Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerbericht

Een nawinterse periode is niet te verwachten en ook het aangename lenteweer van vorige week keert voorlopig niet meer terug. Het is echt herfstweer deze dagen, want het is wisselvalligheid troef met ook regelmatig veel wind.

Ook op deze dinsdag zijn er wolkenvelden en is er kans op enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en vooral vanmiddag kan de zon regionaal even flink blijven schijnen. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 11 in het zuiden van het land.

Ook in België liggen de maxima tussen de 9 en 11°, maar dan van oost naar west. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het echter niet warmer dan een graad of 4-5.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met regen over het land naar het noordoosten. De wind waait uit het zuiden en is overwegend matig van kracht en de temperatuur daalt naar 4° in het noordoosten en naar 8 in het zuidwesten.

Het is wisselvallig, nat en winderig. Debbie van Ooststroom maakte de foto.
Deze treffende foto van wisselvallig weer werd gemaakt door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte deze lenteachtige foto gistermiddag tijdens de opklaringen.
Er stond ook veel wind en Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Peter van Lindenberg maakte deze foto.

Weerpraatje

Eerst hebben we te maken met het (sturende) lagedrukgebied Alexander, maar al vrij snel neemt het lagedrukgebied Cornelius de dienst over. Dit laag trekt naar de Britse Eilanden en daarvandaan naar Scandinavië en achter dit laag profiteren we vrijdag van een zwakke rug van hogedruk. In het weekend krijgen we weer te maken met een volgende Oceaandepressie, ofwel het blijft uitermate wisselvallig met bovendien ook regelmatig veel wind.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen in de middag geregeld de zon, maar er trokken in de nacht en ochtend ook enkele buien over het land en daarbij werd lokaal onweer waargenomen. De zuidwestenwind was duidelijk aanwezig en was vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. Meetpunt IJmuiden noteerde even windkracht 9. Verder kwamen er zware tot zeer zware windstoten voor met op meetpunt IJmuiden 109 en in Vlissingen 113 km/uur.

De maximumtemperatuur werd in de nacht bereikt en lag tussen de 10 en ruim 13° met in Ell 13,6°. Overdag lag het kwik veelal rond de 8-9°. De maxima in België lagen tussen de 7 en 13° met in Diepenbeek 13,4°.

De kans op windstoten is de komende tijd (vooral tijdens en kort na het weekend) groot.

Vandaag dus wolkenvelden, maar ook zonnige perioden en verspreid over het land enkele buien. Morgen en ook donderdag krijgen we te maken met het frontensysteem van depressie Cornelius. De bewolking overheerst en morgen valt er enige tijd regen, donderdag draait het om flinke buien, maar dan schijnt tussendoor ook weer geregeld de zon.

De wind waait waait matig tot krachtig, eerst uit het zuiden en donderdag uit het zuidwesten (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar van noord naar zuid naar 11 tot 13°. Donderdag is het overal een graadje minder zacht.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag zijn er perioden met zon als we profiteren van een rug van hogedruk, maar er is ook nog een buienkans. Ook in het weekend is en blijft het wisselvallig met de komst van weer een nieuwe depressie en valt er weer flink wat regen of komt het tot enkele stevige buien. De temperatuur blijft vrijdag op veel plaatsen (net) onder de 10°, in het weekend liggen de maxima tussen de 9 en 12°. De wind zal ook weer flink doorstaan met kans op zware windstoten.

Na het weekend komen we wat dieper in de polaire lucht en gaat het kwik omlaag. Wellicht krijgen we dan de welbekende maartse buien. We kunnen de daling mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat het mooi zien. Aanvankelijk ligt het kwik rond de 10°, maar vrijdag is het iets minder zacht. In het weekend gaat het kwik weer wat omhoog, maar volgende week is de trend dalende en komen we duidelijk onder de 10°.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De natuur is erg vroeg door de zachte winter. Zelfs de kastanje loopt alweer uit. Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 494 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer