Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Zaterdag en zondag wordt het mooi nazomerweer. Een hogedrukgebied boven onze omgeving zorgt voor een vaak wolkeloze hemel. Vrijdag komt ex-tropische storm Gabrielle nog zorgen voor wat meer wind en enige regen bij ongeveer 19 graden.

Zaterdag wordt het rond 20 en zondag rond 23 graden. Wel kunnen er vooral zondag behoorlijke verschillen zijn tussen het noordwesten waar wat bewolking van zee kan binnendrijven en het zuidoosten waar de zon waarschijnlijk de hele dag schijnt. Begin volgende week rustig weer. De hoeveelheid zon is dan afhankelijk van de as van het hogedrukgebied (net ten noorden van ons land = veel zon of net ten zuidwesten = wolkenvelden).

Monique Bormans legde de mooie zonsopkomst gisteren vast bij Leiden.
Nog een mooie zonsopkomst gefotografeerd door Meteo Nederland.
Joyce Derksen fotografeerde de eerste wolken gisteren bij Wildervank.

Geregeld zon. Vanavond toenemende bewolking en wat regen

Vanochtend kan het in het zuiden van het land nog wat druilerig zijn. Het front dat gisteren veel regen – plaatselijk meer dan 10mm – en wind bracht (restanten van orkaan Dorian) blijft daar nog wat hangen. In het noorden en noordoosten kan er plaatselijk mist voorkomen.

De mist lost in de loop van de ochtend op en in het zuiden wordt het droog. Vanmiddag komt af en toe de zon te voorschijn, het meest in het noordwesten en westen van het land. Bij een matige wind uit het zuidwesten wordt het in het van noordwest naar zuidoost 18 tot 22 graden. De wind is matig kracht 3 maar neemt vanmiddag vooral in het noordwesten toe naar vrij krachtig 5.

Deze foto van Tonny Morsink kan de situatie vanochtend in het noorden van het land zijn.

Vanavond neemt vanuit het noordwesten de bewolking weer toe op nadering van de fronten van ex-tropische storm Gabrielle. Later vanavond kan er in het noordwesten al wat regen vallen. De temperatuur daalt naar ongeveer 16 graden.

Morgen in de ochtend wat regen, later zon

Komende nacht valt er in het hele land regen, morgenochtend vooral in het zuiden en zuidoosten. De hoeveelheden vallen mee. De wind waait uit het zuidwesten en is eerst matig 4 Bft in het binnenland en vrij krachtig 5 Bft aan de kust. In de loop van de ochtend neemt de wind af naar kracht 2 tot 3. Vanuit het westen gaat de bewolking langzaam breken en komt de zon steeds vaker te voorschijn. Aan het eind van de middag en aan het begin van de avond is het in het grootste deel van het land licht bewolkt.

De temperatuur komt in de middag tussen de 17 graden aan zee en 21 graden in het oosten te liggen. In de nacht naar zaterdag daalt de temperatuur naar ongeveer 13 graden. Aan zee enkele graden hoger. De wind neem af naar zwak, kracht 2 uit veranderlijke richtingen.

Fraai nazomerweekend

Zaterdag en zondag is het fraai nazomerweer. Vooral zaterdag is er volop zon en is de wind zwak eerst uit het zuidoosten, later uit het (zuid)westen, kracht 2 tot 3. De temperatuur ligt tussen de 19 graden op Texel en 22 of 23 graden in het zuidoosten.

Mogelijk wat wind en wolken uit het noordwesten op zondagmiddag.

Zondag is het in het grootste deel van het land ook een mooie dag. Doordat het hogedrukgebied wat ons het mooie weer bezorgt met het zwaartepunt ten zuidwesten van ons komt te liggen, draait de wind iets meer naar het noordwesten. Hierdoor kan er in de loop van de dag in het noorden en noordwesten wat bewolking van de Noordzee binnendrijven. Daardoor misschien iets minder mooi weer. De wind waait eerst zwak of matig 2-3 en komt uit het zuidoosten en draait in de loop van de dag naar het zuidwesten. Later in het westen en noorden mogelijk matig 3 uit het noordwesten.

Afhankelijk van de aanwezige bewolking wordt het zondag 18-22 graden in het noorden en 21-25 graden in het midden en zuiden van het land.

Rustig en droog maar begin van de week gematigde temperatuur

Na zondag zorgt een krachtig hogedrukgebied net ten westen van ons land voor een aantal dagen rustig en droog weer. Eerst doet de temperatuur een stapje terug komt er iets meer bewolking en wordt het tussen de 17 en 22 graden. Later in de week lijkt het hogedrukgebied weer richting ons land te schuiven. Als dat het geval is, dan gaat de temperatuur weer wat omhoog en wordt het zonniger. De verschillende weermodellen zijn het over deze ontwikkeling nog niet eens. Morgen bekijken we dit verder.

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vooral zaterdag en zondag in de lift zit. Dinsdag en woensdag lijkt het wat koeler te worden. Daarna gaat de temperatuur misschien weer omhoog. De verschillen tussen de modellen nemen dan wel toe.

Het weer komende zaterdag? Foto Peter van Lindenberg

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 316 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage landen: Fraai nazomerweekend, volgende week rustig”

  • Marco
    12 september 2019 at 17:19

    Hoi Ronald, ik ben erg geïnteresseerd in het weer en dan met name het winterseizoen, ieder jaar Heb ik je winterverwachting met veel interesse gelezen. Wanneer komt je nieuwe van verwachting van het jaar 2019-2020 op de website? Bij voorbaat dank voor je reactie.

    Groetjes Marco

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier