klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weerbericht

Exact twee weken geleden zaten we middenin een lenteachtige periode met temperaturen tussen de 15 en 20°. Inmiddels is alles anders en worden we feitelijk gestraft voor de februarilente. De één na de andere storing en depressie trekt over onze streken en we zijn dan ook bezig met een natte periode. De eerste decade van maart was de natste sinds 1998 met op meetpunt Lauwersoog al 73 millimeter. Normaal valt er in De Bilt over de hele maand zo’n 67 millimeter.

Ook op deze dinsdag krijgen we te maken met alweer een volgende depressie. Deze depressie, genaamd Franz, stuurt de bijbehorende fronten naar onze streken en het is dan ook bewolkt en vanochtend valt er lichte regen en motregen op de passage van een warmtefront. Vanmiddag is het tijdelijk droog, maar later vanmiddag gaat het weer en dan ook harder regenen op de passage van een koufront.

De temperatuur stijgt naar 7° in het noordoosten en naar 10 in het zuidwesten en de wind is weer duidelijk aanwezig. Over land waait het vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 met kans op zware windstoten in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden van 75 tot 90 km/uur.

Vanavond is het bewolkt en regenachtig, komende nacht wordt het weer droog met enkele opklaringen. De zuidwestenwind blijft onverminderd doorwaaien en de temperatuur daalt naar 4-5°.

Aanvankelijk was het bewolkt met maartse buien. Op deze foto trok een hagelbui voorbij in Roelofarendsveen. Ton Wesselius maakte de foto.
Het is nat en het blijft voorlopig nat. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Ook nat bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen.
Veel wind ook de afgelopen en zeker ook de komende dagen. Langs de oevers van de Rotte maakte Jolanda Bakker deze foto.
Prachtige wolkenluchten. Albert Thibaudier legde dit exemplaar vast in Heerenveen.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in de omgeving van Barendrecht.

Weerpraatje

Het blijft uitermate wisselvallig met een komen en gaan van depressie en bijbehorende storingen. Vandaag en morgen is depressie Franz de boosdoener met vanochtend eerst regen op de passage van een warmtefront en vanavond (buiige) regen op de passage van een koufront. Morgen komt het tot flinke buien aan de achterzijde van de depressie. De rest van de week blijft het wisselvallig met dagelijks ook veel wind.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot buien en deze buien waren maarts van karakter en gingen gepaard met hagel en in de nacht en vroege ochtend ook met smeltende sneeuw. Gistermiddag kwam het nog steeds tot buien en vooral in de noordelijke helft gingen de buien clusteren en regende het soms geruime tijd achtereen.

De wind was vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee. In het noordwesten werd stormkracht 9 gemeten op de meetpunten Den Helder en Vlieland met op Vlieland een windstoot van 100 km/uur. De temperatuur steeg naar 7 tot 9° met in Nieuw Beerta en Lauwersoog 6,6 en in Vlissingen 9,0°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 4° in de Ardennen en Hoge Venen en (ruim) 9 aan zee. Mont Rigi noteerde 1,7 en Koksijde 9,6°.

De verwachte weerkaart voor overmorgen. Bron: wetterzentrale.de

Morgen trekken er aan de achterzijde van depressie Franz stevige buien over het land. Soms schijnt ook de zon en het waait nog steeds flink. Eerst uit het zuidwesten, later uit het westen en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 met kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10°.

De kanspluim voor de windstoten voor de komende 2 weken voor het noordwesten van het land. Goed te zien is dat deze week de kans zeer groot is dat het tot zware windstoten komt. Pas vanaf zondag neemt de wind flink in kracht af en overheerst het groen…

Na morgen blijft het aanhoudend wisselvallig met elke dag (veel) regen en ook veel wind. Pas vanaf zondag lijkt de wind af te nemen en nemen de neerslagkansen af als we geleidelijk gaan profiteren van hogedruk. De temperatuur gaat wat omhoog en stijgt donderdag en zondag naar 9 tot 11°. Vrijdag en zaterdag is het met 10 tot 13° wat zachter.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week volgens GFS. Hogedruk zorgt voor rustig en droog weer met flink oplopende temperaturen. Bron: wetterzentrale.de

Het Amerikaanse weermodel komt later volgende week met hogedruk over en later zelfs ten oosten van onze streken. De temperaturen gaan flink omhoog naar mogelijk lenteachtige temperaturen van 15 tot 20°. De komende dagen houden we dit in de gaten, maar eerst moeten we nog door deze wisselvallige week heen…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur later deze week gaat stijgen naar meer dan 10° op vrijdag en zaterdag. Daarna gaat de temperatuur weer wat omlaag om volgende week geleidelijk weer te gaan stijgen! De flinke amplitude in de pluim volgende week duidt op een open weertype, dus met overdag zonneschijn!

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De natuur komt geleidelijk in lentesferen. Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 863 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer