klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag is het alweer een wisselvallige dag in de lage landen. Nadat er gisteravond en vannacht een gebied met (onweers)buien over het land trok is het nog niet gedaan met de wisselvalligheid. De kern van een lagedrukgebied ligt boven de Benelux. Naast wat ruimte voor de zon trekt er gedurende de dag een gebied met neerslag van zuidwest naar noordoost. De wind gaat aan de kust in de loop van de avond toenemen naar windkracht 6-7 Bft. Maar, na woensdag neemt de invloed van een hogedrukgebied toe. Hierdoor komt er meer ruimte voor de zon en gaan de temperaturen voorzichtig weer omhoog. Krijgen we weer aangenaam lenteweer?

Weerkaart van het KNMI: een lagedrukgebied ligt met de kern boven de Benelux. Daaromheen diverse fronten en gebieden met neerslag. Het hogedrukgebied boven de Azoren gaat later deze week een toenemende invloed krijgen in de Benelux. Bron: KNMI

Gisteren was er een flink contrast met het westen en (zuid-)oosten van het land. In het westen viel er overdag 3-7 mm regen en was het veelal grijs weer. Aan de andere kant van het land was er meer ruimte voor de zon. De temperaturen lagen hier dan ook een stuk hoger dan in de westelijke helft: 18-20°C tegen 10-12°C. In de avond trokken regen en onweersbuien de Benelux binnen. Deze waren ontstaan boven België en Noord-Frankrijk en zorgden op sommige plaatsen voor veel neerslag.

Op veel plaatsen was het grijs en viel er vooral in de westelijke helft regen. In Sintjohannesga werd dit grijze weer fraai vastgelegd door Albert Thibaudier.
De maximumtemperaturen van zondag laten de grote verschillen binnen Nederland goed zien. In Zuid-Limburg werd het tot 20°C terwijl het aan de kust met 11°C een stuk kouder was. Bron: Kachelmannwetter

Maandag ligt de kern van en lagedrukgebied boven de Benelux. Diverse fronten en bijbehorende regengebieden liggen rondom dit lagedrukgebied. In de ochtend trekken diverse neerslaggebieden vanuit het zuiden naar het noorden. De temperaturen komen uit op zo’n 15 à 16°C in het (noord-)oosten van de Benelux terwijl het in de zuidwestelijke helft niet veel warmer dan 11°C wordt.

Gedurende de ochtend trekt de neerslag richting het noordwesten weg, maar ontstaan er opnieuw diverse buien. Tussen de buien door is er ook ruimte voor de zon. Aan het begin van de avond trekt een nieuw neerslaggebied vanuit het zuiden Nederland binnen. De neerslag gaat zich in de loop van de avond steeds verder richting het noordoosten uitbreiden.

Een aandachtspunt is de noordwestelijke wind die gedurende de avond in Zeeland en de Belgische kust flink gaat toenemen: 6-7 Bft en misschien zelfs even windkracht 8. Daarnaast kunnen er windstoten van 80 tot 90 km/h voorkomen. Het windveld verplaatst zich in de nacht steeds noordelijker via Zuid- en Noord-Holland. In het oosten staat een matige tot krachtige zuidelijke wind.

De verwachte gemiddelde windsnelheden voor maandagavond in km/h. Het windveld komt als eerste in Zeeland aan en trekt steeds verder richting het noorden gedurende de nacht. Lokaal kunnen aan de kust windstoten van 70-80 km/h voorkomen. In het oosten van het land staat er een matige tot krachtige wind. Bron: Kachelmannwetter

Dinsdag in de ochtend is de westelijke wind (6-7 Bft) nog steeds aanwezig bij de westelijke kustprovincies en komen er windstoten van van 60-80 km/h voor. De wind gaat in de loop van de ochtend afnemen in kracht. In de rest van het land staat er een matige tot vrij krachtige wind.

Naast de wind trekt er gedurende de ochtend een neerslaggebied van zuid naar noord. De temperaturen zijn aan de frisse tot misschien wel koude kant. In het noorden van Nederland wordt het zo’n 8-10°C. Wel komt er in de loop van de dag waarschijnlijk steeds meer ruimte voor de zon vanuit het zuiden. Hierdoor kan het in de zuidelijke helft van de Benelux toch wel wat ‘warmer’ zijn met zo’n 12-14°C.

Later in de week warmer en zonniger

Het frisse en wisselvallige weer lijkt vanaf woensdag plaats te maken voor een rustiger weertype. Dit alles heeft te maken met een toenemende invloed van een hogedrukgebied. De neerslagkansen worden klein en de temperaturen gaan voorzichtig omhoog. Er lijkt in ieder geval een betere periode aan te komen met aangenaam lenteweer. Of het verwachte lenteweer het volhoudt tot aankomend weekend? Daar ga ik de komende dagen weer verder op in.

Weerkaart (GFS) voor woensdag. De toenemende invloed van een hogedrukgebied boven de Azoren en Rusland zorgt voor een rustiger en warmer weertype in de tweede helft van komende week. Bron: Wetterzentrale
De verwachtte neerslag per dag volgens diverse modellen voor de Bilt. De grote piek van maandag 30 april wordt veroorzaakt door de berekende (zware) buien in de nacht naar maandag, maar ook de neerslaggebieden die overdag overtrekken. Ook dinsdag nog meerdere mm’s aan regen. Later in de week berekenen de modellen geen neerslag meer en lijkt het weertype droog te gaan zijn. Bron: Kachelmannwetter
De temperatuur voor de Bilt volgens diverse modellen. Na een frisse maandag en dinsdag gaan de temperaturen voorzichtig omhoog vanaf woensdag. Bron: Kachelmannwetter
Deze fraaie foto met een redelijk blauwe lucht op de achtergrond werd gemaakt door Joyce Derksen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training

In samenwerking met Surviking staat op 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 358 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer