Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Boven het noorden en noordoosten van Europa wemelt het van de lagedrukgebieden en boven het zuiden van Europa en op de Atlantische Oceaan is de luchtdruk hoog. Tussen dit alles in hebben wij een noordwestelijke aanvoer van vochtige lucht en (zwakke) storingen zorgen van tijd tot tijd voor wat lichte regen en motregen.

De temperaturen gaan op hoogte omlaag en ook op leefniveau krijgen we te maken met dalende temperaturen en het wordt dan ook gevoelig kouder. Vooral begin volgende week zal het niet veel warmer zijn dan een graad of 7-8 en dat is zowaar (veel) te koud voor de tijd van het jaar… Vooral na die lange zomer zal het wel weer even wennen zijn.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Grijs en bewolkt, soms ook wat zon

Gisteren was het overwegend grijs en bewolkt en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De meeste regen viel in de noordelijke helft met 3 tot 5 millimeter. Verder naar het zuiden bleef het bij wat licht gespetter.

De temperatuur steeg naar 15 tot 17° met in Hoogeveen 14,5 en in Eelde en op Terschelling 14,8°. In het zuidwesten werd het het warmst met in Woensdrecht 16,7 en in Westdorpe 17,0°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 17° met op de Mont Rigi 10,4 en in Kleine Brogel 17,2°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Wisselende luchten boven Romeins Marskamp op de Ermelose Heide. Trijntje van den Berg maakte de foto.
De zon kwam ook geregeld tevoorschijn en Ton Wesselius maakte deze foto.
Bij Jannes Wiersema viel 5 millimeter regen in Roodeschool.
Na de regen klaarde het ook weer op. Deze foto werd ook gemaakt door Jannes Wiersema.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wederom bewolkt

Op deze donderdag verandert er niet veel aan het grijze en grauwe weerbeeld. Uit de aanwezige bewolking valt van tijd tot tijd en lokaal wat lichte regen en motregen.

De wind waait uit het westen en is matig over land en eerst nog vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 14-15°. In België liggen de maxima tussen de 10° in de hogere delen en 12 tot 14 elders.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het noordwesten neemt de kans op regen weer toe. Het koelt af naar waarden tussen de 8 en 11°.

Buiige regen

Morgen komt er op de Noordzee een depressie tot ontwikkeling en deze trekt oostwaarts naar Denemarken. Het bijbehorende koufront trekt over onze streken en daardoor is het morgen bewolkt en valt er periodiek buiige regen. Later op de dag kan het in het westen weer wat opklaren.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur houdt het bij 11 tot 13° voor gezien.

Koude lucht stroomt komend weekend over onze streken naar het zuiden. Bron: meteologix.com

Dalende temperaturen!

In het weekend daalt de temperatuur op het 500 hPa-vlak (5,5 kilometer hoogte) boven onze streken naar zo’n -34°. Boven relatief warm zeewater van een graad of 14 komen buien tot ontwikkeling en in vooral het noorden en westen van het land wordt het zaterdag een buiige dag met ook kans op hagel en onweer.

Landinwaarts valt het met de buiigheid wel mee en bovendien schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar 10-11°, maar in België blijft het kwik wat achter en wordt het maximaal 8 tot 10°. In de hogere delen wordt het zelfs niet warmer dan 5-6°.

Zondag zijn de neerslagkansen door hogedrukinvloeden klein, maar op de nadering van een storing uit het zuiden neemt wel de (hoge) bewolking toe. Het Atlantische hogedrukgebied breidt uit naar Scandinavië en de wind draait bij ons naar het noorden tot noordoosten. De temperaturen gaan dan ook verder onderuit, want zondagmiddag wordt het niet warmer dan 6° in het zuidoosten en 9 in de kustgebieden. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik zelfs steken bij een graad of 3.

Tussen hogedruk ten noorden en lagedruk ten zuiden komt de stroming bij ons uit het noordoosten. Bron: meteologix.com

Na het weekend houden we aanvankelijk de koude noordoostelijke stroming tussen hogedruk ten noorden en westen en lagedruk ten oosten en zuiden van onze streken. Het wordt maandag en dinsdag niet warmer dan 6 tot 8°. Een depressie trekt ten oosten van onze streken noordwaarts en de bijbehorende storingen kunnen begin volgende week (eindelijk) voor regen van betekenis zorgen. Nu maar afwachten of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat we te maken krijgen met dalende temperaturen. Vooral na de lange en warme zomer wordt het gevoelig kouder met temperturen enkele dagen onder de 10°. Begin volgende week wordt het slechts 6 tot 8° en dat is ruim onder de norm die geldt voor eind oktober. Met november op de kalender loopt het kwik weer op tot boven de 10°.

Inge Heuwekemeijer maakte deze foto in Enkhuizen.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto.

Dit was het weer voor deze donderdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de vrijdag verzorgen en ik ben er dan zaterdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 634 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier