Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een nieuwe werkweek staat voor de deur, het weer heeft echter nog niet zin om uit een andere vaatje te gaan tappen. De komende week blijft het vaak saai en grijs weer, soms valt er ook een beetje lichte regen. Interessanter zijn de ontwikkelingen op de lange termijn. Steeds meer modellen ondersteunen winterse opties. Uiteraard ver weg, zeer onzeker en nog zonder enige waarde. Maar wel leuk om eens naar te kijken nu de winter steeds dichterbij komt! Willen we namelijk winterweer, dan moet het eerst een keer op de kaart gaan verschijnen. We zien in ieder geval een eerste aanzet.

Geen enkele waarde nog, maar wel leuk om vast in de sfeer te komen. Gaan we dit soort beelden zien aan het einde van de maand?

Grijs en fris

Hogedruk blijft de komende week ons weerbeeld bepalen. Veel dynamiek hoeven we dan ook niet te verwachten de komende dagen. Het is vandaag (maandag) en morgen vaak grijs, de kans op wat zon is klein. Als deze zich even laat zien dan heeft het zuidoosten daarop de grootste kans. Een spatje regen is ook niet uitgesloten als de bewolking daar even dik genoeg voor is. Het sturende hogedrukgebied ligt boven Oost Europa en hierdoor hebben wij te maken met een zwakke aflandige oostenwind. Frisse lucht komt onze kant op, warmer dan een graad of 7 gaat het niet worden. Ook is de aangevoerde lucht vrij vochtig waardoor de bewolking in stand blijft. Samengevat is het saai en fris novemberweer.

Hogedruk heeft de regie. Door de kern boven de Baltische staten hebben we te maken met een frisse en vochtige oostenwind. Saai grijs weer dus. Bron KNMI.

Vanaf woensdag wat zachter

Vanaf woensdag krijgen we een kleine weersverandering. Een nieuw hogedrukgebied vanaf de Atlantische oceaan neemt de regie over. Deze trekt met de kern richting Frankrijk en de wind draait hierdoor naar het zuidwesten tot westen. Daarbij trekt er een zwak front in de ochtend vanuit het westen over. In de ochtend valt tijdens de passage wat lichte regen. De zuidwesten wind voert zachtere lucht aan en het kwik stijgt naar maximaal 11 graden.

Veel stelt de regen van woensdag en de hele werkweek niet voor. Op de meeste plaatsen 1 tot 2 mm. Bron EC.

Donderdag en vrijdag verlopen ook rustig, droog en veelal bewolkt. Met een zuidwestelijke wind ligt de temperatuur overdag rond de 11-12 graden. In de nachten geen kansen op lichte vorst voorlopig. Het kwik ligt dan rond de 5 graden.

Vermaak in de weerkaarten

Onze weerman Roy schreef er gisteren al over in zijn Alpenweerbericht, op de lange termijn (10 dagen vooruit) zijn er berekeningen die een koude noord stroming laten zien. Die koude lucht moet natuurlijk dan eerst over de lage landen voordat deze in de Alpen beland. Dit verhaal kan gezien de termijn wellicht morgen al weer helemaal in de prullenbak (de disclaimer), echter zijn het wel leuke kaarten om te bekijken tijdens dit saaie novemberweer. Dus duiken we er even lekker in!

De avondrun van het Europese model gisteren. Koude lucht dendert richting het zuiden met de nodige (sneeuw) buien. Bron EC.

Tussen een hogedrukgebied op de oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië dendert er in een rechte lijn arctische lucht naar het zuiden. Boven het relatief warme Noordzee water gaat dit talrijke winterse buien opleveren in deze situatie. Ook het koufront wat voor deze koude lucht uit gaat kan voor vuurwerk zorgen. Potentieel echt een leuke kaart voor winters weer dus.

De pluim voor midden Nederland van gisteravond. Na eerst twee kille dagen volgt een opwarming tot en met het komende weekend. Daarna nemen de kansen op kouder weer duidelijk toe. Bron Weerplaza.

In de pluim is de dalende trend op de lange termijn ook duidelijk te zien. Ondanks dat de afkoeling best wat steun krijgt van meerdere ‘leden’ in het ensemble, leert de ervaring dat de komende berekeningen dit vakkundig kunnen wegpoetsen. Het blijft afwachten wat de modellen de komende dagen voorzien. Het contrast tussen de vrij grote zekerheid (lijnen dicht bij elkaar) tot en met het weekend, en daarna de onzekerheid (lijnen ver uit elkaar) is goed te zien.

In de sneeuwpluim zien we leden die een sneeuwdek voorzien vanaf 24 november. Bron: Weerplaza.

Ook in de ‘sneeuwpluim’ zien we de eerste lijntjes verschijnen vanaf 24 november. De kansen op een sneeuwdek in de lage landen is voorlopig nog nihil. De hoofdberekening gaat voor een drab dekje van 0,2 cm op woensdag. Van een sneeuwdek zal dan geen sprake zijn en gezien de aanwezige bodemwarmte zal dit in rap tempo weer verdwenen zijn. Sneeuwsituaties zijn altijd lastig te voorspellen in ons milde klimaat, laat staan op deze termijn. Ook hier gaat het dus enkel om de potentie. Het is leuk dat winterse situaties weer in de kaarten kunnen verschijnen.

Ik ben benieuwd wat de laatste ontwikkelingen gaan worden. Blijf ons dan ook vooral volgen, leuke nieuwe berekeningen zullen we delen in de opmerkingen onder dit bericht. Een hele fijne dag gewenst! Groet Sebastiaan.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 93 times, 1 visits today)
Advertentie

15 Reactie op “Lage landen: grijs herfstweer, winterprik in de maak?”

 • Erwin van Erp
  15 november 2021 at 09:53

  UPDATE 15-11 9.51 uur

  Ook in de nieuwe EC uitdraai (de 00 uur) is de winterprik vooralsnog zeker niet weggepoetst: Sterker nog: staat nog wat duidelijker ingetekend!

  Hierbij het staafdiagram met de 2 meter temperatuur voor de Bilt o.b.v. ensemble:

 • Erwin van Erp
  15 november 2021 at 09:53

  En ook de sneeuwkansen:

 • Erwin van Erp
  15 november 2021 at 10:02

  De EC pluim 00 uur van vandaag ziet er daarom als volgt uit: Op termijn gaan we naar middagtemperaturen die onder de 5 graden uit gaan komen met aanzienlijke kansen op nachtvorst.
  Einde run (richting eind november) zien we ook weer wat members opteren voor verzachting. Maar nog zo ver ver dat dit nog zeer onbetrouwbaar is. De trend is in ieder geval duidelijk: Laatste week november zal wat winters gaan verlopen waarschijnlijk. Ik zal vanmiddag ook het ENS van de gfs 06 uur plaatsen .

 • Johann
  15 november 2021 at 10:48

  Ook vanmorgen EC consistent mbt de “arctic outbreak”. medio vlg week. De onzekerheid voor de LL zit hem vooral in de posities van de sturende druksystemen en mn het Atlantische hoog en daarmee verbonden het verloop van de jet (meridionaal). Zo verloopt bij de EC OPER de 552 dam (bereik jet) via de Noordzee het Kanaal, W Frankrijk naar ZO Spanje. Dit is dan meteen één van de koudste varianten. Meer oostelijk minder kou en meer Noordzee invloed! In het worst case scenario voor “winter” en kou liefhebbers gaat dat dan op een Balkan veeg uitlopen! De onzekerheid is overigens ook mooi terug te zien in de onderste grafiek (500 hPa 2,5 DAM invterval) . Sowieso gaat voor de LL ook de windrichting (stroming) een thema worden!

  Voor de Alpen lijkt het wel snor te zitten met de kou. Die komen dan vol in het bereik van de hoogtetrog. De arctische lucht is niet alleen zeer koud maar ook zeer droog. Dus veel neerslag (sneeuw) gaat dat wrs niet opleveren en dan enkel aan de Nordkant.

  Hoe dan ook ook vanmorgen weer een mooie winterse setting die we gaarne vaker voorbij zien komen de komende winter…..to be continued.

 • Johann
  15 november 2021 at 10:50

  EC00 oper 500 hPa

 • Erwin van Erp
  15 november 2021 at 18:14

  Ook de gfs 12 uur hoofdrun komt met een mooie winterprik met laaglandsneeuw!

 • Erwin van Erp
  15 november 2021 at 18:20

  De ‘blauwe tong’ komt hier Westelijk genoeg voor de LL zodat het in deze oper niet alleen een balkanveeg wordt waar Johann het over had.

  • Erwin van Erp
   15 november 2021 at 18:23

   Hierbij de 500hpa van 30-11

 • Johann
  16 november 2021 at 10:12

  De verschillende modeluitdraai vanmorgen heeft de “winterse” setting al weer behoorlijk teruggedraaid. Het ziet er naar uit dat het blokkerende hoog nog westelijker komt te liggen en alle kou over de Atlantische Oceaan uitstroomt. Wij komen dan juist aan de warmere of betere gezegd minder koude kant van de Rossby golf terecht. Weinig winters dus. Ook de ECMWF ensembles spreken duidelijke taal. Vanaf zondag wordt het geleidelijk wat kouder (graadje of 5) maar van winterweer kan met deze setting geen sprake zijn. Gewoon normaal november / herfst weer.

 • Erwin van Erp
  16 november 2021 at 18:10

  Klopt Johann, hoewel de 12uur hoofdrun van het gfs Frau Holle opnieuw tevoorschijn tovert met sneeuwval met name op 30-11&1-12

  We weten wat deze termijn waard is (zeer weinig) maar nog niets beslist uiteraard

 • Erwin van Erp
  16 november 2021 at 18:14

  En wie ziet net als ik op 2-12 een leuk gezichtje ontstaan door de diverse drukkernen 🙂

 • Erwin van Erp
  16 november 2021 at 20:19

  De EC OPER 12 uur laat een fractioneel gunstigere blokkade zien dan vanochtend maar nog steeds te Westelijk. Hier bereikt de koude lucht uit het Noorden ons met een flinke omweg over zee. Hierdoor veel minder koud . De echte scherpe N-Z isobaren zien we ten Westen van Engeland. Dus Noord-Ierland/Ijsland krijgen wel met een directe N-Z aanvoer van Arctische lucht te maken evenals dit deel van de Atlantische Oceaan. Johann gaf het vanmorgen al aan. Nederland moet het dus in dit scenario met een stuk vochtigere & minder koude (maritiem Arctische) lucht waarschijnlijk doen.

  • Erwin van Erp
   16 november 2021 at 20:31

   Positief is in ieder geval dat we die blokkade herhaaldelijk terug zien waardoor we in ieder geval niet met een zonaal patroon (WC) van doen hebben. Maar het moet allemaal wat Oostelijker ingetekend worden. Nog wat sleutelwerk te verrichten de komende dagen 🙂

 • Erwin van Erp
  17 november 2021 at 09:25

  Update:

  Ook deze ochtend weer een relatief kansrijke en koude oper van EC 00!

 • Johann
  17 november 2021 at 11:17

  Idd @Edwin Het ECMWF houdt de “winterse” setting met blokkade hoog en N stroming er ook vandaag weer mooi in. Voor “winterweer” in de LL is de getransformeerde arctische lucht (Noordzee) echter te warm.

  In de hogere delen en middelgebergtes gaat met de koude noordelijke stroming winterse neerslag vallen. Inzettende lij-cyclogenese boven de W-Middellandse Zee met vorming Genua / N Italië laag gaat dan m.n. vanaf woensdag vlg week veel neerslag / sneeuw geven in de Alpen

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier