Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de achterzijde van het lagedrukgebied Marielou wordt vandaag met een noordwestelijke stroming onstabiele lucht aangevoerd. In deze stroming trekken buien mee en bij die buien is aanvankelijk nog kans op hagel en onweer. Door opbouwende hogedruk ten westen van de Britse Eilanden, genaamd Frido, nemen de buienkansen gaandeweg de dag geleidelijk af.

Marielou trekt de komende dagen naar Scandinavië en zorgt bij ons voor een oostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. De temperaturen gaan dan ook omlaag, maar de grote vraag is hoelang het (vrij) koud blijft, want daarover verschillen de diverse weermodellen (nog) van mening…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wisselvallig

Gisteren trokken er in de ochtend buien over het land naar het noordoosten. Daarna was het een tijdje droog met hier en daar enkele opklaringen, maar tegen en in de avond kwam het opnieuw tot buien.

Bij een stevige west tot zuidwestelijke wind, (vrij) krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8, steeg de temperatuur naar 9 tot 11°. Meetpunt Twenthe noteerde 9,1, Nieuw Beerta 9,2 en Eelde en Deelen 9,3°. In Zeeland noteerde Vlissingen 11,0, Wilhelminadorp 11,1 en Westdorpe 11,2°. In België werd het 4,9° op de Mont Rigi en 12,3 in Koksijde.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius in Roelofarendsveen.
Jolanda Bakker ging gisteren naar de kerstmarkt in Haarlem en maakte deze foto op de Grote Markt.
Het onstuimige weer goed vastgelegd door Trijntje van den Berg uit Barendrecht.
Johan Klos maakte deze foto op de Waal bij Vuren.
Jannes Wiersema maakte deze prachtige foto in het Groningse Roodeschool.

Enkele buien

Op deze zondag ligt depressie Marielou boven Scandinavië. Aan de achterzijde daarvan is de wind bij ons noordwest en stroomt er onstabiele lucht naar onze streken. Het komt dan ook tot enkele buien en bij die buien is lokaal kans op hagel en onweer. De buien trekken gaandeweg de dag naar het zuiden weg en vanmiddag gaan de droge perioden overheersen.

De wind draait van west naar noordwest en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 met in de kustgebieden (zware) windstoten van 75 tot 80 km/uur. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10° met alleen die dubbele cijfers in Zeeland en in de westelijke helft van België.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar hier en daar is er nog steeds een bui mogelijk. De noordwestenwind waait matig over land en vrij krachtig tot hard aan zee en op de Wadden en de temperatuur daalt naar 2 tot 4° landinwaarts en naar 5-6 in de kustgebieden.

Geregeld zon, maar ook nog een buienkans

Morgen zien we de opbouw van hogedruk ten westen van de Britse Eilanden en dit hoog breidt uit naar het noorden en ligt rond woensdag boven Scandinavië. De zon schijnt morgen geregeld, maar er is ook nog steeds een buienkans.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig in de kustgebieden. Op de Wadden is en blijft de wind hard, windkracht 7. De temperatuur stijgt naar maximaal 7 tot 9°, in de hogere delen van België wordt het niet warmer dan een graad of 3-4.

Dinsdag ligt de as van de opbouwende rug van hogedruk over onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Dalende temperaturen door Scandinavisch hogedrukgebied

Dinsdag is het rustig weer onder de vleugels van de rug van hogedruk. Er zijn weliswaar wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft overal droog. Bij weinig wind loopt de temperatuur op naar maximaal 7-8°.

Woensdag ligt de kern van het hogedrukgebied boven Scandinavië. De stroming komt (zwak) uit het oosten en daarmee wordt vrij koude continentale lucht naar onze streken gevoerd. Na een nacht met landinwaarts een graadje vorst loopt de temperatuur overdag, bij geregeld zonneschijn, op naar maximaal 4° in het noordoosten en naar 6 in het zuidwesten en in delen van België. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan 1-2° boven nul.

De weerkaart voor donderdag volgens UKMO. Bron: wetterzentrale.de

Donderdag verandert er weinig. De zon schijnt geregeld en bij een tot matig toenemende zuidoostenwind loopt de temperatuur op naar 2 tot 4°. Alleen in het zuidwesten en in delen van België kan het nog een graad of 5 worden, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij waarden rond of een fractie boven nul.

In de nacht naar donderdag daalt het kwik overigens naar waarden rond het vriespunt, ofwel er iets boven in de westelijke helft en er 1-2° onder landinwaarts.

De verwachte weerkaart volgens GFS voor volgende week zaterdag. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag blijft het nog koud, want na een nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst, wordt het vrijdagmiddag maar een paar graden boven nul. Pas (in de loop van) volgend weekend neemt de depressieactiviteit toe met als gevolg vanuit het zuidwesten weer oplopende temperaturen.

De grote vraag is in hoeverre het Scandinavische hogedrukgebied tegengas kan bieden aan de Atlantische depressiedruk, want de kou heeft er inmiddels een dag (vrijdag) bijgeboekt ten opzichte van gisteren… De komende dagen wordt het allemaal duidelijk en we houden je vanzelfsprekend op de hoogte.

Wat zeker is dat we de dubbele cijfers vanaf morgen weer achter ons laten en dat we een periode krijgen met duidelijk lagere temperaturen. Bovendien nemen de neerslagkansen duidelijk af en houdt de wind zich rustig.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat mooi de dalende trend zien. Vanaf vandaag gaat er elke dag een graad af en aan het eind van de week is het slechts een paar graden boven nul. In het weekend gaat het kwik weer omhoog, maar hoe dat volgende week zaterdag zal verlopen is nog niet duidelijk.

Het is het weekend voor de kerstboomverkoop. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto van de drukte bij de tuincentra.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerbericht voor de Lage Landen. Fijne zondag!

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 750 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier