee naar beneden…

Naast regen viel er ook stof/zand uit de Sahara. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius uit Roelofarendsveen.

De temperatuursverschillen in het land waren groot. Op de Wadden lagen de maxima rond de 8-9°. In het noordwesten en langs de westkust werd het 11 tot 14 en elders 15 tot 19°. Terschelling noteerde 8,2 en Vlieland 8,6°. In Hoek van Holland werd het 11,2 en in Leeuwarden 11,3°. De toppers waren Herwijnen met 18,9, Eindhoven met 19,0 en Twenthe met 19,1°.

In België waren de temperatuursverschillen nog groter en lagen de maxima tussen de 8 en 23°. Zeebrugge noteerde 8,1 en Oostende 9,0°. De toppers waren Diepenbeek met 22,1 en Schaffen 22,7°.

Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker uit Zevenhuizen.
Jolanda Bakker maakte ook deze prachtige foto.

Vandaag: eerst zon, later buien
Vandaag zijn er eerst perioden met zon en is het droog. Vanmiddag neemt de bewolking toe en later op de middag neemt de kans op enkele buien toe en bij die buien is kans op onweer.

De zwakke tot matige zuidoostenwind neemt in kracht af en wordt veranderlijk en de temperatuur stijgt naar 11 tot 15° langs de kust en naar 17 tot 19 elders. In de noordoostelijke helft kan het 20 tot lokaal 22°. In België liggen de maxima tussen de 14 en 20°.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en een band met buiige regen ligt over het land en trekt langzaam zuidwaarts. In het noorden komen ook enkele opklaringen voor. De temperatuur daalt naar 8 tot 13°.

Morgen: geregeld zon, maar ook een buienkans
Morgen schijnt zo nu en dan de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar komt het tot een bui of tot enkele buien. De wind waait in de noordelijke helft matig uit het oosten, in de zuidelijke helft is de wind zwak en veranderlijk.

De temperatuur stijgt naar 15-16° in gebieden met (flinke) buien en naar 17-18, lokaal 19 in gebieden waar het met de buiigheid wel meevalt. In België wordt het op de meeste plaatsen 18-19°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na morgen: aanhoudend wisselvallig en zacht
De rest van de week blijft het (licht) wisselvallig lenteweer onder aanvoering van het lagedrukgebied Joi ten zuiden van onze streken. De stroming komt, tussen deze depressie en het hogedrukgebied Martin boven Scandinavië, uit het oosten tot noordoosten.

Later in de week en komend weekend draait de wind meer naar het zuiden tot zuidoosten als het hoog Martin wat kantelt en naar het zuidoosten schuift. Met deze stroming wordt nog altijd zachte lucht aangevoerd waarin de temperaturen op niveau blijven.

Verder schijnt geregeld de zon, maar vrijwel elke dag is er ook kans op wat regen of komt het tot enkele buien. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 15 en 20°.

De verwachte weerkaart voor volgende week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Volgende week lijken we volop te gaan profiteren van hogedruk. De exacte positie verschilt nog in de diverse weermodellen en de temperatuurverwachting is nog onduidelijk. De neerslagkansen nemen in ieder gecval af en de zon zal veelvuldig kunnen schijnen.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het de komende 10 dagen aangenaam lenteweer zal zijn met temperaturen die elke dag stijgen tot boven de 15°. Vaak ligt het kwik in de buurt van de warme grens van 20°. Ter vergelijking: normaal is het in de 2e decade van april een graad of 13.

Het ziet er nu al (het is pas 10 april) naar uit dat deze april te warm de boeken in zal gaan. Tot nu toe is de maand al 2,0° te warm en de verwachting is dat we zo’n 2,2° te warm gaan eindigen. Normaal (periode 1981-2010) heeft april een gemiddelde temperatuur van 9,2°. Deze maand komt mogelijk uit op 11,4° en dat kan goed zijn voor een 5e plaats sinds 1901. De warmste april is overigens 2011, op de voet gevolgd door 2007 met beiden 13,1°. Een dergelijke waarde lijken we niet te halen…

Ton Wesselius maakte deze schitterende lentefoto.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
Vandaag staat er over het algemeen niet veel wind met 5 tot 7 knopen uit het zuidoosten. De windvlagen kunnen nog wel uitkomen op 10-11 knopen. Aan zee waait de wind met 7 tot 10 knopen en met vlagen van 11 tot 14 knopen.

Morgen waait de wind uit het oosten en is matig met 9 tot 12 knopen. De windvlagen liggen tussen de 11 en 13 knopen en pas later op de dag lijken de vlagen wat te gaan toenemen met 15 tot 18 knopen.

Deze prachtige vlinderfoto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor deze dinsdag en morgen kijken we weer verder. Voor nu een fijne dag en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 359 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier