Advertentie 

Weersverwachting vandaag

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Dorit is het de komende tijd droog en bovendien, door een zuidelijke aanvoer van subtropische lucht, ook (zeer) zacht. Verder maakt de zon overuren.

Ook vandaag zal de zon flink schijnen, maar vanochtend komt er eerst nog sluierbewolking voor. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidenwind. De temperatuur, die afgelopen nacht in de zuidelijke helft daalde tot onder nul, stijgt vanmiddag naar 8-9° in het noorden en naar 11-12 in het zuiden en in België.

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij een zwakke zuidenwind daalt de temperatuur naar waarden rond en landinwaarts tot enkele graden onder nul.

In het noorden van het land viel uit de aanwezige bewolking wat lichte (mot)regen. Albert Thibaudier maakte de foto in het Friese Terwispel.
Trijntje van den Berg maakte deze foto. Na een bewolkte start klaarde het in de middag op.
In de middag klaarde het op steeds meer plaatsen op. Ton Wesselius maakte deze foto in Roelofarendsveen.

Weerpraatje

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Dorit met een kerndruk van 1038 hPa is het vandaag en ook de komende dagen prachtig februariweer met lenteachtige trekjes. Het hoog ligt dusdanig dat de temperatuur, met een zuidelijke stroming met aanvoer van subtropische lucht, dagelijks stijgt tot in de dubbele cijfers. Een positie honderden kilometers noordelijker en de wereld ziet er een stuk kouder uit, maar om toch nog een klein beetje het idee te hebben dat het winter is, gaat het in de nacht en vroege ochtend wel licht vriezen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de woensdag met veel bewolking en lokaal miezerde het wat. Vanuit het zuiden klaarde het op en kwam op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn, maar er bleef wel sluierbewolking over. In de noordoostelijke helft scheen de zon niet of nauwelijks met hooguit een uurtje, in het midden scheen de zon 2 tot 4 en in het zuiden 5-6 uur. De temperatuur steeg naar 6 tot ruim 9° met op Schiphol maximaal 9,7°. Meetpunt Twenthe kwam niet hoger uit dan 6,3°.

Afgelopen nacht was het vrij helder en kwam het in de zuidelijke helft tot lichte vorst. Lokaal vroor het 3° en aan de grond was het -5. Op deze donderdag zal de zon flink schijnen, maar vanochtend is er nog wel vrij veel sluierbewolking. Het blijft droog en het wordt 8 tot 12°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Morgen, maar ook komend weekend is het rustig, droog, zonnig en ook (zeer) zacht weer. We zitten aan de westflank van het hogedrukgebied Dorit en met een zuidelijk stroming wordt erg zachte lucht uit Spanje en het noorden van Afrika aangevoerd. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 10 tot 14, lokaal zelfs 15°. Normaal is het half februari ruim 5°, dus we zitten er lokaal 10 graden boven…

Omdat het helder is kan het kwik tijdelijks de nachtelijke uren, door uitstraling, dalen tot onder nul. Winterweer kunnen we dit natuurlijk niet noemen.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend probeert een Atlantische depressie wat dichterbij te komen, maar meer dan wat bewolking en iets lagere temperturen levert het niet op. Vanaf dinsdag komt er vanaf de Azoren een nieuw hoog onze kant op en het droge en zachte weer houdt dan ook volgende week aan, maar de maxima zijn met 9 tot 11° wel iets lager.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik stijgt naar 10° en meer. Daarmee is het ruimschoots te zacht voor de tijd van het jaar.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De dag eindigde kleurrijk in Doornenburg. Joyce Derksen maakte de foto.

Dit was het weer voor deze Valentijnsdag. Maak er een mooie dag van, geniet van het mooie weer en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 595 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier