Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Yaprak is naar het oosten weggetrokken en wij profiteren vandaag van Zoe. Het zorgt voor een fraaie vrijdag met flinke zonnige perioden. Het hoog Zoe trekt wat naar het zuidwesten en het lagedrukgebied Peter komt naar het zuiden en de stroming kantelt naar het noordwesten. Dat betekent bij ons een buiig weekend. Volgende week lijkt het, met een zuidwestelijke stroming, geleidelijk weer zachter te worden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het wederom een bewolkte, grijze novemberdag met van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen.

De temperatuur steeg naar 9 tot 12° met in Hupsel maximaal 9,0 en in Den Helder 12,1°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 12° met op de Mont-Rigi 6,1 en in Zeebrugge 12,0°.

Het was wederom een grijze dag met heel lokaal een opklaring. De foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Na een heldere en koude nacht met landinwaarts temperaturen rond het vriespunt (Eelde 0,0°) en aan de grond lichte vorst, is het op deze vrijdag prima herfstweer. Er zijn flinke perioden met zon en het blijft droog, maar vanmiddag neemt vanuit het noorden wel weer geleidelijk de bewolking toe en in het noorden is een enkele bui niet uitgesloten.

De wind waait zwak tot matig uit het westen en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 10°. In het oosten een graadje eronder en in het westen er net boven. In de hogere delen van België wordt het maximaal een graad of 5.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Langs de kust is een bui mogelijk en er waait een in kracht toenemende zuidwestenwind.

De temperatuur daalt vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen flink met in zuidelijk Limburg en in België temperaturen rond of onder het vriespunt. Elders liggen de minima tussen de 2 en 6° met de hoogste temperaturen aan zee.

Ton Wesselius zocht nog wat kleur op.

Morgen starten we het weekend nog droog met geregeld zon. Later op de ochtend en zeker morgenmiddag trekken er vanuit het noorden enkele buien over het land, maar in het (uiterste) zuiden en in België blijft het overdag nog droog.

De wind is duidelijk aanwezig en waait uit het westen. Over land is de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. In het noorden en noordwesten is er kans op (zware) windstoten. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°.

Zondag is er in de Ardennen en Hoge Venen sneeuw mogelijk. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Ook zondag is er kans op buien en vanwege een iets koudere bovenlucht is er met name in het noordoosten ook kans op hagel en onweer. In de Ardennen en Hoge Venen kan ook wat sneeuw vallen en boven de 500 meter wordt het wit.

De wind waait stevig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt opnieuw naar waarden tussen de 8 en 10°. In Hoog-België wordt het maximaal een graad of 2 boven nul.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na het weekend lijkt het erop dat de modellen kleur bekennen, ofwel een richting kiezen. Maandag is er nog kans op sneeuw in de hogere delen van België, elders valt regen. Dinsdag profiteren we van een uitloper van hogedruk en op beide dagen blijft het kwik onder de 10°.

Vanaf woensdag gaan Atlantische depressies zich met ons weer bemoeien. De wisselvalligheid neemt toe en de wind wordt zuidwest. Daarmee wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt naar waarden (ruim) boven de 10°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land van de hoofdberekeningen van de diverse modellen laat het allemaal mooi zien. Aanvankelijk liggen de temperaturen onder de 10°, maar na het weekend en zeker later volgende week gaat het kwik geleidelijk omhoog en komt zelfs de 15° weer in beeld…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Tot en met maandag liggen de maxima rond de 9° maar daarna neemt de spreiding toe. Het merendeel van de berekeningen gaat voor zeer zacht weer vooral in de loop van de volgende week. Het ensemblegemiddelde gaat ook naar 10+. Toch zijn er nog altijd koudere lijntjes te vinden, dus het is nog geen uitgemaakte zaak, maar een vroege winterinval is nog niet te verwachten.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Met deze vooruitzichten laat ik het voor deze vrijdag. Morgen volgt er weer een nieuw weerpraatje en dat wordt verzorgd door Daan. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 447 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer