Advertentie 

Algemene situatie:
De afgelopen dagen hadden we te maken met een vrij wisselvallig weertype onder invloed van lagedrukgebieden. Ook de paasdagen verlopen wisselvallig en bovendien vrij fris. Dit is opnieuw te danken aan een depressie. Deze depressie, gevuld met koude lucht, trekt van west naar oost over de Benelux en laat daarmee de wind naar het noordoosten draaien. Na Pasen wordt het tijdelijk wat zachter, alvorens er weer een nieuwe depressie richting onze streken trekt.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI.

Er zijn enkele aanwijzingen voor zachter weer richting het volgende weekeinde, meer hierover lees je verderop in dit bericht.

Gisteren:
Gisteren begon de dag met wat lichte regen in de noordoostelijke helft van de Benelux, deze neerslag trok echter snel het land uit. Verder was het voornamelijk in het noorden bewolkt, elders wisselden wolkenvelden en zon elkaar af. In de loop van de middag trok vanuit het zuiden van België een gebied met buiige neerslag naar het noorden, lokaal kwam hier een klap onweer voor. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 10 graden in het noordelijk kustgebied tot 15 graden in België.

Gisteravond en afgelopen nacht trok deze neerslag naar het noorden, in het zuiden klaarde het op. Tegen het einde van de nacht ging de regen in het uiterste noordoosten lokaal over in natte sneeuw. De minimumtemperaturen varieerden tussen enkele graden boven het vriespunt op plekken waar het opklaarde tot 5 graden elders.

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Het was een lekker weertje bij Jolanda Bakker.

Vandaag:
Vanochtend regent het nog in het noorden. De neerslag trekt geleidelijk weg, maar in het uiterste noorden blijft het vrij grijs. Elders wisselen wolkenvelden en zonneschijn elkaar af.

In de middag ontstaan er stapelwolken, boven België en het zuiden van Nederland groeien deze stapelwolken her en der uit tot buien, lokaal met korrelhagel en een klap onweer. De temperatuur blijft in het uiterste noorden steken op waarden tussen de 4 en 6 graden. Langs de westkust wordt het 8 a 9 graden en elders stijgt de temperatuur naar 10 tot 13 graden Celsius. De wind is op de meeste plekken zwak, kracht 2 a 3 uit variabele richting, in het noorden staat er een matige oostelijke wind.
Komende nacht valt er zo nu en dan nog wat buiige regen, maar er komen ook opklaringen voor. Onder opklaringen in het noordoosten kan de temperatuur dalen tot rond of iets onder het vriespunt, op de plekken waar neerslag valt is het met 3 tot 6 graden duidelijk minder koud. Opnieuw is de kans op wat natte sneeuw in het uiterste noordoosten niet geheel uitgesloten.

Morgen, 1e paasdag:
Morgen valt er lokaal nog wat lichte, wegtrekkende regen. In de noordoostelijke helft is lokaal wat natte sneeuw niet uitgesloten. Verder zijn er veel wolkenvelden, maar zeker in de middag is er ook ruimte voor opklaringen. De maximumtemperaturen liggen tussen een frisse 6 en 9 graden. In de nacht naar maandag daalt de temperatuur naar waarden rond of net onder het vriespunt in het noordoosten tot 4 graden aan de zuidwestkust. In de loop van de nacht neemt de kans op neerslag vanuit het zuidwesten toe.

Maandag, 2e paasdag: zachter
Maandag is het grotendeels bewolkt en trekt er een regengebied over de Benelux. De meeste neerslag is voor de westelijke helft weggelegd, in het oosten is er zo nu en dan ruimte voor een opklaring. De maximumtemperaturen lopen flink uiteen; 7 graden in het uiterste noorden tot 15 in België.

Het Amerikaanse model laat de grootste temperatuursverschillen zien. Bron: GFS/Wetterzentrale

De rest van de week: aanhoudend wisselvallig, zachter
Na Pasen wordt het tijdelijk zachter door een zuidelijke stroming welke te danken is aan een volgende depressie, welke klaarligt ten westen van Groot-Brittannië.

De weerkaart voor dinsdag. Een depressie met de kern in de omgeving van Ierland zorgt voor een zuidelijke stroming welke zachte lucht aanvoert. Bron: ECMWF/Wetterzentrale.

Zoals we in de pluimverwachting kunnen zien, levert deze zuidelijke aanvoer twee vrij warme dagen op, met temperaturen tussen de 14 en 18 graden. Of het ook mooie lentedagen worden valt nog te betwijfelen, vooralsnog lijken de neerslagkansen op deze dagen ook vrij groot. Mocht de depressie iets westelijker komen te liggen dan is er meer ruimte voor de zon en blijft het (zo goed als) droog, komt deze wat oostelijker te liggen dan valt er op beide dagen neerslag.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Na woensdag is het dan tijdelijk weer wat koeler en vanaf het weekend neemt de onzekerheid toe; er zijn echter wel aardige signalen dat we volgend weekend de eerste “20-ers” gaan pakken. Zo laten de hoofd- en controleruns van de prominente weermodellen de opzet van een diepe zuidelijke stroming al enkele malen zien. Zoals in de pluim te zien is neemt de kans op zonnig weer tegen die tijd toe; er is echter (nog) geen overeenstemming over de temperatuur. Hoe het een en ander zal verlopen hangt af van de precieze locatie van de drukgebieden tegen die tijd; dit gaan we de komende dagen natuurlijk weer in de gaten houden.

De weerkaart voor volgende week zondag. In dit geval een oost/zuidoostelijke stroming welke warme, continentale lucht aanvoert. Bron: GFS/Wetterzentrale.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
Vandaag staat er weinig wind, 2 tot 8 knopen, uit variabele richting. Tegen de avond neemt met name in de noordelijke helft en daarbij het noordelijk kustgebied en het IJsselmeer de windsnelheid toe; 4 tot 10 knopen boven land 12 tot 20 knopen op het IJsselmeer en in het kustgebied. Hierbij draait de wind naar het oosten.

Morgen is de wind noordoostelijk tot oostelijk, boven land 6 tot 12 knopen, boven het IJsselmeer en zee 12 tot lokaal 20 knopen.

Ton Wesselius maakte ook deze foto gisteren.
Deze prachtige foto komt van de hand van Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen verzorgd Rico het weerbericht voor de Lage Landen, ik ben er dinsdag weer. Fijn paasweekend en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 337 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier