Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Hebben we genoten van de sneeuw? Voorlopig moeten we het ermee doen, want de komende dagen is het weliswaar nog altijd vrij koud en wisselvallig, een nieuwe sneeuwdepressie met opnieuw een flink pakket staat niet op het programma. Onze sneeuwbrenger Yves is naar het oosten getrokken en aan de achterzijde daarvan stroomt iets minder koude lucht naar onze streken en dooit het enkele graden. Wel komt het tot buien die nog altijd winters van karakter zijn en dus ook weer sneeuw kunnen opleveren.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was een dag om niet snel te vergeten. Een gebied met sneeuw trok in de ochtend vanuit het zuiden het land in en leverde op heel veel plaatsen een prachtig sneeuwdek op van 10 tot lokaal 15 centimeter. Sneeuw komt niet heel vaak voor en zeker niet in deze hoeveelheden. Ook gisteren viel er al de nodige centimeters en vrijdag en zaterdag kwam het hier en daar ook al tot een witte wereld. Kortom: een best bijzondere sneeuwvierdaagse.

Na een nacht met op veel plaatsen lichte, lokaal zelfs matige vorst (Hoogeveen -6,2°) lag de temperatuur tijdens de sneeuwval rond of een fractie boven nul. In het zuidoosten, waar de sneeuw geleidelijk overging in regen, kon Maastricht 7,6° noteren.

Een prachtig besneeuwd landschap gefotografeerd door Carel ten Hoor.
Ook deze foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Op deze dinsdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien. Vanwege wederom een ijskoude bovenlucht, op het 500 hPa vlak is het -36° en op bijna 1,5 kilometer hoogte (850 hPa vlak) -6, kunnen deze buien winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. In de kustgebieden behoort onweer ook weer tot de mogelijkheden.

De wind draait van noordwest naar zuidwest en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 2 en 4°. Langs de kust wordt het een graad of 5-6, alleen in de Ardennen en Hoge Venen blijft het licht vriezen.

Vanavond zijn er flinke opklaringen, komende nacht neemt geleidelijk de bewolking weer toe op de nadering van een storing. Het blijft nog wel tot ver in de nacht droog en de zuid tot zuidwestelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee. De temperatuur daalt naar waarden rond en landinwaarts naar enkele graden onder nul.

Gerda Jakobs maakte deze prachtige foto van haar achtertuin.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Meteo-Nederland.
Albert Thibaudier maakte deze prachtige winterse foto.
In het westen van het land viel maar liefst 15 centimeter. Ton Wesselius maakte de foto.
Ook bij Martin Vye viel een flink pakket van het witte goud.

Morgen is het bewolkt en een gebied met neerslag trekt in de ochtend van west naar oost over het land. Het gaat regenen, maar er is met name landinwaarts ook weer (smeltende) sneeuw mogelijk. De temperatuur ligt in de ochtend tussen de 1 en 4°.

In de middag wordt het vanuit het westen droog, maar aan het eind van de middag volgt een volgend gebied met nattigheid. De zuidwestenwind waait matig tot krachtig en de temperatuur stijgt uiteindelijk naar 4° in het noordoosten en naar een graad of 8 in het zuidwesten en in grote delen van België. In de hogere delen wordt het ook een graad of 3.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, maar ook vrij koud (guur) weer. Een depressie gevuld met koude lucht ligt over onze streken en het komt tot buien die soms nog winters van karakter zijn.

In de loop van het weekend profiteren we van een uitloper van hogedruk en nemen de neerslagkansen af. Tijdens opklaringen kan het dan enkele graden vriezen. De verwachting voor na het weekend is nog onzeker en dat kunnen we weer goed zien aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen voor het midden van het land is weer vrij duidelijk. Vandaag wordt nog een koude dag, maar morgen gaat het kwik omhoog. Daarna is het een aantal dagen (tot in het weekend) een graad of 5. Maandag is de temperatuur weer een fractie lager en daarna nemen de verschillen duidelijk toe. Het Amerikaanse GFS laat het kwik volgende week geleidelijk dalen, terwijl het ECMWF en ook het Canadese model de temperatuur laat stijgen. De komende dagen meer hierover.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat het ook weer zien. Na vandaag gaat het kwik omhoog naar gemiddeld een graad of 5. Vanaf maandag gaat de meerderheid van de leden die verbonden zijn aan het ECMWF voor hogere temperaturen, maar er zijn nog wel een paar ‘eigenwijze’ lijntje die daar niets van willen weten.

Kerst 2017
Op basis van de bovenstaande pluim van het ECMWF wordt het op beide Kerstdagen dit jaar een graad of 6. De kans op een witte Kerst is dan ook niet groot, maar we hebben nog even te gaan voordat het zover is. De sneeuw van de afgelopen dagen was ook 14 dagen geleden niet bekend en op beide Kerstdagen zijn een paar sneeuwlijntjes te zien..

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Aan de sneeuwpluim kunnen we zien dat de komende dagen nog altijd sneeuw kan vallen. Geen grote hoeveelheden en veelal in een kletsnatte vorm, maar toch…

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie dinsdag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.031 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – Genoten van de sneeuw? Voorlopig blijft het vrij koud!”

 • Alice
  12 december 2017 at 11:50

  Om deze reden snoeien wij nooit voor half/ eind februari onze leilindes. Mocht het gaan sneeuwen dan veranderen ze in ware kunstwerken. Zouden ze wel gesnoeid zijn dan ligt er alleen sneeuw op de horizontale takken. Dit jaar weer eens geluk dat er zoveel sneeuw gevallen is en hebben we, vooral in het donker, genoten van de bomen, zwaar van de sneeuw. De lantaarnpaal naast de bomen maakt het extra leuk in het donker.

  • Rico Schröder
   12 december 2017 at 17:36

   Sprookjesachtig mooi. Dank voor het delen Alice.

   • Alice
    12 december 2017 at 22:00

    Graag gedaan Rico. Ik hoop dat ik de komende winter meer mooie foto’s (met veel sneeuw 😉 ) kan posten!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer