Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Doris ligt boven het oosten van Europa, maar wij hebben te maken met het frontensysteem van depressie Doris. Vandaag schampt een front het noordwesten en vanavond en nacht volgt een volgend front vanuit het zuidwesten. De komende dagen trekken zo nu en dan storingen over onze streken met ook duidelijk hogere temperaturen. Februari start dan ook zacht en wisselvallig.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolken, ook zonneschijn
Gisteren waren er wolkenvelden, maar ook de zon kwam geregeld tevoorschijn en dat leverde nog 2 tot lokaal 5 uur zonneschijn op. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 4 en 11°. Terschelling noteerde maximaal 4,2 en Vlieland 4,6°. In het zuiden werden de dubbele cijfers gehaald met in Woensdrecht maximaal 11,3°. Ook in België werden op veel plaatsen de dubbele cijfers gehaald met in Ukkel maximaal 11,8°.

de dag begon prachtig. De foto werd gemaakt door Ab Donker.

Vandaag: enkele buien
Vandaag zijn er wolkenvelden en komt het tot enkele buien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 5 en 8° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in delen van België.

Vandaag zijn wij met een stand en een lezing aanwezig op de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook ik ben daarbij aanwezig, dus wellicht zien en spreken wij elkaar…


Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en later vanavond gaat het vanuit het westen geruime tijd regenen. Komende nacht trekt de regen oostwaarts en laat het overal tussen de 5 en 10 millimeter achter. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 4°.

De zon ging ook weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Ben Saanen
ook vrijdag ging de zon fraai onder onder toeziend oog van een besneeuwd landschap. Deze foto werd ingestuurd door Anja Trooster

Morgen: bewolkt en regenachtig
Morgen heeft de bewolking de overhand en valt er geruime tijd regen. Pas later op de dag nemen de neerslagkansen vanuit het noordwesten af. Tot morgenavond kan er in de zuidelijke helft tot lokaal 20 millimeter zijn gevallen. De matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind draait in de loop van de dag naar het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 6 tot 8°. In België kan het 8 tot 10, lokaal zelfs 11° worden.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag zijn er wolkenvelden, maar lokaal klaart het ook even op. In de zuidelijke helft van de Lage Landen blijft het bewolkt en van tijd tot tijd regenachtig. De temperatuur daalt in opklaringsgebieden naar waarden dichtbij het vriespunt met dus lokaal kans op gladheid. In het bewolkte en regenachtige zuiden is en blijft het duidelijk zachter.

in het oosten van het land ligt nog altijd sneeuw. De foto werd gemaakt door Bertien.

Dinsdag: af en toe zon
Dinsdag profiteren we toch weer van hogedruk boven het zuiden van Scandinavië en is de aangevoerde lucht weer vrij koud. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. In Nederland blijft het droog, maar in België is er nog steeds kans op enige regen. De wind waait uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het noordoosten en naar 6 in het zuiden van het land. In België liggen de maxima tussen de 4° in het noordoosten en naar 12 in het zuidwesten.

de verwachte weerkaart voor het eind van deze week. Bron: ECMWF

Begin februari: wisselvallig en een toenemende kans op regen en wind
Vanaf woensdag, met februari op de kalender, neemt de wisselvalligheid toe en bovendien gaat het ook waaien. De temperaturen gaan verder omhoog naar waarden rond de 10° op donderdag en vrijdag. Daarna lijken de temperaturen weer te gaan dalen naar een graad of 7-8. Alleen het Canadese model komt met aanhoudend hogere temperaturen. Tot het zover is wordt het vandaag maar een graad of 5 en morgen liggen de maxima rond de 7°. Ook dinsdag zijn de temperaturen nog redelijk normaal voor de tijd van het jaar.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het aanvankelijk een graad of 5-6 is. De temperatuurverwachting voor dinsdag is nog onzeker, maar zowel het ensemblegemiddelde als ook de ‘oper’ en ‘control’ liggen tussen de 3 en 5°. Na dinsdag gaat het kwik omhoog naar waarden omstreeks de 10°, maar volgend weekend lijken de temperaturen weer te gaan dalen. Aan het eind van de meerdaagse is er zelfs weer kans op nachtvorst. Misschien is dit wel weer een eerste teken van een volgende winterse periode.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het ijs momenteel nog een dikte heeft een centimeter of 4, maar het wordt snel minder en dinsdag en zeker woensdag is al het ijs weer verdwenen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt nog altijd een sneeuwlaag van 10 tot 40 cm en in de Oostkantons zelfs nog tot 45 cm dik. Het dooit echter wel overal en de wintersportmogelijkheden nemen geleidelijk af al zijn vandaag nog veel wintersportcentra geopend. De komende dagen zet de dooi verder door en de temperatuurpluim laat zien dat mooi zien. De komende dagen kan het in de nacht nog tot een graadje vorst komen, maar vanaf halverwege de week blijft het kwik ook in de nacht ruimschoots boven nul. Overdag is dat namelijk al het geval met temperaturen (ruim) boven de 5°. Het Europese model (ECMWF) laat vanaf 5 februari de temperaturen weer dalen naar waarden rond het vriespunt…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 30. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Daan weer de honneurs op zich nemen en ik ben er dinsdag weer. Vandaag ben ik, zoals eerder aangegeven, aanwezig op de Jaarbeurs, dus wellicht komen we elkaar tegen. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Vandaag, 29 januari, is de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Alpenweerman zal op deze beurs aanwezig zijn met zowel een stand als een lezing. Kom je ook? Tot dan!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.197 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier