Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Het hogedrukgebied Uwe verplaatst zich naar het midden van Duitsland. Hierdoor draait de stroming van zuidoost naar zuid tot zuidwest en komt er langzaam vochtigere lucht binnen. De komende dagen ‘zakt’ het hoog langzaam naar het zuiden en gaan bij ons de temperaturen omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wederom prachtig weer
Ook gisteren was het prachtig winterweer met volop zonneschijn. Het bleef overal droog en na een nacht met lichte tot matige vorst (Leeuwarden -8,8°) steeg de temperatuur overdag naar waarden tussen de 2 en 7°. Marknesse en Stavoren konden geen hogere temperatuur noteren dan 1,9°. In het zuiden van het land noteerde Woensdrecht 6,6 en Maastricht 6,9°. In Vlaanderen steeg de temperatuur naar waarden tussen de 4 en 8° met in Retie maximaal 8,1°.

deze prachtige winterse foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.
deze prachtige winterse foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Vandaag: perioden met zon, lokaal ook mist
Afgelopen nacht vroor het licht tot matig (Eelde -9,5°) en op een aantal plaatsen is nevel en mist ontstaan. Elders is het helder en gaat de zon weer flink schijnen. Ook de gebieden met grijzigheid kunnen geleidelijk de zon weer tevoorschijn zien komen. Vanmiddag schijnt de zon flink, maar er zijn ook sluierwolken. Het blijft droog en er waait niet meer dan een zwakke zuid tot zuidoostenwind. De temperatuur stijgt naar maximaal 2-3° in het noorden, naar een graad of 5 in het midden en naar 6-7° in het zuiden van het land. In Vlaanderen en ook in zuidelijk Limburg kan het lokaal 8-9° worden.

Vanavond en de komende nacht is er vrij veel (hoge) bewolking, maar het blijft nog altijd droog. De zuidenwind waait zwak tot matig over land en vrij krachtig later op de Wadden en de temperatuur daalt naar -2° in het noorden en oosten en naar waarden rond het vriespunt elders. Alleen vlak aan zee en in grote delen van Vlaanderen liggen de maxima enkele graden boven het vriespunt.

deze winterse foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
deze winterse foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Morgen: over het algemeen bewolkt, maar soms ook zon
Morgen zullen de wolken overheersen, maar hier en daar kan ook de zon nog even schijnen. Het blijft wederom droog en er waait een matige, aan zee een vrij krachtige en op de Wadden een krachtige zuid tot zuidwestenwind. Met die wind wordt zachtere lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar maximaal 7° in het noordoosten en naar 10, lokaal 11 in het westen en zuiden van het land. In Vlaanderen liggen de maxima rond de 11-12°.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog (mogelijk in het uiterste noorden een bui) en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind. De temperatuur daalt naar 4-5° in de zuidoostelijke helft en naar 9 in het noordwesten.

opnieuw een mooie winterse foto. Deze werd gemaakt door Klaas Boersma.
opnieuw een mooie winterse foto. Deze werd gemaakt door Klaas Boersma.

Donderdag: wolkenvelden, ook wat zon
Donderdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft tot de avond droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt overal in de Lage Landen naar 10-11° en daarmee is het Sinterklaaswinterje definitief weer voorbij en is het weer wachten op nieuwe kansen.

de zonsondergang was erg kleurig. Deze foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.
de zonsondergang was erg kleurig. Deze foto werd gemaakt door Sytse Schoustra.

Vrijdag en het weekend: het wordt zachter, maar de neerslagkansen zijn klein
Het grote hogedrukgebied Uwe trekt later deze week langzaam naar het zuiden weg, maar houdt nog invloed op ons weer. Tussen dit hoog en depressies boven het noorden van Europa komt een zuidwestelijke stroming te staan met aanvoer van duidelijk zachtere lucht. In het weekend is vooral het noorden gevoelig voor depressies, verder naar het zuiden lijken de neerslagkansen klein. De temperaturen zullen dagelijks uitkomen rond de 10° en de nachten verlopen vorstvrij.

de verwachte weerkaart voor aanstaand weekend volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaand weekend volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het vandaag nog vrij koud is met temperaturen tussen de 0 en 5°. Komende nacht kan het nog licht vriezen, maar daarna gaan de temperaturen omhoog naar waarden dichtbij de 10°. De nachten verlopen voorlopig vorstvrij. Volgende week vertoont het Canadese model een duidelijk daling en ook het Europese model komt met wat lagere temperaturen op de proppen. Of dit alweer een voorbode is van een volgende koudere fase moet nog worden afgewacht. Zacht weer ‘ohne ende’ zoals vorig jaar december is dit jaar in ieder geval niet aan de orde. December 2015 had geen enkele vorstdag en dat kunnen we van deze decembermaand niet zeggen…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het vandaag gemiddeld een graad of 3-4 wordt in het midden van het land. Komende nacht daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt, maar daarna zijn de nachten voorlopig vorstvrij en overdag wordt het een graad of 9 gemiddeld.

Na het weekend neemt de spreiding weer duidelijk toe en zijn er ook weer dalende lijntjes. Natuurlijk zijn er ook lijntjes die stijgen tot boven de 10° en in dat geval is het best dat we kijken naar het ensemblegemiddelde. Deze ligt volgende week rond de 7° en daarmee lijkt het dus langzaam weer kouder te worden. De komende dagen natuurlijk hier weer meer over.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim. Vandaag en morgen ligt er gemiddeld zo’n 1-2 centimeter ijs in het midden Nederland, maar met het oplopen van de temperaturen gaat het ijs helaas ook weer smelten en aan het eind van de meerdaagse is de temperatuur van het water een graad of 3-4.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Prachtige rijpfoto van Martin Vye.
Prachtige rijpfoto van Martin Vye.

Dit was het voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje verzorgen en ik ben er donderdag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 823 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier