Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Dino boven Scandinavië is Koning Winter gearriveerd en we krijgen dan ook een fraaie winterweek. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig, overdag komt het kwik een paar graden boven nul uit. Verder is het over het algemeen droog en schijnt de zon flink.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het aanvankelijk bewolkt en over de oostelijke helft trok wat sneeuw zuidwaarts. Geleidelijk klaarde het op en kwam de zon tevoorschijn, maar later op de dag kwam het over de oostelijke en zuidoostelijke helft wederom tot wat lichte sneeuw.

Gisterochtend viel er hier en daar een klein beetje sneeuw. De foto werd gemaakt door Arjan Bruggink.
Ook bij Jannes Wiersema sneeuwde het.
Koning winter is gearriveerd. De foto werd ingestuurd door Albert Thibaudier.

Na een nacht met temperaturen landinwaarts rond of iets onder nul (Maastricht en Deelen -1,1°), steeg de temperatuur overdag naar waarden tussen de 2 en 5° met de hoogste temperaturen in de westelijke helft. Hoek van Holland en Vlissingen kwamen uit op maximaal 4,9°, terwijl Twenthe en Volkel uitkwamen uitkwamen op 1,7 en 1,9°. In België lagen de maxima tussen de -2 en 5° met op de Mont-Rigi maximaal -1,5 en in Koksijde 5,5°.

Bij Jolanda Bakker was het prachtig weer en dit beeld zullen we de komende week vaker zien.
Ook bij Joyce Derksen scheen geregeld de zon. Ook is het waterpeil nog altijd hoog.
Bij Martin Vye was het na een zonnige start, over het algemeen bewolkt gistermiddag.

Afgelopen nacht viel er landinwaarts hier en daar wat lichte sneeuw en langs de noord en noordwestkust en op de Wadden kwam het tot een enkele (winterse) bui bij temperaturen rond of boven nul. Alleen in de zuidoostelijke helft vroor het licht tot -3°.

Op deze maandag blijft het droog met naast wolkenvelden ook perioden met zon. De wind waait matig uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur loopt op naar maximaal 3°. In het zuiden en in België kan het een graad of 4 worden, terwijl het in de Ardennen en Hoge Venen de hele dag blijft vriezen.

De verwachte maximumtemperaturen voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder met alleen over de noordelijke helft wat hoge sluierbewolking. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige oostenwind gaat het licht en landinwaarts ook matig vriezen met uitersten tot zo’n -6°.

Morgen is het uitermate rustig winterweer. We zitten namelijk in een zadelgebied, een soort niemandsland tussen de weersystemen in. Het Scandinavische hoog trekt naar het oosten en heeft ‘last’ van een hoogtestoring boven het westen van Rusland en ten westen zit het Azorenhoog.

Wij krijgen een fraaie winterdag met naast wolkenvelden ook flink wat zonneschijn. Het blijft droog en bij een zwakke oost tot noordoostenwind stijgt de temperatuur naar hooguit 1-2° boven nul.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Ook woensdag zitten we nog in het zadelgebied en daardoor verandert er heel erg weinig. Na een koude nacht met op veel plaatsen matige vorst schijnt overdag de zon flink. Het blijft droog en het waait niet of nauwelijks uit het noordoosten.

De temperatuur stijgt naar 2-3, in het zuiden en zuidwesten van de Lage Landen hier en daar naar 4°. Het is ‘droge dooi’, want de dauwpunttemperaturen liggen ruimschoots onder nul, zodat de (eventuele) ijsvloer niet of nauwelijks wordt aangetast. Kortom: een fraaie winterdag!

De verwachte weerkaart voor eind deze week volgens EC. Bron: wetteronline.de

Later in de week zakt vanuit de regio IJsland een lagedrukgebied over de Britse Eilanden naar het zuiden uit en de stroming draait bij ons, aan de oostflank daarvan, naar het zuiden tot zuidwesten. Het blijft op zowel donderdag als vrijdag droog met naast wolkenvelden ook geregeld zon.

In de nachten blijft het op uitgebreide schaal vriezen en overdag loopt het kwik op tot enkele graden boven nul en dan moet gedacht worden aan 3 tot maximaal 5°. Vooral landinwaarts blijven de dauwpunttemperaturen ruim onder nul, zodat er op ondergelopen weilanden, ijsbanen en ondiepe sloten wellicht geschaatst kan worden.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Volgend weekend wordt de verbinding tussen het Azorenhoog en het Russische hogedrukgebied weer hersteld. De rugas ligt ten noorden van onze streken en de stroming komt weer zwak uit het noordoosten.

In de nacht en ochtend blijft het licht tot matig vriezen en overdag loopt de temperatuur op naar enkele graden boven nul. Verder blijft het droog met geregeld zonneschijn.

Voorlopig blijft het dan ook fraai winterweer met in de nacht en ochtend op uitgebreide schaal vorst. De temperatuurpluimen laten het ook allemaal weer mooi zien.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het voorlopig winters is. In de nacht en ochtend vriest het en overdag komt het kwik een paar graden boven nul uit. Maxima boven de 5° worden tot half februari niet verwacht en voorlopig is het te koud voor de tijd van het jaar.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat het tot aan het eind van de pluim te koud is en blijft voor de tijd van het jaar. Het ensemblegemiddelde komt niet boven de 5° uit en dan pas vanaf komend weekend. Verder zien we dat het elke nacht tot vorst komt.

De ijspluim voor water van maximaal 1 meter diep. Bron: Weerplaza.nl.

De ijspluim is niet echt mooi voor schaatsliefhebbers. Aan het eind van de week en komend weekend ligt er zo’n 3 centimeter ijs in waters van 1 meter diep. Op ondergelopen weilanden, sloten en ijsbanen kan wellicht wel worden geschaatst.

De zonneschijnpluim volgens EC. Bron: KNMI

Tot slot nog even de zonneschijnpluim. Deze laat zien dat we deze week, na vandaag, flink wat zonneschijn krijgen en dat is al heel wat in een tot nu toe sombere winter. De zon heeft sinds 1 december nog maar 77 uur geschenen tegen normaal 119 uur. We lopen dus 42 uur achter de norm.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen kijkt Daan verder naar de winterse ontwikkelingen op de weerkaart en ik ben er dan woensdag weer. Voor nu een fijne dag en graag tot morgen.

De krokussen laten zien dat de natuur verder gaat en de lente langzaam komt. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 765 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier