Advertentie 

Weerpraatje

Vorig jaar stonden we aan de vooravond van een ijskoud slot van de winter. Dit jaar is alles anders en begint de februarilente aan de volgende ronde. Onder aanvoering van het hogedrukgebied Erika is het de komende dagen (tot in maart) weer lenteachtig met geregeld zon en zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

De eerste dagen ligt Erika ten zuiden van het land, vanaf zondag ligt de kern in de buurt van ons land met in het weekend een verwachte kerndruk van 1046 hPa. Pas met maart op de kalender lijkt de blokkade wat af te nemen en kan het patroon wat veranderen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Vandaag zijn er wolkenvelden en uit die bewolking valt enige regen vanwege de aanwezigheid van enkele zwakke storingen. Later vandaag blijft het droog en schijnt geregeld de zon.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig in het noordwestelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar een graad of 10 in het noorden en op de Wadden en naar 13-14 in het zuiden van het land en in België.

Vanavond is het over het algemeen bewolkt, komende nacht verschijnen er ook enkele opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar 6 tot 8°.

De dag begon bewolkt met hier en daar wat zon. Ton Wesselius maakte de foto.
Monique Bormans maakte deze foto in Leiden van de start van de woensdag.
Aanvankelijk was het bewolkt, later kwam op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Peter van Lindenberg maakte deze foto in Grevelingen.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
Dit beeld gaan we de komende dagen veel zien. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Gisteren waren er aanvankelijk en vooral in het noorden wolkenvelden, elders scheen de zon, met name in de middag, flink en het bleef overal droog. De zon scheen 1 tot 4 uur in het noorden, elders was de zon 5 tot 7 uur zichtbaar. De temperatuur steeg naar 9 tot 12° met in Wijk aan Zee 8,5 en op Vlieland 8,9°. De toppers waren Woensdrecht, Volkel en Arcen met 12,2 en Schiphol met 12,3°. In België lag het kwik tussen de 8 en 12° met in Schaffen en Diepenbeek 12,3°.

De verwachte weerkaart voor begin volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Voorlopig droog onder de vleugels van hogedruk

Morgen en ook komend weekend is het weer op en top lente. De zon schijnt flink, er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het blijft droog. De wind wordt aflandig en de temperaturen zijn weer hoog. In het noorden wordt het 8 tot 10 en in het zuiden 14 tot 16°, lokaal wellicht een graadje meer.

Na het weekend neemt door uitstraling de kans op vorst in de nacht en ochtend zowaar weer toe, maar in de rustige atmosfeer is er ook kans op nevel en/of mist die mogelijk overdag wat moeilijker oplost. De temperatuur stijgt overdag naar waarden tussen de 9 en 13°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het de komende 10 dagen zacht tot zeer zacht is met temperaturen boven de 10 en soms in de buurt van de 15°. De nachten zijn vanaf dit weekend vrij koud met kans op vorst.

De kans op neerslag is de komende tijd erg klein.

De kans op neerslag is de komende 16 dagen, volgens het Amerikaanse weermodel GFS klein. Vandaag is er zo’n 30% kans op wat lichte regen, daarna is er pas in maart weer kans op enige nattigheid.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Deze foto van een wolkenboog werd gemaakt door Johan Klos.
De dag eindigde zeer fraai. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 558 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier