Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Morgen begint februari en de grote vraag is natuurlijk of februari de winter nog kan redden met natuurijs. Tot nu toe valt de winter vies tegen met alleen sneeuwval rond 10-11 december en soms eens een nacht met wat lichte vorst. Meetpunt De Bilt heeft tot nu toe (sinds 1 december) nog maar 10 nachten gehad met vorst en de laagste temperatuur is deze winter -2,9°. De winter van 2018 staat momenteel op een 8e plaats van warmste winters ooit (gemiddelde temperatuur 5,2°, tegen normaal 3,5°) sinds de metingen begonnen in 1901.

Storingen verbonden aan depressie Kari voor de kust van Noorwegen trekken vandaag over onze streken met regen. Afgelopen nacht passeerde het warmtefront en vandaag volgen een tweetal koufronten. Achter het 2e front wordt de wind noordwest en stroomt koude lucht naar onze streken. Het komt dan tot buien die geleidelijk winters van karakter kunnen zijn.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het prima weer dankzij een rug van hogedruk. Het bleef zowaar de hele dag droog en er waren flinke perioden met zon. In het zuidoosten begonnen we de dag met mist, maar uiteindelijk kwam overal de zon een aantal uur tevoorschijn. Op de meeste plaatsen scheen de zon zo’n 5-6 uur, maar in Zeeland kon 8 uur worden genoteerd.

De temperatuur steeg naar waarden rond de 7-8° met in Deelen maximaal 6,7 en in Westdorpe 8,5°. In België lagen de maxima tussen de 5 en 10° met in Beitem maximaal 10,3°.

De zon scheen gisteren flink en de ondergang was fraai. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
De zon scheen flink in een verder sombere januarimaand. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De zonsopkomst was ook al fraai. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook bij Martin Vye flinke zonnige perioden.
Zie de maan schijnt door de bomen. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel.

Op deze woensdag ziet het weerbeeld er alweer heel anders uit. Afgelopen nacht passeerde een warmtefront met wat lichte regen en motregen en vandaag overdag krijgen we te maken met een tweetal koufronten.

Het is dan ook bewolkt en er zijn perioden met regen. Verder is het weer behoorlijk onstuimig, want er waait een vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind, windkracht 5 tot 7. Het wordt maximaal 8 tot 10, in het westen van België 11°.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Als het tweede koufront later vanmiddag is gepasseerd draait de wind naar het noordwesten en neemt dan over land af naar matig. Aan zee is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Er wordt minder zachte lucht aangevoerd en vooral op hoogte gaat het kwik flink onderuit. Op het het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) daalt de temperatuur naar -36/-37°. Dat betekent dat er bij de buien ook kans is op hagel en onweer en wat verder landinwaarts ook smeltende sneeuw.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar hier en daar en dan met name in de kustgebieden is een enkele winterse bui mogelijk. De temperatuur daalt landinwaarts naar waarden dichtbij het vriespunt met kans op vorst aan de grond.

Morgen bevinden we ons in koude lucht, zeker op hoogte, en het komt tot buien die regelmatig winters van karakter kunnen zijn en ook gepaard kunnen gaan met onweer. Tussen de buien door zijn er ook flinke opklaringen.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt op de eerste februari naar 5-6, in het zuiden en in België lokaal naar 7°. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 2 en kan er, zeker op de hogere toppen, weer een sneeuwlaag worden gevormd.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag trekt er vanuit het noordwesten weer een nieuwe storing het land in en komt het tot buien die nog steeds winters van karakter kunnen zijn.

Ook vrijdag komt het nog regelmatig tot buien, maar vanwege het oplopen van de bovenluchttemperatuur neemt de kans op winterse neerslag af. In de Ardennen en Hoge Venen kan het wel geruime tijd gaan sneeuwen. De temperaturen stijgt naar 6 tot 8°, maar in Hoog-België liggen de maxima rond of net boven het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend gaat het geleidelijk veranderen. Het Azorenhogedrukgebied maakt verbinding met een Scandinavisch hoog en daardoor draait de stroming geleidelijk naar het noordoosten en de aanvoer van koude lucht komt opgang.

Zaterdag komt het nog tot enkele buien, zondag blijft het droog. De temperatuur stijgt zaterdag naar 5-6, in België naar 7-8°, zondag wordt het niet warmer dan 4-5, in België 6°.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na het weekend kan het twee kanten op. Of het wordt, al dan niet tijdelijk, winters met op maandag en dinsdag geregeld zon en temperaturen tussen de 0 en 3° of het komt tot smeltende sneeuw en temperaturen tussen en 2 en 5°. Dit zijn respectievelijk de verwachtingen van EC en GFS.

De komende dagen wordt het vanzelf duidelijk en het blijft dus nog steeds spannend welke kant we opgaan volgende week. Wellicht redt februari dan toch nog de winter… Erg zacht wordt het volgende week sowieso niet en alle berekende temperaturen zijn rond of onder normaal voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin februari een graad of 6.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Vandaag komt het kwik nog in de buurt van de 10°, de komende dagen is het gemiddeld een graad of 6 en volgende week komen we uit op waarden onder de 5°. Bovendien neemt volgende week de kans op nachtvorst toe. We kunnen ook duidelijk zien dat de Amerikanen (blauwe lijn) minder koud is dan het Europese model (roze lijn).

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat hetzelfde beeld zien. Na deze zachte woensdag gaat het kwik naar beneden en zeker vanaf het weekend. Begin volgende week is het ensemblegemiddelde slechts 2°. Vanaf woensdag lijkt het kwik weer te gaan stijgen, maar dat is nog ver weg. Eerst maar even de kou binnenhalen vanaf zondag…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Lammetjes in de wei. Het voorjaar komt steeds dichterbij. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.245 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier