Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het hogedrukgebied Burckhard ligt inmiddels boven Scandinavië en zorgt voor een oost- tot noordoostelijke stroming. Deze stroming zorgt ervoor dat de temperatuur gaat dalen naar waarden ruim onder de norm voor de tijd van het jaar.

Vandaag is de aangevoerde lucht nog droog en de zon zal dan weer flink schijnen, maar vanavond en de komende nacht trekt er een zwak koufront over onze streken en daarachter is de lucht duidelijk vochtiger. De bewolking is komende week dan ook weer aanwezig en later op dinsdag en in de nacht naar woensdag is er bovendien kans op wat winterse neerslag.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zonovergoten

Gisteren was het prachtig weer met overal volop zonneschijn. De zon kon weer 7-8 uur schijnen en meetpunt De Bilt staat dit jaar inmiddels op 1993,4 uur zon. Nog maar 28,3 uur zon en 2018 is het zonnigste jaar uit de metingen. Inclusief vandaag hebben we daar nog 43 dagen voor…

Ook de herfst zal record zonnig worden, want daarvoor hebben we nog maar 3,8 uur zon nodig. Het record was 449,2 uit 1959, tot en met gisteren staat de herfst op 445,4 uur zon.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en ruim 9°. Terschelling noteerde 6,6 en Eelde 6,9°. De hoogste temperaturen werden in het zuiden genoteerd met in Vlissingen en Maastricht 9,4, in Arcen 9,5 en in Ell 9,9°. In België werd het 7 tot (ruim) 10° met in Dourbes 10,6°.

Albert Thibaudier maakte deze foto op de dag van de intocht van Sinterklaas.
We begonnen gisteren koud met rijp op de bladeren. Debbie van Ooststroom maakte de foto.
Jolanda Bakker maakte ook een prachtige rijpfoto.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto in Rhoon.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto op een zonnige zaterdag.

Zonnige zondag

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Burckhard boven Scandinavië is het ook vandaag prachtig weer met volop zonneschijn. Vanochtend trekken er nog velden met sluierwolken over het land, maar al vrij snel is het weer strakblauw. Aan het begin van de middag zal de herfst officieel als zonnigste ooit de boeken ingaan.

De wind wordt noordoost en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden. De temperatuur stijgt, na een nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst, naar waarden tussen de 5 en 7°. Lokaal in de zuidelijke helft en in België kan het nog 8° worden.

Vanavond en de komende nacht krijgen we te maken met een zwak koufront. De bewolking neemt vanuit het noordoosten toe en lokaal kan het wat spetteren. Door de toename van de bewolking wordt het niet zo koud als afgelopen nacht met temperaturen die dalen naar waarden rond het vriespunt in het zuiden (het langst helder) en naar 3-4° in het noorden.

Wolkenvelden, ook wat zon

Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Uit die bewolking kan lokaal wat lichte (mot)regen vallen, maar veel voorstellen doet het allemaal niet.

De temperatuur op hoogte (850 hPa-vlak, 1,5 km hoogte) gaat omlaag naar ongeveer -5/-6°, aan de grond merken we nog niet veel van de lagere temperaturen, want het wordt nog altijd 7-8°. In de Ardennen en Hoge Venen daalt het kwik wel en wordt het niet warmer dan een graad of 2-3. De wind waait uit het noordoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig, later zelfs hard aan zee en op de Wadden.

Dinsdag ligt het hoogtelaag over en ten zuiden van onze streken. Bron: meteologix.com

Toenemende kans op winterse neerslag!

Dinsdag ligt het hoogtelaag boven Frankrijk met temperaturen op het 500 hPa vlak van -33°. In de Lage Landen is het op genoemde hoogte zo’n -26 tot -30°. Het is overwegend bewolkt, maar het blijft droog. Wel komen er buien op de Noordzee tot ontwikkeling, maar deze buien zullen ons niet bereiken.

Later op de dag trekt een neerslaggebied vanuit het oosten naar onze streken en dinsdagavond neemt de kans op winterse neerslag toe. De wind waait uit het noordoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee. De temperatuur wordt niet hoger dan 4-5°, maar voor het gevoel is het graden kouder!

Woensdagochtend ligt er mogelijk een klein beetje sneeuw in het land. Bron: meteologix.com

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en er valt enige tijd (smeltende) sneeuw. De bovenluchttemperatuur is koud genoeg voor sneeuw, maar het dauwpunt schommelt rond het vriespunt. Daardoor zal de sneeuw niet echt blijven liggen, maar bij intensieve sneeuwval kan het lokaal toch wel wit worden. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt.

Woensdag blijft het overdag weer droog met geregeld zonneschijn. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is in kracht afgenomen en de temperatuur stijgt naar 4-5, in het zuiden en in België naar 6°.

De verwachte weerkaart voor eind deze week. Bron: meteologix.com

De rest van de week hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft over het algemeen droog en de temperaturen lijken weer iets te stijgen. De verschillen nemen wel toe in de diverse weermodellen. Het blijft echter te koud voor de tijd van het jaar en dat kunnen we weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim. Normaal is het in deze tijd een graad of 9 en tijdens de laatste decade van november 8°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het de komende 10 dagen te koud blijft voor de tijd van het jaar. De dubbele cijfers worden niet meer gehaald en van tijd tot tijd blijft het kwik zelfs onder de 5° met in de nacht en ochtend vaak lichte vorst.

Vanaf het eind van de komende week nemen de temperatuursverschillen tussen de diverse modellen toe. Zaterdag wordt het 3 tot 7 en zondag 4 tot 8°. De verwachting wordt dan ook onzeker, maar ongetwijfeld wordt het de komende dagen duidelijk wat er gaat gebeuren.

Jolanda Bakker maakte deze prachtige herfstfoto.
Diny Reijnen maakte deze prachtige foto.
Diny Reijnen maakte ook deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een zonnige zondag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.144 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier