Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
Voordat de lente terugkeert is het eerst nog aan de wisselvallige kant. Afgelopen nacht passeerde een warmtefront verbonden aan depressie Dieter en vandaag zitten we in de zogenaamde warme sector van het front met over het algemeen veel bewolking. Komende nacht passeert het bijbehorende koufront en morgen houden we de hele dag last van het (golvende) koufront. Vanaf woensdag zorgt hogedruk voor droger, zonniger en geleidelijk warmer weer. Nog even geduld dus!

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel bewolking en regen en motregen
Het was gisteren over het algemeen bewolkt met slecht heel lokaal een knipoog van de zon. Uit die bewolking viel van tijd tot tijd regen en motregen. In Breda viel tot gisteravond 19 uur zo’n 20 millimeter. De temperatuur steeg naar waarden de 8 en 10° in het noorden en naar 11 tot 14 in het midden en zuiden van het land. Lauwersoog noteerde maximaal 8,1 en Westdorpe in Zeeland noteerde 14,0°. In België werd het op een aantal plaatsen ook 14° met in Gent 14,3 en in Koksijde maximaal 14,3°.

deze grijze en sombere foto met toch nog wat kleur werd gemaakt door Ton Wesselius.

Vandaag: overwegend bewolkt, lokaal wat regen
Gisteravond en de afgelopen nacht trok een warmtefront over het land naar het noordoosten en vandaag zitten we in de zogenaamde warme sector. De bewolking heeft dan ook de overhand, voor de zon is niet of nauwelijks ruimte en vooral in het noorden en noordoosten valt vanochtend nog van tijd tot tijd regen en motregen. Vanmiddag is er verspreid over de Lage Landen nog een bui mogelijk, maar de droge perioden zullen dan zeker overheersen.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar maximaal 11° in het noorden en noordwesten en naar 14 in de zuidoostelijke helft van het land. In België wordt het 14, lokaal 15°.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt met soms een enkele opklaringen. Vooral in het noorden is buiige regen mogelijk, elders blijft het zo goed als droog. De zuidwestenwind neemt af naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur wordt niet veel lager dan 8-9°.

het was gisteren een natte lentedag. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Morgen: bewolkt en af en toe regen
Ook morgen is het bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen en motregen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig, later zelfs hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar 11° in het noordwesten en naar 15 in het zuiden en zuidoosten. In België kan het op meerdere plaatsen 14-15° worden.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het bewolkt en vanuit het noordwesten trekt een nieuw gebied met regen over het land naar het zuidoosten. In de nacht kan het, na frontpassage, in het noordwesten nog even opklaren. De zuidwestenwind neemt af naar zwak tot matig en de temperatuur daalt naar een graad of 3-4 in het noorden en naar 6-7 in het zuiden van de Lage Landen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF

De rest van de week: geleidelijk rustiger, droger en zonniger
Na morgen gaat het Azorenhogedrukgebied zich geleidelijk met het weer bemoeien. Het breidt zicht woensdag uit naar IJsland en het lagedrukgebied wordt gedwongen om zich te verplaatsen. Het trekt zich terug naar het hoge noorden, maar er snoert ook een deel af en dit deel (hoogtelaag) trekt geleidelijk naar het zuidwesten van Europa. Ten noorden van onze streken komt later in de week een gordel van hogedruk te liggen (zie kaartje hierboven) en dat betekent dat de wind uit het oosten gaat waaien met aanvoer van droge continentale lucht.

Voordat het zover is hebben we dinsdag nog vrij veel bewolking en van tijd tot tijd buiige regen. Daarna blijft het in grote delen van de Lage Landen droog met aanvankelijk alleen in de zuidelijke helft (dat ligt dichterbij het afgesnoerde hoogtelaag) nog kans op een enkele bui.

Tijdens de laatste dagen van maart ligt het hoog ten oosten van onze streken en lopen de temperaturen verder op. Bron: ECMWF

Op de nog langere termijn verplaatst het hoog zich via onze omgeving naar Polen en de Baltische Staten en met een zuidoostelijke stroming wordt dan nog zachtere lucht aangevoerd met temperaturen boven de 15° en met dergelijke temperaturen is de lente weer terug.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk liggen de maxima en feitelijk ook de minima rond de 10° (overdag er wat boven en in de nacht er net onder) Dinsdag zijn er de maxima tijdelijk wat lager met maximaal een graad of 9. In de nacht naar woensdag daalt het kwik naar waarden dichtbij en wellicht hier en daar onder het vriespunt. Ook de nacht daarna is het vrij koud, maar overdag zien we dagelijks de temperatuur hoger uitkomen. Vanaf donderdag stijgt de temperatuur naar waarden tussen de 10 en 15° en na het volgende weekend komen we zelfs boven de 15° uit.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we in feite hetzelfde als bij alle OPERS hierboven. Aanvankelijk rond of net boven de 10°, vanaf woensdag koude nachten maar vanaf hetzelfde moment ook geleidelijk oplopende maxima. Vanaf volgende week zondag wordt het, volgens onderstaande pluim, warmer dan 15°.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is dan kunnen we stellen dat het vandaag en morgen warmer wordt dan normaal. Dinsdag liggen de maxima onder nkrmaal en daarna is het een groot aantal dagen rond normaal, ofwel rond de 11°. Vanaf volgende week zondag is het duidelijk warmer dan normaal. Laten we hopen dat deze verwachting de komende dagen ook nog steeds wordt berekent.

gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Tot en met dinsdag worden er nog een aantal millimeters verwacht, maar vanaf woensdag blijft het zo goed als droog en dat blijft zo tot na het volgende weekend. Nog even door de zure appel heenbijten dus…

neerslagverwachting volgens de diverse opers. Bron:
Kachelmannwetter.com

Het aandeel van de zon is vandaag en morgen uitermate klein, zo niet nihil, maar vanaf dinsdag zal de zon wel weer geregeld schijnen. Vooral vanaf vrijdag is de kans op zonneschijn vrij groot.

de zonneschijnpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag!

ook deze foto van het eenzame lammetje in de regen werd gemaakt door Ben Saanen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 582 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier