Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Het gekwakkel is bijna voorbij, want de temperaturen gaan de komende week duidelijk omhoog. Vandaag is een overgangsdag, want de bewolking neemt toe en vanmiddag trekt een gebied met (smeltende) sneeuw en regen van west naar oost over het land. Vooral landinwaarts kan het hier en daar weer even wit worden bij temperaturen die tijdens sneeuwval dalen naar dichtbij het vriespunt.

De (uiteindelijke) maxima liggen vandaag tussen de 3 en lokaal 5° en er waait een geleidelijk in kracht toenemende zuidenwind. Over land wordt de wind matig tot vrij krachtig (windkracht 4 tot 5) en aan zee krachtig tot hard, 6-7 bft. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden kan de wind vanmiddag stormachtig worden, windkracht 8.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met nog kans op wat lichte regen. Later in de nacht kan het hier en daar wat opklaren. De zuid tot zuidwestenwind neemt af naar zwak tot matig en de temperatuur daalt naar 1 tot 3° met kans op vorst aan de grond. Er bestaat dan ook nog steeds kans op gladheid door opvriezing!

De zondag begon prachtig met eindelijk weer eens zonneschijn. Aad Hogenboom maakte de foto in Roelofarendsveen.
Ook Ton Wesselius maakte een mooie foto van de zonsopkomst in Roelofarendsveen.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto in Stompwijk.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Leo Nieuwenhuizen in Almkerk.
Ook overdag scheen de zon, maar in de ochtend kwam het hier en daar nog tot een winterse bui. Suzanne Vermulm maakte deze foto.
Albert Thibaudier maakte deze foto in Terherne.
Jolanda Bakker maakte deze ‘Hollandse’ foto.
Ook bij Trijntje van den Berg in Barendrecht verschenen er stapelwolken.

Weerpraatje

Gisteren profiteerden we van het hogedrukgebied Chloe, maar vandaag krijgen we te maken met het frontensysteem van depressie Rainer. De bewolking neemt toe en vanmiddag volgt er (winterse) neerslag vanuit het westen. Morgen profiteren we weer van een rug van hogedruk, maar vanaf woensdag krijgen we een meanderende (zuid)westelijke stroming met dan weer een depressie en dan weer een rug van hogedruk. Kortom: het wordt wisselvallig en de temperaturen gaan omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

We begonnen de zondag op veel plaatsen met lichte vorst. Herwijnen in de Betuwe ging onderuit naar -4,5°. Overdag scheen, na een somber begin van deze sprokkelmaand, de zon flink met in totaal 6 tot lokaal bijna 8 uur zon. Er waren echter ook wolkenvelden en in de ochtend kwam het hier en daar nog tot een (winterse) bui. De temperatuur steeg daarbij naar 5 tot 7° met in Stavoren 4,7 en in Rotterdam 7,2°.

Deze mooie foto werd gemaakt door Monique Bormans in Leiden.
Johan Klos maakte deze foto met een strakblauw zwerk.

Ook afgelopen nacht heeft het, voornamelijk landinwaarts, weer licht gevroren en dat is toch wel (voorlopig) voor het laatst. De temperaturen zullen de komende dagen gaan stijgen en de nachtelijke vorst raken we kwijt. We krijgen vandaag te maken met het frontensysteem van depressie Rainer en de bewolking neemt geleidelijk toe. Vanmiddag volgt vanuit het westen (smeltende) sneeuw en regen en vooral landinwaarts kan het wit worden. Het wordt gemiddeld een graad of 4, maar tijdens sneeuwval is het enkele graden kouder.

Morgen blijft het droog met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. De wind waait zwak tot matig en krimpt gaandeweg de dag naar het zuiden. De temperatuur stijgt naar 6-7°.

De verwachte weerkaart voor eind deze week volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf woensdag schakelen we over op een meanderende (zuid)westelijke stroming met dan weer een front en dan weer een rug van hogedruk onder regie van een diepe IJslanddepressie die waarschijnlijk de naam Stefan zal krijgen. Kortom: het wordt uitermate wisselvallig en met een (soms stevige) zuidwestelijke wind wordt ook nog zachte lucht aangevoerd. Woensdag tot en met vrijdag liggen de maxima tussen de 8° in het noorden en 10 in het zuiden van het land en in België.

Volgend weekend kan het kwik zelfs nog hoger uitkomen met dan op steeds meer plaatsen temperaturen in de dubbele cijfers. In het zuiden en in België kan het dan 11, lokaal 12° worden. Ook dan blijft het wisselvallig met regelmatig regen of enkele buien.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het, na deze vrij koude maandag, geleidelijk zachter wordt. Vooral woensdag/donderdag komt de 10 graden grens heel dichtbij. Die 10° wordt wellicht in het weekend overschreden…

Februari is alweer een paar dagen oud en de tijd begint nu langzaam te dringen voor winterweer. De vooruitzichten zijn voor winterliefhebbers niet best met tot zeker half februari geen zicht op (enig) winterweer. Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Wil je nog winter of kijk je alweer uit naar de dubbele cijfers met flink wat zon… Meld je aan en praat mee!

Op de Mont Rigi ligt een centimeter of 30 sneeuw. Vandaag is er weer sneeuw mogelijk, maar de komende dagen wordt de sneeuwlaag aangetast door oplopende temperaturen. Bron: RMI

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen ligt nog altijd een sneeuwdek van 25 tot lokaal 37 centimeter en vele ski- en langlaufcentra zijn dan ook open.

Ook vandaag valt er weer enige tijd sneeuw, maar de komende dagen wordt het ook in de Ardennen en Hoge Venen minder en minder. Na een droge dinsdag valt er de rest van de week soms wat regen of smeltende sneeuw bij oplopende temperaturen. Aanvankelijk is het zo’n 3 tot 5°, maar in het weekend gaat het kwik ook in de hogere delen langzaam verder omhoog.

Aldo BV maakte deze foto in Dongen.
Ton Wesselius maakte deze lenteachtige foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk uit Zegge.
De dag eindigde ook zeer fraai. Jolanda Bakker maakte deze foto in Zevenhuizen.

Dit was het weer voor deze maandag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Ondertussen kan je reageren op de berichten of lekker met elkaar over het weer praten via ons forum! Praat mee en blijf ook buiten de weerpraatjes volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 889 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer