Algemene situatie: 
Op de weerkaart vinden we een gordel van hogedruk over onze streken. Boven Rusland ligt het hoog Ingrid, net ten oosten van onze streken vinden we Johanna en ook het Azorenhogedrukgebied is duidelijk aanwezig. De hogedruk blijft de hele week dominant en zorgt voor een fraaie voorjaarsweek. Met een zuidoostelijke stroming wordt droge continentale lucht aangevoerd. Een uitermate zwak front trekt vandaag over onze streken, maar tot neerslag komt het niet.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: prachtige lentedag
De zondag deed gisteren zijn naam eer aan, want er kon maar liefst 10 uur zonneschijn worden bijgeschreven op veel plaatsen. Alleen langs de oostgrens was aanvankelijk de bewolking hardnekkig, maar uiteindelijk scheen ook daar de zon een uurtje of 5. Verder had de temperatuur er echt zin in. Normaal is het halverwege maart een graad of 9 tot 10, maar gisteren lagen de maxima tussen de 12 en 17°. Nieuw-Beerta noteerde 11,5, Terschelling 11,6 en Vlieland 11,9°, maar de toppers waren Gilze-Rijen met 16,5, Hoek van Holland met 17,0 en Westdorpe met 17,5°. In België lagen de maxima tussen de  12 en bijna 20°. Zeebrugge noteerde 12,0° en Dourbes maximaal 19,5°.

de zon ging gisteren ook fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Ab Donker.
ook bij Petra Steuten ging de zon erg fraai onder.
en dat was ook bij Jannes Wiersema het geval.

Vandaag: perioden met zon
Er zijn vandaag opnieuw perioden met zon, maar vanwege het overtrekken van een uitermate zwak front zijn er ook wolkenvelden. Het blijft wel droog en de zwakke zuid tot zuidoostenwind draait geleidelijk naar noordwest en neemt toe naar matig. De temperatuur stijgt vanmiddag naar maximaal 11° in het noorden (op de Wadden wordt het maximaal een graad of 9) en naar 15-16 in het zuiden van het land. In België kan het lokaal een graad of 17 worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een geleidelijk weer naar zuidwest draaiende wind daalt de temperatuur naar waarden dichtbij het vriespunt in het zuidoosten en naar een graad of 4-5 in het noordwesten. Op de meeste plaatsen koelt het af naar een graad of 2.

Overdag scheen de zon fraai en konden weer mooie foto’s worden gemaakt. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen: geregeld zon
Ook morgen blijft het droog met naast wolkenvelden ook weer geregeld zonneschijn. De zwakke tot matige zuidwestenwind wordt geleidelijk west en neemt toe naar matig. Op de Wadden wordt de wind vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur is weer prima en stijgt naar 11-12° in het noordwesten en naar 16-17 in het binnenland. Op de Wadden blijft het kwik waarschijnlijk weer net onder de 10°, maar in België kan het lokaal weer 18-19° worden.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag hebben we een mix van wolken en opklaringen. De westenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt naar 3 tot 6°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens ECMWF.

De rest van de week: tot en met donderdag rustig hogedrukweer, daarna wisselvalliger
Woensdag zijn er naast wolkenvelden ook weer perioden met zon. Het blijft droog en het wordt van noord naar zuid tussen de 10 en 15°. Donderdag is het wederom prachtig lenteweer met vrij veel zon. De zon wordt hooguit afgeschermd door velden hoge bewolking. Het blijft nog altijd droog en de temperatuur gaat weer flink de hoogte in. In het noordwesten wordt het 12-13° (Wadden enkele graden lager) en in het zuiden en zuidoosten kan het 17, lokaal 18° worden. In België wordt het op de meeste plaatsen zo’n 18-19°. Kortom: lente!

de verwachte maxima voor aanstaande donderdag. Lente!

Vanaf vrijdag krijgen we weer te maken met depressieactiviteit. De bewolking neemt weer toe en het gaat ook weer regenen. Vrijdag valt het met de regen nog wel mee, maar zowel zaterdag als zondag is er een grote kans op regen. De zuidwestenwind is ook weer duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperaturen gaan geleidelijk weer wat naar beneden. Vrijdag en in het weekend liggen de maxima veelal tussen de 10-11° in het noorden en 13-14 in het zuiden.

de verwachte weerkaart voor komend weekend.

Aan de temperatuurpluim hieronder is weer goed te zien dat het aanvankelijk vrij zacht is met temperaturen dichterbij de 15 dan bij de 10°. Vanaf vrijdag zijn de temperaturen weer lager en komen dan gemiddeld uit op een graad of 11-12 in het midden van het land.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we de komende dagen temperaturen tot tegen de 15°. Daarna worden de temperaturen wat lager, maar ‘echt’ lage temperaturen worden volgende week verwacht met dan temperaturen onder de 10°. Gemiddeld is het volgende week (vanaf 21 maart) een graad of 8-9, dus wat dat betreft de komende dagen nog maar even genieten van de aangename temperaturen.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Tot en met komende vrijdag blijft het droog, daarna zien we duidelijk de neerslagkansen weer toenemen. Het wordt dus een fraaie, aangename en droge voorjaarsweek!

de neerlslagpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten.

Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 215 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer