Algemene situatie

We zijn bezig aan de grande finale van deze nazomerse periode. Tussen het hogedrukgebied Victor en diverse depressies op de Atlantische Oceaan wordt vandaag en morgen met een zuid tot zuidoostelijke stroming zeer warme lucht aangevoerd.

Zondag trekt er in de loop van de dag vanuit het westen een storing over en gaat het regenen. Volgende week is het dan (licht) wisselvallig met een toenemende kans op regen of enkele buien. Bovendien gaat het kwik omlaag naar meer normalere waarden die gelden voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zon, wolken, zon

Gisteren begonnen we met zonneschijn. Vanuit het zuidwesten trok een gebied met wolkenvelden over het land en hier en daar spetterde het ook nog wat. Na passage klaarde het vanuit het zuidwesten weer helemaal op.

De temperatuur steeg naar 19 tot 24°. Vlieland noteerde 18,6 en Terschelling 19,2°. Elders werd het weer warm met op Schiphol bijvoorbeeld 22,2°. In De Bilt werd het 22,9, Nieuw Beerta en Rotterdam noteerden 23,6, Twenthe 24,2 en Gilze Rijen, Eindhoven en Maastricht kwamen uit op 24,5°. De absolute topper was Ell met een zomerse 25,3°. In België lagen de maxima tussen de 19 en 25° met in Diepenbeek 25,0 en in Gent 25,2°.

De dag begon gisteren weer erg fraai. Ikzelf maakte deze foto in Uithoorn.
Vanuit het zuidwesten kwamen wolken opzetten en bij zonsopkomst had Jolanda Bakker uit Zevenhuizen daar al ‘last’ van.
Monique Bormans uit Leiden stuurde deze foto in.
Zon, maar ook wolkenvelden en later weer zon. Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Martin Vye uit Wolvega maakte deze prachtige foto.
De dag eindigde ook fraai. Suzanne Vermulm maakte de foto.

Vrij zonnig

Na een nacht met wolkenvelden en in de zuidwestelijke helft ook enkele buien, schijnt op deze vrijdag de zon weer flink. Er zijn ook sluierwolken, maar het blijft overal droog en er waait een matige en aan zee en op de Wadden een vrij krachtige zuidenwind, windkracht 3 tot 5.

De temperatuur stijgt naar 22° in het noordwesten en naar 25, lokaal 26° in het zuidoosten en in Belgisch Limburg. Op de Wadden wordt het 19 tot 21°. De landelijk hoogste temperatuur op deze datum is 23,8° gemeten op 12 oktober 1990. Voor De Bilt is het record ‘slechts’ 21,4° en beide waarden zullen uit de boeken gaan…

Vanavond en de komende nacht is het helder en het wordt niet kouder dan 14 tot 17°. Dergelijke temperaturen ‘horen’ normaal te zijn als maximumtemperatuur.

Climax van de nazomer

Morgen is de absolute climax van de nazomer. De zon schijnt volop, het blijft droog en er waait een meest matige en aan zee eerst nog een vrij krachtige zuidoostenwind.

De temperatuur stijgt overal tot boven de 20°. Op de Wadden wordt het 21 tot 23, elders liggen de maxima tussen de 24 en maar liefst 28° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

In het midden van het land kan het 25-26° worden en het zou de meest late zomerse dag voor meetpunt De Bilt kunnen worden. Nooit werd het zo laat in het jaar zomers warm, want het record staat op 10 oktober. Het record voor 13 oktober is 25,1° gemeten in Volkel in 1990.

Een front met daarachter koelere lucht trekt zondag over onze streken. Bron: meteologix.com

Licht wisselvallig en lagere (normalere) temperaturen

In de nacht naar zondag is het nog helder en vrij zacht met temperaturen tussen de 13 en 16°. Zondag neemt vanuit het westen de hoge en later middelbare bewolking toe op de nadering van een storing en in de middag gaat het regenen.

De zuidenwind draait gedurende de dag naar west tot noordwest en de temperatuur komt nog uit tussen de 19 en 22°. In de middag zal het kwik gaan dalen met zondag aan het eind van de middag in het westen 16-17 en in het oosten nog 20°.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: meteologix.com

Na het weekend is het gedaan met de nazomerwarmte en het moet wel heel raar lopen als we dit jaar nog een keer een warme dag gaan krijgen, althans in De Bilt. In het verleden is het 10x eerder voorgekomen dat er een warme dag werd genoteerd in november en alleen in Maastricht, Arcen, Ell en Eindhoven. Op 1 november 2014 werd het in Ell bijvoorbeeld 22,0 en in Maastricht 21,4°. De meest late warme dag op meetpunt De Bilt hadden we op 30 oktober 2005. Het werd toen 21,1°.

In een licht meanderende westelijke stroming trekken volgende week soms storingen tot over onze streken, maar de zon zal ook geregeld schijnen. Aanvankelijk liggen de maxima nog tussen de 16 en 18°, maar aan het eind van de week stokt het kwik bij maximaal 14-15°. Overigens is dat een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar, maar het zal wel weer even wennen zijn..

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het weer mooi zien. Vandaag en zeker morgen worden een tweetal zeer warme dagen met temperaturen ruim boven de 20°. Zondag gaat het kwik omlaag, maar wordt het waarschijnlijk nog wel een graad of 20. Na het weekend gaat de temperatuur verder omlaag met eerst temperaturen nog boven de 15°, maar later in de week wordt de 15° grens ook niet meer gehaald…

Martin Vye maakte ook deze prachtige foto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie vrijdag van en graag weer tot morgen voor het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 368 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!