Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerpraatje

Zoals we nog wel weten was het vorig jaar zeer zonnig, uitermate droog en ook behoorlijk warm. Een geblokkeerd weerpatroon was daarvan de oorzaak en ook nu hebben we weer een (omega)blokkade. Het weer heeft geen geheugen, maar je zou bijna denken van wel… Het hogedrukgebied Dorit boven centraal Europa zorgt deze dagen voor zeer zacht en droog lenteweer met zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Rond dinsdag trekt het hoog naar het oosten weg en kan een (zwakke) storing, behorende bij depressie Werner, voor wat regen zorgen. Al vrij snel nadert vanaf de Azoren een nieuw hoog en dit hoog nestelt zich op nagenoeg dezelfde plaats als waar Dorit nu ligt. Het zorgt later in de week dan ook weer voor rustig, droog, vrij zonnig en niet in de laatste plaats zeer zacht weer. Een geblokkeerd weerpatroon is niet 1,2,3 voorbij en dat terwijl de nog steeds op veel plaatsen voortdurende droogte ook nog niet voorbij is…

Gisteren kon meetpunt De Bilt, bij flink wat zon, een nieuw dagrecord noteren voor de 16e februari. Het werd 13,3° en het vorige record was 12,5°. Het landelijke record werd niet verbroken, want dat stond op 17,1° gemeten op 16 februari in 2007. De maxima lagen gisteren tussen de 9 en 15° met in Eindhoven 15,2°. In België werd het 13 tot 17° met in Dourbes 16,8°. De zon scheen weer 9 uur, maar in het (uiterste) noorden was het met 6-7 uur iets minder zonnig.

De dag begon al zeer fraaie getuige deze foto van Ton Wesselius.
Ook Aad Hogenboom maakte een fraaie foto van de dagstart.
Overdag scheen de zon, maar er waren alleen wat sluierwolken en vliegtuigstrepen zichtbaar. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Jolanda Bakker maakte ook weer een prachtige foto.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Johan Klos maakte deze foto op Urk.

Ook vandaag zal het landelijke record niet worden gebroken, want dat staat op maar liefst 18,4° gemeten op 17 februari 1961 in Twenthe, ofwel het kan nog veel gekker… Het wordt op deze zondag 11-12° in het noordwesten, 14-15 in het midden en 16-17° in het zuiden en zuidoosten van het land en op veel plaatsen in België. Daarbij schijnt de zon weer volop met hooguit wat sluierwolken en het blijft overal droog. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot hooguit matig van kracht.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en blijft het droog. Het koelt af naar waarden tussen de 3 en 5°.

Morgen is het wederom prachtig lenteweer met volop zonneschijn. Later op de dag verschijnt er vanuit het westen steeds meer sluierbewolking, maar het blijft nog wel droog. Tegen en in de avond neemt de bewolking verder toe. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 10 tot 14, lokaal 15°.

(in de nacht naar) dinsdag zorgt een front voor wat lichte regen. Bron: wetterzentrale.de

Na morgen is het dinsdag en ook woensdag iets minder zacht, maar met kwikstanden van nog altijd van noord naar zuid 9 tot 12° is het nog steeds veel te zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het een graad of 6-7. Verder veroorzaakt een front (in de nacht naar) dinsdag wat lichte regen en motregen. Ook woensdag kan er in de noordelijke helft nog wat lichte (mot) regen vallen en op beide dagen waait een matige en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden en (vrij) krachtige west tot zuidwestenwind.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. De kleur rood overheerst en dat betekent weer (zeer) hoge temperaturen. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf donderdag krijgen we alweer te maken met een volgend hogedrukgebied en dit hoog zal ook weer ten oosten van onze streken komen te liggen. Het blijft dan ook weer enige tijd droog en zeer zacht lenteweer in februari met een zuidoostelijke aanvoer met ook weer flink wat zon. De temperaturen zullen dagelijks weer uitkomen op waarden tussen de 10 en 15°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig zeer zacht blijft met dagelijks temperaturen boven de 10°. Alleen dinsdag en woensdag is het iets minder zacht, maar met een graad of 10 is het nog steeds boven normaal. Later in de week gaat het kwik weer omhoog.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De krokussen bloeien volop in de lentezon. Albert Thibaudier maakte de foto.
Aldo BV maakte deze foto van de zonsondergang.

Dit was het weer voor deze lenteachtige zondag in februari. Maak er een mooie dag van, graag er lekker op uit en graag weer tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 909 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier