Algemene situatie:
Aan de noordflank van een langgerekt hogedrukgebied wordt bij ons met een westelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Het weerbeeld is dan ook vandaag weer grijs en bewolkt. De komende dagen zien we de zon weer, want na de passage van een koufront behorende bij depressie Peter stroomt wat drogere lucht binnen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het wederom en grijze, bewolkte dag met van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Heel lokaal knipoogde de zon even, maar je moest snel zijn om het te kunnen waarnemen…

De temperatuur kwam uit op waarden tussen de 9 en 12° met in Hupsel maximaal 8,8 en in Arcen 9,0°. De toppers werden in het noordwesten genoteerd met op Vlieland maximaal 12,0 en in Den Helder 12,1°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 13° met in Koksijde maximaal 12,6°. Op de Mont-Rigi werd het 6,4°.

Ton Wesselius maakte gisteren deze foto van een grijze dag.

Ook op deze donderdag is het grijs en bewolkt en uit die bewolking valt van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Lokaal kan het ook even opklaren en dat is vooral vanmiddag in het noordwesten het geval.

De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 10 tot 12°. Langs de kust kan het lokaal een graad of 13 worden, terwijl het in Hoog-België maximaal 7 of 8° wordt.

Vanavond is het bewolkt en valt er wat lichte regen. Komende nacht wordt het weer droog met vanuit het noordwesten ook enkele opklaringen. De zuidwestenwind wordt noordwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt tijdens opklaringen flink naar waarden dichtbij het vriespunt.

Jolanda Bakker vond nog wat kleur in de grijzigheid.
Deze foto van de waterpoort in Sneek werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Meteo Nederland maakte deze grijze foto.

Morgen ziet het weerbeeld er weer een stuk vriendelijker uit. Na de passage van een koufront, verbonden aan depressie Peter, stroomt koelere polaire lucht over onze streken uit. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft over het algemeen droog.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het westen en de temperatuur is wat lager en stijgt naar waarden tussen de 9 en 11°.

De verwachte weerkaart voor zaterdag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Zaterdag stroomt er op hoogte koude lucht over onze streken uit en dan met name over de noordoostelijke helft. Het kwik gaat op het 500 hPa-vlak onderuit naar -33°. Elders is het -26 tot -29°. Het levert met name in de middag flinke buien op die in het noordoosten van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. Later op de dag, als de buien het zuiden bereiken, is er in de Ardennen en Hoge Venen kans op sneeuw.

De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7. De temperatuur stijgt naar maximaal 7° in het noordoosten en naar 10 in het zuidwesten. In Hoog-België wordt het maximaal een graad of 3.

de hoogtekaart voor zondag met daarop goed te zien de lage temperaturen op een hoogte van 5,5 km/ Bron: ECMWF/wetteronline.de

Ook zondag verandert er weinig met in de noordoostelijke helft nog altijd koude lucht op hoogte. Het komt wederom tot flinke buien die van hagel en onweer en in de Ardennen en Hoge Venen van sneeuw vergezeld kunnen gaan.

De west tot noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur stijgt wederom naar 7 tot 10°.

De verwachte weerkaart voor dinsdag. Bron: GFS/wetteronline.de

Na het weekend is de verwachting onzeker. De berekeningen per run en per model verschillen dusdanig van elkaar dat een goede verwachting niet te maken is. Eerst gaan de modellen voor kouder weer, daarna zijn de verwachtingen weer een stuk zachter en ga zo maar door. Het beste is dan ook maar om naar de pluimen te kijken om te zien of daar wat uit te halen valt.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land van de hoofdberekeningen van de diverse modellen laat zien het de komende dagen geleidelijk wat kouder wordt. Ook kunnen we de onzekerheid voor volgende week zien met temperaturen die (ruim) boven de 10° kunnen uitkomen, maar ook onder de 5°. Welke kant we opgaan zal de komende dagen geleidelijk duidelijk worden, dus nog even geduld!

De pluim van het ECMWF. Bron KNMI

Kijken we puur en alleen naar de pluim van het Europese model dan zien we deze per dag warmer worden. Het aantal lijntjes dat volgende week voor nachtvorst gaat neemt zienderogen af en met een gemiddelde ensemble temperatuur van meer dan 10° is het volgende week allesbehalve winter.

De pluim van het GFS. Bron Wetterzentrale.de

Deze pluim van de Amerikanen met daarop alleen het ensemblegemiddelde en de ‘oper’ laat zien dat de hoofdberekening eind november wel erg afwijkt ten opzichte van het gemiddelde. Het ensemblegemiddelde is 8-9°.

Deze aalscholver, gefotografeerd door Jolanda Bakker, denkt te kunnen drogen in deze vochtige lucht…

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 323 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer