Algemene situatie: hogedruk in het zuidwesten
Ten zuidwesten van de Benelux, boven de Azoren, ligt een groot hogedrukgebied. De wind is hierdoor westelijk. Als gevolg hiervan hebben we te maken met een wisselvallig weertype. Later in de week zakt de hoge druk naar het zuiden. Vanuit het noorden komen lagedrukgebieden zich met ons weer bemoeien en aan het eind van de week zorgen deze lagedrukgebieden ervoor dat we met een noordelijke stroming te maken krijgen. De kansen op tijdelijk wat (licht) winters weer nemen tegen die tijd dan ook toe.

De weerkaart van vandaag. Bron: Wetteronline/KNMI

Gisteren: zon en wolkenvelden wisselden elkaar af
Gisteren hadden we te maken met een vrij rustig weertype. De dag begon op veel plekken mistig, maar tegen de middag verdween de mist. Op de meeste plaatsen was er wel sprake van bewolking, maar in de middag kwam de zon steeds vaker tevoorschijn. Er stond weinig wind en het was overal droog. In het noorden lag de maximumtemperatuur rond een graad of 6, in het zuiden werden lokaal de dubbele cijfers gehaald.

De dag begon op veel plekken grijs, zo ook bij Debbie van Ooststroom.

Afgelopen nacht nam de bewolking toe en vanuit het noordwesten trok een gebied met lichte regen het land binnen. De minimumtemperatuur lag tussen de 2 en de 6 graden.

Joyce Derksen fotografeerde de mooie zonsondergang van gisteravond.

Vandaag: grijs, druilerig weer
De regen die afgelopen nacht het land binnentrok breidt vandaag uit over het land richting het zuidoosten. In de middag en avond trekt de neerslag langzaam weg uit de Benelux, maar achter het neerslaggebied komen nog wat losse buien voor. Er staat een westelijke wind, kracht 3 a 4. De temperatuur stijgt van 8 graden in het noorden tot 9 a 10 graden in het zuiden en in België.

In de nacht kan het hier en daar nog even regenen, maar geleidelijk klaart het op. Aan het eind van de nacht trekt er echter weer een nieuw neerslaggebied het land binnen. De temperatuur daalt naar een waarde tussen de 4 en 7 graden.

Gistermiddag was de zon aanwezig. Foto opnieuw door Joyce Derksen.

Morgen: opnieuw regenachtig
In de ochtend en het begin van de middag valt er in de gehele Benelux regen, in de loop van de middag trekt de regen naar het oosten weg. Ook zodra de neerslag weggetrokken is blijft het bewolkt. De wind is matig tot vrij krachtig uit westelijke richting en de maximumtemperatuur bedraagt 9 tot 11 graden Celsius. In de nacht naar dinsdag blijft het bewolkt, de temperatuur daalt naar 6 tot 8 graden Celsius.

Dinsdag: opnieuw grijs, wel droog
Dinsdag lijkt het eindelijk wat beter weer te worden. Overdag is het vrijwel overal droog, wel blijft het grijs. Lokaal is een glimp van de zon mogelijk, maar over het algemeen is het bewolkt. In de avond en de nacht naar woensdag neemt de kans op neerslag weer toe. De maximumtemperatuur ligt dinsdag rond de 10 graden Celsius.

De verwachte drukverdeling voor donderdag. Depressies gaan zich meer en meer met ons weer bemoeien. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: aanhoudend wisselvallig, vrijdag kans op storm
De rest van de week verandert er niet veel. Elke dag is er kans op neerslag, veelal is het grijs. Vanaf donderdag/vrijdag wordt de wind noordelijker, de temperatuur zal door de noordelijke aanvoer wat dalen. De neerslag krijgt een meer buiig karakter. Vrijdag trekt er naar verwachting een pittige depressie over het noorden van de Benelux, deze depressie kan voor stormachtig weer gaan zorgen. We houden deze ontwikkeling de komende dagen in de gaten!

De verwachte drukverdeling voor vrijdag. Een pittig lagedrukgebied trekt langs en zorgt voor een flinke noordelijke wind.

Pluimverwachtingen: op termijn iets kouder
Als we kijken naar de pluim van het KNMI is te zien dat de temperatuur vanaf donderdag iets daalt. De kansen op winterse neerslag nemen iets toe, sneeuwsituaties als die van vorige week behoren vooralsnog echter niet tot de mogelijkheden. Opvallend is ook de piek in de windsnelheid op donderdag/vrijdag, zoals eerder vermeld behoort storm tot de mogelijkheden.

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI.

De ijspluim laten we vandaag achterwege, want hoewel de kansen op nachtvorst later in de week toenemen, zal er de komende week geen ijslaag ontstaan.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: geen wintersportmogelijkheden
Momenteel ligt er in de Ardennen en Hoge Venen geen sneeuw. Later in de week neemt de kans op winterse neerslag wel toe, maar de eventuele sneeuwhoeveelheden zullen niet genoeg zijn om wintersportmogelijkheden te kunnen creëren.

Later werd de zonsondergang bij Joyce Derksen nog mooier!

Dit was het voor vandaag. Morgen kijkt Rico weer naar de weerkaarten, ikzelf schrijf later in de week weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 549 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer