Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Aan de noordoostflank van een nieuw hogedrukgebied, genaamd Valentin, wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. De temperaturen zijn dan ook een fractie lager dan gisteren.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: een echte donkere dag voor Kerst
Het was gisteren op de meeste plaatsen een echte donkere dag voor Kerst. Het was grijs en bewolkt en hier en daar viel wat lichte regen en motregen. Alleen in het zuidoosten kwam aanvankelijk nog de zon tevoorschijn en dat leverde nog 2 uur zon op. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 10° met in Deelen maximaal 7,5 en op Terschelling 10,6°. In België lagen de maxima tussen de 5 en 8° in Hoog-België en 9 tot 11 elders. Koksijde kwam uit op 10,5°.

het was een grijze dag gisteren, maar Ton Wesselius maakte er toch nog een mooie foto van.
het was een grijze dag gisteren, maar Ton Wesselius maakte er toch nog een mooie foto van.

Vandaag: wolkenvelden, ook geregeld zon
Na een regenachtige avond en nacht ziet het weerbeeld er op deze zondag niet verkeerd uit. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is een bui mogelijk. De wind waait uit het westen en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt overal in de Lage Landen naar waarden omstreeks de 9°. In België komen de maxima uit tussen de 5° in de hogere delen en 9 in het midden en westen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De west tot noordwestenwind neemt af naar zwak en de temperatuur daalt naar 2 tot 4° in het zuiden van de Lage Landen en naar 6 in het noorden van het land.

Morgen: geregeld zon, lokaal een bui
Morgen zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. In de middag is er lokaal een buienkans, maar de meeste plaatsen zullen het ‘gewoon’ droog houden. De zwakke westenwind draait naar zuid en neemt geleidelijk toe naar matig en de temperatuur is al wat lager en stijgt naar waarden tussen de 7 en 9°.

Morgenavond hebben we een afwisseling van wolkenvelden en een paar opklaringen, in de nacht naar dinsdag is er in het westen kans op wat regen. De zuidenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 4°. In zuidelijk Limburg en in de hogere delen van Vlaanderen kan het licht vriezen.

de dag begon in het zuidoosten van het land nog met enkele opklaringen. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.
de dag begon in het zuidoosten van het land nog met enkele opklaringen. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Dinsdag: bewolkt en af en toe wat regen
Dinsdag is het over het algemeen bewolkt en zo nu en dan valt er wat lichte regen en motregen. De zuidenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar 5-6° in het noordoosten en naar 7-8 in het zuiden en in Vlaanderen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande dinsdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande dinsdag volgens ECMWF.

De rest van de week en komend weekend: het wordt kouder, maar vooralsnog geen winterweer in zicht
De rest van de week hebben we te maken met een hogedrukgebied ten oosten van onze streken. De stroming komt uit het zuiden tot zuidoosten met aanvoer van minder zachte lucht.

Aan het eind van de week nadert vanuit het westen een depressie en de bijbehorende fronten kunnen ons wellicht bereiken, maar in het weekend krijgen we alweer te maken met nieuwe hogedrukinpulsen vanuit de Azoren en dit hoog zoekt verbinding met een hoog boven Scandinavië. De exacte positie van dit hoog is bepalend voor onze temperatuur. De Amerikanen komen volgende week zondag met temperaturen tussen de 1 en 3° en het Europese model berekent kwikstanden van zo’n 4 tot 6°. In beide gevallen wordt het dus te koud voor de tijd van het jaar.

de verwachte weerkaart voor volgende week zondag volgens ECMWF
de verwachte weerkaart voor volgende week zondag volgens ECMWF
de verwachte weerkaart voor volgende week zondag volgens GFS
de verwachte weerkaart voor volgende week zondag volgens GFS

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur de komende dagen geleidelijk lager wordt, zonder dat er sprake is van winterweer. In de nacht blijft het voorlopig boven het vriespunt en overdag is het veelal een graad of 7. Vanaf het eind van de week nemen de verschillen tussen de modellen weer toe. De Amerikanen gaan voor lagere temperaturen, terwijl het Europese en het Canadese model voor aanhoudend temperaturen komen van een graad of 7. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat er een periode van winterweer komt.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een ‘oper’ (rode lijn) die boven het vriespunt blijft. Sterker nog, het is veelal tussen de 5 en 10°. Vanaf het eind van de komende week gaan enkele lijntjes voor lagere temperaturen, maar het ensemblegemiddelde ligt dan rond de 5°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim en daarin zien we dat de temperatuur van het water in het midden van het land de komende 10 dagen rond de 3-4° ligt. Schaatsijs hoeven we dan ook niet te verwachten.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Witte Kerst?
Vanaf vandaag staat hier dagelijks de kansen op een Witte Kerst. De kans daarop is momenteel slechts 5%, maar we hebben natuurlijk nog 2 weken.

de kans op een witte Kerst is momenteel 5%
de kans op een witte Kerst is momenteel 5%

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 419 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier