Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met wisselvallig weer: regelmatig vallen er enkele buien. Dit komt omdat we ons bevinden in een redelijk warme, maar ook vrij onstabiele luchtlaag. Dit heeft weer alles te maken met een lagedrukgebied dat zich over Groot-Britannië en Ierland heeft gepositioneerd. Dit lagedrukgebied blijft hier de komende dagen liggen, waardoor we aanhoudend te maken hebben met een meest zuidwestelijke stroming. Wat dat betekent voor ons weerbeeld lees je hieronder!

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Oplichtende nachtwolken
Van eind mei tot begin juli, de periode rondom de langste dag van het jaar, kunnen lichtende nachtwolken (Noctilucent Clouds, NLC’s) worden waargenomen. Terwijl de zon al onder de horizon staat, weerkaatsen deze wolken nog zonlicht. Dit gebeurt alleen in deze tijd van het jaar omdat de zon dan vrij laag onder de horizon staat. NLC’s zijn een beetje anders dan gewone wolken: ze komen voor op zo’n 80 kilometer hoogte. We kregen meerdere foto’s van de lichtende nachtwolken opgestuurd.

Martine Droogers legde ze bijvoorbeeld vast.
Bij AWM-collega Maarten Minkman waren de wolken erg duidelijk zichtbaar.
En ook Hilligje Kooiker legde de NLC’s duidelijk vast.

Gisteren wisselden wolkenvelden, stapelwolken en zonnige perioden elkaar af. De meeste zon was voor het oosten, in het westen was het grijzer. Er kwamen ook pittige buien voor welke plaatselijk gepaard gingen met onweer en windstoten. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 17 graden aan de westkust tot 22 graden aan de oostgrens.

Afgelopen nacht trokken de buien naar het noorden weg. Er was ruimte voor opklaringen en de temperatuur daalde naar waarden rond de 11 graden.

Deze prachtige cumulonimbus wolk werd vastgelegd door Maarten Minkman.
Later kwam de bui dichterbij. AWM-collega Maarten legde dan ook een shelfcloud vast, welke voor de bui uit te zien was.
Het plensde bij deze buien soms flink door. Ton Wesselius maakte deze foto.

Vandaag: wisselvallig
Deze ochtend valt er wat buiige neerslag. In de loop van de ochtend trekken deze buien naar het noordoosten weg en klaart het op. Op steeds meer plekken is er ruimte voor de zon, al komen er nog altijd wat wolkenvelden voor. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden aan de kust tot lokaal 26 graden landinwaarts. De wind is meest zuidelijk en zwak, in het noorden en aan de kust ook matig van kracht. Later op de dag wordt de windrichting meer variabel.
Vanavond wordt het vanuit het zuiden bewolkter en tegen het eind van de avond zal België te maken krijgen met de eerste buien. In de loop van de nacht komen ook in Nederland enkele stevige buien voor. Deze buien kunnen gepaard gaan met een klap onweer. De minimumtemperaturen liggen tussen de 13 en 16 graden.

De stevige buien zorgden op meerdere plekken voor flinke plassen. Zo ook bij Jolanda Bakker.

Morgen trekken er soms stevige buien over waarbij onweer voor kan komen. Verder is er een mix van stapelwolken, wolkenvelden en soms zon. In de loop van de dag nemen trekken de meeste buien weg en laat de zon zich wat vaker zien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het uiterste noordwesten tot 23 graden in Limburg en delen van België.

Zondag is er zeker aan het begin van de dag ruimte voor de zon, later neemt de kans op een bui toe. De temperaturen liggen tussen de 17 en 23 graden, waarbij de laagste waarden in de kustgebieden te vinden zijn en de hoogste waarden aan de oostgrens.

De weerkaart voor maandag. Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en hogere druk boven het Europese vaste land zorgen voor een zuidwestelijke stroming. De zwarte lijn geeft de scheidslijn aan tussen de verschillende luchtmassas.

Volgende week wordt het – zoals ook in de pluim hieronder te zien is – droger en is er ook meer ruimte voor de zon. Daarnaast gaan de temperaturen omhoog. Hoe warm het precies wordt hangt vanaf van hoe de drukgebieden komen te liggen. Komen de lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en de drukgebieden boven het Europese vasteland wat westelijker uit, dan komen wij verder in de warme lucht terecht. Komt dit alles wat oostelijker uit, dan wordt het iets minder warm en is bovendien de neerslagkans groter.

Al met al lijkt het erop dat we vanaf maandag te maken krijgen met meest droge dagen met vrij veel zon en met name landinwaarts temperaturen boven de 25 graden. Het is niet uit te sluiten dat in het binnenland later zelfs de 30 graden gehaald gaat worden, maar dat is nog te ver weg om met zekerheid te zeggen. Vanaf woensdag/donderdag neemt de kans op (onweers)buien dan weer toe.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Na het weekend gaan de temperaturen omhoog.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Na het weekend wordt het in ieder geval tijdelijk droog.
De 15-daagse zon/bewolking verwachting van het KNMI. Vanaf zondag zien we meer ruimte voor de zon.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ik ben er dan zondag weer. Bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

Monique Bormans maakte deze foto.
De buien leverden zo nu en dan prachtige plaatjes op, zoals bij Maurice Vroegrijk

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 466 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Geleidelijk afnemende buienkansen, volgende week warmer”

 • Bertil Blaas
  14 juni 2019 at 09:22

  Goede morgen Daan,

  Ook door jouw perfect geschreven weerbericht.👍
  Bedankt.
  Gr.bertil.

  • Daan van den Broek
   14 juni 2019 at 13:51

   Bedankt Bertil!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier