klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Sven krijgen we een fraai Pinksterweekend. Vandaag overheerst nog de bewolking en is het vrij koel, maar juist met de Pinksterdagen gaat de zon flink schijnen en loopt de temperatuur weer op naar waarden boven de warme grens van 20°.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: mix van wolken en zon
Gisteren was het in het noorden van het land bewolkt met nagenoeg geen zon. Elders kwam de zon wel goed tevoorschijn en vooral in het midden en zuiden kon weer zo’n 10 tot 12 uur zon worden bijgeschreven.

De temperatuur steeg in het noorden en westen naar 11 tot 13° en naar 14 tot 18 elders met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land. Arcen was het warmst met 18,7°. In België lagen de maxima tussen de 12 en 19° met in Kleine Brogel en Diepenbeek 19,1°.

Mooie opklaringen, maar ook wolkenvelden. Het weerbeeld van gisteren fraai vastgelegd door Ton Wesselius uit Roelofarendsveen.
Jolanda Bakker maakte deze foto op een mooie, maar frisse donderdag.

Vandaag: wolkenvelden, later ook zon
Het is op deze vrijdag aanvankelijk bewolkt, maar vanmiddag komt op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige en in het Waddengebied een vrij krachtige noord tot noordwestenwind.

De temperatuur stijgt naar 13-14° in het westelijk en noordelijk kustgebied en naar 15 tot 18 elders met de hoogste temperaturen in de oostelijke en zuidoostelijke helft. In zuidoost Brabant en in Belgisch Limburg kan het 19° worden, maar aan de Belgische kust wordt het maar een graad of 12.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden tussen de 4 en 8°.

Morgen: geregeld zon, lokaal buienkans
Morgen hebben we te maken met een zwakke hoogtelaag. Daardoor is er kans op enkele buien, maar veruit de meeste plaatsen zullen het droog houden. Verder schijnt geregeld de zon en waait er een zwakke tot hooguit matige noordenwind.

De temperatuur stijgt naar 15 tot 17° in de kustgebieden en naar 18 tot 20 landinwaarts met de hoogste temperaturen langs de oostgrens. Aan de Belgische kust wordt het maximaal een graad of 13-14.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: zonniger en warmer
Zondag, eerste Pinksterdag, schijnt de zon flink en is het droog. Later op de dag neemt in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen de kans op enkele regen- en onweersbuien toe.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar 21 tot 23, in het oosten en zuidoosten lokaal naar 24-25°. Alleen op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland is het een graad of 19 en langs de kust van België wordt het 17-18°.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Ook Pinkstermaandag schijnt de zon, maar er is ook een buienkans omdat er nog altijd een zwak hoogtelaag in onze streken actief is. De grootste kans op buien, zoals de weerkaarten er nu voorliggen, maakt aanvankelijk de zuidelijke helft maar tegen en in de avond kunnen ook elders enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten en de temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 23 tot 25, lokaal 26°.

De verwachte weerkaart voor eind komende week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na Pinksteren is het licht wisselvallig lenteweer met naast geregeld zon ook kans op buien en deze buien kunnen gepaard gaan met onweer. De stroming blijft aflandig en de temperaturen zijn vrij hoog voor de tijd van het jaar en stijgen, volgens het Amerikaanse weermodel, continue tot boven de 20°.

De overige weermodellen laten de temperatuur later volgende week weer dalen en dat kunnen we weer goed zien in onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur de komende dagen weer gaat stijgen tot boven de 20°. Zondag tot en met donderdag kunnen weer een vijftal warme dagen worden genoteerd, maar daarna neemt de onzekerheid toe. De Amerikanen blijven met warme dagen komen, maar de overige modellen zijn minder warm. Hoe en wat wordt de komende tijd vanzelf duidelijk. Eerst maar weer eens genieten van oplopende temperaturen.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen in Doornenburg.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het noorden tot noordwesten met over land 9 tot 11 en aan zee met 13 knopen. De windvlagen liggen tussen de 12 en 16 knopen. De golfhoogte is 0,5 meter en de zeewatertemperatuur maar 9°.

Morgen is er aanvankelijk minder wind met over land 5 tot 10 en aan zee later 13 knopen. De golfhoogte is 0,4 en de zeewatertemperatuur 10°.

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie vrijdag en graag weer tot morgen.

UV-Index: 6
De kracht van de zon is in deze tijd vrij hoog. De UV-index is 6 en dat betekent matig en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 15 tot 20 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 299 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer