Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De laatste meteorologische wintermaand start zoals januari eindigde; zeer zacht. Vandaag en deels morgen wordt het 11 tot 13 graden. Na het weekend op maandag en dinsdag een voortzetting van de wisselvalligheid maar iets minder zacht. Woensdag en donderdag lijken wat rustiger te verlopen maar tegen het eind van volgende week neemt de wisselvalligheid opnieuw toe. Dan ook weer oplopende temperaturen tot in de dubbele cijfers.

Deze foto maakte Michel Looyenstein
Ochtendgloren door Jannes Wiersema

Vrijdag startte vooral in het noorden met wat zon. Elders was er een afwisseling van zon en wolken. In de loop van de dag nam de bewolking toe en tegen de avond viel er (mot)regen. De wind was matig in het binnenland en aan de kust (vrij) krachtig uit het zuidwesten. Met 9 tot 13 graden was het zeer zacht.

Afgelopen nacht was het bewolkt en viel er vooral in het zuiden regen. In het noorden waren enkele opklaringen. De zuidwestenwind nam af naar matig boven land en vrij krachtig aan de kust. De temperatuur lag tussen 9 en 11 graden (!).

IJsbaan in de winter van 2020. Foto Ton Wesselius
Grijs weer in Barendrecht. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Fronten van lagedrukgebieden ten noorden en westen van de Benelux zorgen voor veel bewolking en regen. Er staat een stevige wind, vooral aan de kust.

Vandaag de start van de laatste maand van de meteorologische winter (1 december tot 29 februari). Van winterweer is echter geen sprake. Het is bewolkt en vooral naar het zuiden toe (mot)regent het. In het noorden zijn er enkele opklaringen. Er staat opnieuw een stevige wind. In het binnenland matig tot vrij krachtig uit zuidwest, later west, 4 of 5 Bft. Aan de kust zuidwest tot west en vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft. De temperatuur ligt tussen 9° in het noordwesten en noorden tot  misschien wel 14° in het zuidoosten.

Vanavond en vannacht klaart het vanuit het noordwesten op en zakt de temperatuur naar 5 tot 8 graden. In het noordoosten kan nog een enkele bui voorkomen. De westenwind neemt af naar matig in het binnenland, 3 of 4 Bft., en vrij krachtig langs de kust en rond het IJsselmeer, 5 Bft. In de loop van de nacht neemt de bewolking op de nadering van een volgende storing vanuit het zuidwesten toe. Tegen morgenochtend gaat het vanuit het zuidwesten regenen.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een serie fronten van een lagedrukgebied ten westen van Ierland veroorzaken veel bewolking en vooral het eerste deel van de zondag regen.

Morgen begint grijs en nat. Een serie fronten zorgt voor veel bewolking en regen. In de middag trekt de regen naar het noordoosten weg en komen er vanuit het zuidwesten enkele opklaringen de Benelux binnen. In het noordoosten blijft het tot de avond grijs en nat. De wind komt uit het zuidwesten en is in het binnenland matig, 3 of 4 Bft., maar aan de kust in de loop van de dag weer vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur loopt in de loop van de dag op. Tegen de avond is het rond 6° in het noordoosten en tegen de 12° in het zuidwesten.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Fronten van lagedrukgebieden blijven het weer in de Benelux bepalen. Het is bewolkt, regenachtig en zacht.

De nacht naar maandag is het bewolkt. Alleen in het noordoosten misschien een opklaring. Later in de nacht volgt vanuit het zuidwesten opnieuw regen.

De regen blijft maandag overdag vooral in het zuiden ‘slepen’. Daar een grijze en natte dag. Naar het noorden toe is het droger en kan het misschien in de middag even opklaren. De wind is overmorgen zuidwest tot west en meest matig, 3 of 4 Bft. In de middag in het noorden toenemend tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt in het noorden rond 8°. Naar het zuiden toe kan het 12° worden.

Volgende week

Na dinsdag bepaalt een hogedrukgebied boven Frankrijk tijdelijk het weer in de Benelux. Het wordt wat droger en de temperatuur zakt iets. Maar met 5 tot 9 graden blijft het te zacht. Tegen het weekend loopt de temperatuur opnieuw op en neemt de wisselvalligheid weer toe.

Vooral dit weekend een grote neerslagkans. Na maandag wordt het droger maar tegen het eind van volgende week neemt de kans op regen weer toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat een ‘dipje’ in de temperatuur zien. Na donderdag weer een stijging richting dubbele cijfers. Bron: Meteologix.

Morgen een nieuw weerbericht op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijn weekend gewenst!

Deze foto maakte Albert Thiebaudier
Deze foto van het grijze weer maakte Erica v. Leeuwen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.610 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier