klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De temperaturen gaan duidelijk omlaag en het wordt beduidend kouder dan voorgaande dagen. Vandaag wordt het nog 11-12 graden in het noorden en 15-16 in het zuiden. Vanaf morgen liggen de maxima tussen de 7 en 11 graden met een toenemende kans op nachtvorst.

De zon schijnt daarbij flink en het blijft droog. Alleen vandaag valt er in het zuiden nog buiige regen. Vanaf vrijdag neemt het aandeel zon af en de kans op buien toe. Daarbij is zelfs kans op winterse neerslag.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD
De dag begon gisteren fraai met in het midden en zuiden een mix van wolken en opklaringen. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ton Wesselius maakte deze foto bij het Braassemermeer.
Jannes Wiersema maakte deze foto in Roodeschool.

Vandaag schijnt in het noorden van het land de zon flink. Naar het zuiden toe zijn er meer (sluier)wolken en in het zuiden van het land en zeker in België is de bewolking dik genoeg voor (buiige) regen. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan de noord- en noordwestkust, windkracht 3 tot 5. Op de Wadden is de wind krachtig, windkracht 6.

De temperatuur stijgt naar 11 tot 13 graden in het noorden, maar op de Wadden wordt het een graad of 10. In het midden van het land wordt het 14 en in het zuiden en zuidoosten zo’n 15-16 graden.

Vanavond en de komende nacht klaart het vanuit het noorden geleidelijk op. In het zuiden blijft het nog lang aan de bewolkte kant en over België is er aanhoudend kans op enige regen. De temperatuur daalt naar waarden rond of iets onder het vriespunt in het noorden en naar 4 tot 6 graden in het (bewolkte) zuiden.

Overdag was het op veel plaatsen prachtig weer met volop zonneschijn. Richting het zuiden was bewolking zichtbaar. Jolanda Bakker maakte de foto.
Deze lentefoto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Carel ten Hoor maakte deze mooie foto in Fochteloërveen
Ook bij Jannes Wiersema was wat bewolking zichtbaar in het Groningse Roodeschool.
Rob de Graaf maakte deze foto tegen zonsondergang in de Weerribben (Kop van Overijssel)

Morgen wordt het prachtig weer met volop zonneschijn. Alleen in de zuidelijke helft van de Lage Landen is eerst nog (sluier)bewolking zichtbaar. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur loopt op naar maximaal 8-9 graden in het noorden en naar 12-13 in het zuiden van het land. In België kan het hier en daar nog 14 graden worden.

Ook donderdag zal de zon flink schijnen, maar in het noorden verschijnt meer bewolking. Het blijft droog en er waait een wat in kracht afgenomen noordoostenwind. Na een nacht met landinwaarts lichte vorst tot lokaal -2 graden, stijgt de temperatuur overdag naar maximaal 8 graden in het noorden en naar 12 in het zuiden van het land.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag en in het weekend is er meer bewolking en neemt bovendien de kans op een bui toe. De temperatuur daalt landinwaarts steeds tot iets onder nul, overdag wordt het vrijdag en zaterdag slechts 8 tot 11 graden. Normaal is het half april zo’n 11 tot 15 graden. Vanaf zondag zal de temperatuur weer geleidelijk gaan stijgen en volgende week komen we dan weer uit rond of boven de 15 graden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat de dalende temperaturen vanaf vandaag goed zien. De koudste dag lijkt de zaterdag te worden met temperaturen ruim onder de 10 graden. Daarna gaat de temperatuur weer omhoog naar waarden rond en later boven de 15 graden.

De berk staat ook in bloei en mensen die last hebben van hooikoorts merken dat volop. Foto: Ton Wesselius.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait uit het noordoosten en waait met 18 tot 20 knopen. De windvlagen komen uit tussen de 22 en 30 knopen. Morgen staat er een fractie minder wind. De noordooster waait met 16 tot 18 knopen en de windvlagen liggen morgen tussen de 18 en 26 knopen.

Alles staat of komt momenteel in bloei. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 559 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer