Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie

Het is de komende dagen, weliswaar tijdelijk, gevoelig frisser. Werd eerder deze week nog vaak de zomerse grens van 25° bereikt en overschreden, morgen blijven we (ruim) onder de 20°. Onder aanvoering van het lagedrukgebied Yu, in combinatie met een hoogtelaag, draait het vandaag en de komende dagen om buien en bij die buien is aanhoudend kans op onweer.

Volgende week krijgen we een westelijke stroming tussen lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken. Het is en blijft dan ook wisselvallig septemberweer met overigens hele normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Veel regen in het westen, zon in het oosten

Gisteren kwam er in de nanacht in de omgeving van Gorinchem een onweersbui tot ontwikkeling. Deze bui groeide snel uit tot een flink gebied met regen en onweer en het hele gebied trok over het westen van het land naar het noorden. Later op de dag kwam het vooral in de zuidelijke helft opnieuw tot enkele regen- en onweersbuien.

Het neerslaggebied leverde in totaal heel veel regenwater op. In Woerden viel 97, in Nieuwkoop 93 en in Bodegraven 84 millimeter.

Het kwam in het westen van het land soms met bakken tegelijk uit de lucht. Arme fietser… Jolanda Bakker maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze foto van het kletsnatte westen.

Elders in het land scheen geregeld de zon met in het oosten en noordoosten maar liefst 9 tot 11 uur zonneschijn. De temperatuur steeg naar net iets onder de 20° in het regenachtige Noord-Holland en naar een zomerse 25 tot 27 in de oostelijke helft. Den Helder noteerde 19,6 en Wijk aan Zee 19,8°. In het oosten noteerde Twenthe 26,5 en Hupsel 26,7°. De topper was echter Arcen met 27,5°. In België werd het 20 tot ruim 26° met in Diepenbeek 26,5°.

Fraai ochtendgloren bij Jannes Wiersema in het Groningse Roodeschool.
Zwaar bewolkt in het westen zoals hier in Zevenhuizen, de Tweemanspolder. Jolanda Bakker maakte de foto.
Martin Vye had gisteravond zicht op het neerslaggebied boven het westen tijdens de zonsondergang.

Enige tijd buiige regen

Een hoogtelaag, met temperaturen op het 500 hPa-vlak van ongeveer -25°, in combinatie met het lagedrukgebied Yu. Dat is vragen om moeilijkheden en het is op deze woensdag dan ook bewolkt met enige tijd buiige regen. Daarbij is lokaal ook onweer mogelijk.

Later vandaag wordt het vanuit het westen droog en in polaire lucht klaart het op. De aanvankelijk zwakke wind neemt in kracht toe en wordt noordwest. Over land matig en aan zee vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur stijgt naar maximaal 19° in het westen en naar 21, lokaal 22 in het oosten van het land.

Vanavond is er in de oostelijke helft nog kans op enkele buien, elders is het droog met flinke opklaringen. Lokaal ontstaat nevel en mist en bij weinig wind daalt de temperatuur naar 10 tot 12°.

Enkele buien en gevoelig frisser

Morgen ligt het hoogtelaag op de Noordzee en rondom dit laag komen in polaire lucht enkele buien tot ontwikkeling en deze trekken over onze streken. Bij die buien is ook onweer mogelijk.

Tussen de buien door schijnt ook de zon en het is gevoelig frisser. In het noorden en westen van het land wordt het maximaal 17°, elders 18 en in het zuidoosten is lokaal nog net een 19° mogelijk. Ook in België temperaturen van 17-18°, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij een graad of 14-15.

De wind wordt west en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en op de Wadden.

Het hoogtelaag blijft ook komend weekend ons weer bepalen. Heel langzaam trekt het naar Noorwegen. Bron: meteologix.com

Aanhoudend (licht) wisselvallig

Ook tijdens het komende weekend houden we last van het hoogtelaag op de Noordzee. De buienkans blijft dan ook aanwezig, maar geregeld zal ook de zon schijnen.

De wind wordt zuidwest en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee, windkracht 5 tot 6. De temperatuur is dan ook weer wat hoger en stijgt naar 18-19° in het noorden en naar 20-21 in het zuiden van het land.

Volgende week hebben we lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken. Met een westelijke (zonale) stroming is het dan licht wisselvallig. Bron: meteologix.com

Na het weekend vinden we lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken. Het is dan ook (licht) wisselvallig september weer met naast geregeld zon ook kans op regen of enkele buien. De ene dag profiteren we wat meer van hogedruk en de andere meer van lagedruk.

De temperaturen komen op veel plaatsen weer boven de 20° uit en dat kunnen we weer zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Vandaag is de temperatuur al duidelijk lager dan voorgaande dagen en morgen gaat er nog wat vanaf. In het weekend gaat het kwik langzaam weer omhoog en volgende week stijgt het kwik geleidelijk verder tot boven de 20°. Eind volgende week wordt het mogelijk weer minder warm.

Ook bij Albert Thibaudier in Heerenveen was het prachtig weer.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Over land waait het vandaag tot ver in de middag niet of nauwelijks met 1 tot 3 knopen. Later vanmiddag wordt de wind noordwest en neemt toe naar 9 tot 11 knopen. Aan zee is de wind vanochtend noord met 6 tot 8 knopen. Vanmiddag wordt de wind noordwest en neemt toe naar 16 tot 18 knopen met uitschieters tot 21 knopen.

Morgen is de wind eerst zwak, later wordt de wind over land west tot zuidwest en neemt toe naar 10 tot 12 knopen. Aan zee neemt de westenwind toe naar 15 knopen.

Bij Martin Vye in Wolvega was het een prachtige nazomerdag.

Dit was het weer voor deze donderdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 414 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier