Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: September is volop aan het oefenen voor de herfst en vandaag is de generale repetitie, want het weerbeeld van vandaag kunnen we niet anders omschrijven dan ronduit herfstachtig. Een koufront behorende bij depressie Quasimodo zorgt voor veel regen en lage temperaturen. Komend weekend blijft Quasimodo van belang met enkele buien en begin volgende week komt een volgende Oceaandepressie genaamd Reinhold op visite. Het blijft dan ook ronduit wisselvallig en te koel voor de tijd van het jaar.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren wolken, opklaringen en een bui

Gisteren scheen geregeld de zon, maar er waren ook wolkenvelden en met name in de noordelijke helft kwam het tot enkele buien. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 18 en 20° met in Eindhoven maximaal 19,9°. In België werd het 14 tot 20° met in Gent maximaal 20,2°.

het weerbeeld is grijs en grauw en de herfst is begonnen. De foto werd gemaakt door Martin Vye
Bij Carel ten Hoor begon de dag bijzonder fraai

Vandaag kletsnat!

Het zit al een aantal dagen in de weerkaarten en vandaag is het dan zover. De kletsnatte vrijdag is aangebroken. Afgelopen nacht ging het regenen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Quasimodo en het bijbehorende koufront komt vandaag overdag op visite. Het koufront komt zo goed als tot stilstand boven ons land en in het front komt een golfvormige storing tot ontwikkeling en deze zal vanmiddag passeren.

Tot en met vanavond laat kan er zeer veel regen vallen. Dit is de verwachting volgens ECMWF. Bron: Kachelmannwetter.com

Het gevolg is heel veel regen die buiig van karakter zal zijn en hier en daar kan meer dan 40 millimeter vallen. De wind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig uit het zuidwesten en de temperatuur zal niet veel hoger uitkomen dan 16-17, in de kustgebieden hier en daar 18°.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt met geruime tijd buiige regen. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en het koelt af naar 8 tot 13°.

De lucht was gisteren ook al soms dreigend. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
De regen kwam er gisteravond aan. Deze treffende foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm

Morgen buien

Morgen ligt depressie Quasimodo boven het noorden van de Noordzee (kerndruk 991 hPa) en rondom dit laag wordt onstabiele lucht aangevoerd waarin enkele buien voorkomen. In de ochtend bevinden de buien zich in de kustgebieden, later op de dag zijn er ook landinwaarts buien mogelijk. Tussen de buien door en dan met name in de middag schijnt ook de zon en dan ziet het weerbeeld er weer een stuk vriendelijker uit.

De zuidwestenwind draait naar west tot noordwest en is overwegend matig en hier en daar vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 16-17, in het oosten van het land hier en daar naar 18°.

de weerkaart voor morgenochtend. Bron: Kachelmannwetter.com

Zondag geregeld zon, maar ook enkele buien

Zondag ziet het weerbeeld er, in afwachting van alweer een volgende Oceaandepressie, weer wat vriendelijker uit. De zon zal geregeld schijnen, maar vooral in de westelijke en noordelijke kustgebieden is er aanhoudend kans op enkele buien. Landinwaarts lijkt het met de buiigheid wel mee te vallen. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 18 tot lokaal 20°.

de weerkaart voor maandagochtend. Bron: Kachelmannwetter.com

Volgende week weinig verbetering

Na het weekend krijgen we maandag met depressie Reinhold te maken en de bijbehorende fronten trekken vanaf zondagavond over de Lage Landen. Ook de wind zal dan duidelijk toenemen en deze wordt matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en op de Wadden, windkracht 4 tot 7. De temperatuur stijgt maandag naar 18-19°.

ook volgende week blijft het wisselvallig met lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden en daartussenin wordt met een westelijke stroming onstabiele lucht aangevoerd. Bron: Kachelmannwetter.com

Na maandag blijft het wisselvallig herfstweer met een westelijke stroming tussen lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van de Lage Landen. Zicht op een nazomers weertype is er nog steeds niet, sterker nog: de temperatuur vertoont een dalende trend…

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim hierboven gaat na deze regenachtige vrijdag weer wat omhoog en ligt zondag net onder de 20°. Na het weekend gaat de temperatuur weer naar beneden en aan het eind van volgende week en volgend weekend liggen de maxima dichterbij de 15 dan bij de 20°.

de totale neerslaghoeveelheid voor de komende 10 dagen volgens ECMWF. Bron: Kachelmannwetter.com

De komende 10 dagen is het uitermate wisselvallig en de regenmeters zullen overuren maken. Vooral in de kustgebieden is tot en met volgende week zondag lokaal meer dan 100, lokaal zelfs 150 millimeter mogelijk.

Dit was het voor vandaag. Maak er, ondanks alle nattigheid, een mooie dag van en graag weer tot morgen. Het weerpraatje wordt dan verzorgd door mijn collega Daan. Ik ben er dan zondagochtend weer.

de uien werden gisteren nog snel binnengehaald voordat de regen kwam. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 470 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: generale repetitie voor de herfst”

  • Johann
    8 september 2017 at 09:50

    Rico, regel ff dat het i.i.g zondagmiddag droog is in Haarlem 🙂 / Alpenweerman-team-treffen. thx alvast en tot dan!

  • Rico Schröder
    8 september 2017 at 10:42

    Ik zal mijn best doen Johann. Tot zondag!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier