Advertentie 

Algemeen: zondag wordt het meer dan 15°
Op de weerkaart hieronder vinden we het hogedrukgebied Rosalie voor de kust van Frankrijk. Wij hebben te maken met depressie Sam en het bijbehorende front trok afgelopen nacht over onze streken zuidwaarts. Een nieuw hoog boven het noorden van Europa, dat waarschijnlijk Sonja gaat heten, zal de komende dagen zorgen voor overwegend droog weer met (eindelijk) weer oplopende temperaturen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: perioden met zon, lokaal een bui
Het weerbeeld op Koningsdag 2017 viel alleszins mee. Er waren flinke perioden met zon, maar er waren ook wolkenvelden en hier en daar kwam het tot enkele buien. De natste plaatsen waren Zoetermeer met 4, Oostburg met 5 en Kamperland met 6 millimeter, maar veruit de meeste plaatsen hadden geen tot hooguit 2 millimeter. De zon kwam overal tevoorschijn en scheen 4 tot 6 uur in het noorden en 7 tot lokaal 10 uur elders.

De temperatuur steeg naar 9 tot 12° met in Arcen maximaal 12,4°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 11° met in Stabroek maximaal 11,2°.

er waren ook gisteren weer fraaie wolkenluchten te zien. Deze foto werd gemaakt door Carel ten Hoor in Fochteloërveen
het weerbeeld zag er gisteren op de meeste plaatsen zo uit. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Vandaag: enkele buien, maar ook zonneschijn
Na een nacht met wat lichte regen draait het vandaag om enkele buien, maar er zijn ook perioden met zon. Vanmiddag vinden we de meeste buien in het oosten en zuiden en is het in het noorden en westen overwegend droog. De zwakke westenwind draait naar noordwest en neemt toe naar matig en de temperatuur stijgt naar maximaal 10-11° in het noorden en naar 12, lokaal 13 elders in de Lage Landen.

Afgelopen nacht heeft het in de zuidoostelijke helft, daar waar het nog lang helder was, lokaal weer licht gevroren. Ell noteerde -0,3 en Deelen -0,2°. Aan de grond in de zuidoostelijke helft weer op uitgebreide schaal vorst met bijvoorbeeld in Eindhoven -4,6°.

Vanavond en de komende nacht is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De noordwestenwind draait naar west en neemt weer af naar zwak en de temperatuur daalt weer flink. Op de meeste plaatsen koelt het af naar 1-2° boven het vriespunt, maar lokaal kan het op normale waarneemhoogte een fractie vriezen. Aan de grond is op veel plaatsen weer lichte vorst mogelijk.

er waren fraaie optische verschijnselen zichtbaar zoals een kring om de zon. Deze foto werd gemaakt door Maarten Koolstra.
ook bij Meteo Nederland (@severeweather_N) een kring om de zon
ook Albert Thibaudier maakte een fraaie foto van de kring om de zon.

Morgen: af en toe zon
Morgen zijn er wolkenvelden, maar ook de zon zal geregeld schijnen. Er is nog een kleine buienkans, maar veruit de meeste plaatsen houden het op de laatste zaterdag van deze april droog. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar 11° in het noorden en naar 12-13 elders in de Lage Landen. In het westen van België kan het een graad of 14 worden.

Morgenavond en in de nacht naar zondag zijn er flinke opklaringen en bij een geleidelijk tot matig toenemende oostenwind daalt de temperatuur naar 1 tot 4° van oost naar west met opnieuw kans op vorst aan de grond en dan met name in het binnenland.

we begonnen de dag koud met op veel plaatsen vorst. Albert Thibaudier moest autoruiten krabben.
bij Jannes Wiersema kwam het nog tot hagel en dat leverde dit winterse plaatje op.

(middel)lange termijn en de pluim:
Zondag schijnt de zon en is het droog. Later op de dag zien we geleidelijk de bewolking vanuit het zuidwesten toenemen en pas zondagavond neemt de kans op buien in met name België toe. De wind waait uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig van kracht, windkracht 4 tot 5 en met die wind wordt duidelijk warmere lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt op de voormalige Koninginnedag naar waarden tussen de 16° in het noorden en naar 19, wellicht hier en daar 20 in het zuiden en in delen van België.

de verwachte weerkaart voor maandag 1 mei volgens het Duitse ICON-model. Bron: DWD

Na het weekend krijgen we maandag, de dag van de arbeid, te maken met een uitloper van een depressie op de Atlantische Oceaan. Een bijbehorend regengebied trekt geleidelijk van zuidwest naar noordoost over de Lage Landen met de meeste kans op regen in de zuidelijke helft van de Lage Landen. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur is met 12 tot 16° van zuid naar noord weer lager.

de verwachte weerkaart volgens het ECMWF voor woensdag 3 mei. Bron: Wetterzentrale.de

De rest van de week is een krachtig hogedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen voor ons van belang. Het zorgt voor een noord tot noordoostelijke stroming, maar omdat het hoog vrij noordelijk ligt kunnen storingen ons ook af en toe bereiken. De hoge temperaturen die we aanstaande zondag gaan halen worden niet meer bereikt, maar een graad of 15 kan het dagelijks wel worden al is ook weer een (licht) dalende trend zichtbaar. Het wil nog niet echt vlotten met het voorjaar, maar uit de wind en met geregeld het zonnetje erbij is het toch aangenaam.

Het is allemaal weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim. Vandaag wordt het gemiddeld een graad of 12-13 en dat is ook morgen het geval. Zondag wordt het meer dan 15° en kan het in het zuiden wellicht 20° worden. Na het weekend zijn de maxima weer lager, maar temperaturen van een graad of 15 zijn elke dag wel te verwachten. Vooral maandag en ook volgend weekend lijkt het weer kouder dan die 15° te blijven.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Komend weekend kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart en ik ben er maandag weer. Maak er een mooi weekend van en graag weer tot morgen en wat mij betreft tot maandag.

Koningsdag eindigde fraai met een mooie zonsondergang. De foto werd gemaakt door Petra Steuten.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 310 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier