Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

Algemene situatie:
De rug van hogedruk, welke de afgelopen dagen voor een noordoostelijke stroming zorgde, wordt momenteel verbroken door een naderende depressie. Vannacht kwam het op meerdere plekken weer tot matige vorst, maar komende dagen wordt het minder koud. De wind blijft aanvankelijk meest aanlandig, maar de komende dagen zoekt de wind langzaam meer de (zuid)westhoek op en komen lagedrukgebieden dichterbij. Hoe het er verder op de (middel)lange termijn uitziet lees je verderop in dit bericht.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: grotendeels zonnig
Gisteren begon de dag koud, met temperaturen tot -9 graden en aan de grond lokaal strenge vorst. Bovendien scheen in het grootste gedeelte van de Benelux de zon volop, alleen in het zuidoosten van de Lage Landen was er veel bewolking aanwezig. In de loop van de middag breidde de bewolking zich verder over België uit, daarnaast werd het vanuit het noordwesten ook in Nederland langzaam bewolkter. De maximumtemperatuur varieerde van net boven het vriespunt in het noordoosten (0,4 graden in Nieuw Beerta) tot 2,6 graden in Hoek van Holland. In België bleef de temperatuur op meerdere plekken onder het vriespunt. Op Mont-Rigi bleef het met -4,1 behoorlijk vriezen, terwijl het in het westen (met 2,7 graden Celsius in Zeebrugge) iets boven het vriespunt was.

Albert Thibaudier maakte deze rijpfoto.
Jolanda Bakker legde dit winterse plaatje vast.

In de avond koelde het enorm snel af, al vrij vroeg in de avond (voor 20:00 uur) vroor het op de eerste plekken matig. In de westelijke helft van het land en delen van België werd de vorst echter wat getemperd door langzaam uitbreidende bewolking. In het noordwestelijk kustgebied viel een enkele winterse bui.

Ton Wesselius maakte dit mooie plaatje, met in de verte de naderende wolkenband duidelijk zichtbaar.

Vandaag: oplopende temperaturen na koude nacht
Momenteel is het dus nog erg koud met op veel plekken matige vorst. Kwam gisteren Wijk aan Zee uit op -9,0°, Twenthe en Deelen gingen daar vannacht iets onder en kwamen uit op -9,1°. Aan de grond vroor  het in de oostelijke helft van het land streng met in Twenthe -12,7° en daarmee was het de koudste nacht van deze winter tot nu toe. Overigens bleef de temperatuur langs de kust rond of zelfs iets boven nul met in Wijk aan Zee +0,3°.

Geleidelijk wordt het vanuit het westen bewolkter, maar het blijft droog. In de loop van de ochtend en vanmiddag stijgen de temperaturen onder een iets aantrekkende wind vrij snel, alleen op de plekken waar bewolking overheerst blijft de temperatuur achter.

Vanmiddag klaart het op de meeste plekken op en schijnt de zon met regelmaat flink. In het oosten stijgt de temperatuur naar zo’n 2 graden boven het vriespunt, zeer lokaal blijft het in het binnenland nog iets koeler. Richting de kust wordt het 4 tot 6 graden. De wind is in het binnenland zuidelijk, kracht 2 a 3, aan de kust is de wind meer zuidwest, 4 beaufort.

Joyce Derksen legde deze prachtige, winterse zonsondergang vast.

Komende avond en nacht is het op de meeste plekken helder, dan koelt het af en gaat het op veel plekken weer vriezen. Zo koud als afgelopen nachten wordt het niet, maar lokaal is matige vorst wel mogelijk. Over het algemeen zal de temperatuur uiteenlopen van rond of iets boven het vriespunt aan de kust tot -4 in het binnenland. In de loop van de nacht trekt er vanuit het westen weer nieuwe bewolking de Lage Landen in.

Hirlam laat nog op redelijk veel plaatsen matige vorst zien morgenochtend, dit is alleen mogelijk wanneer het helder blijft. Bron: Wetterzentrale

Morgen: verzachting voorafgegaan door sneeuw
Morgenochtend is het dan op de meeste plekken al vrij bewolkt, zeker in de westelijke helft laat de zon zich niet meer zien. De temperatuur loopt langzaam op, tegelijkertijd trekt er vanuit het westen trekt een front over het land. Dit front zal voor neerslag gaan zorgen, en deze neerslag zal aanvankelijk vallen als (natte) sneeuw. In het midden van het land is er kans op een sneeuwdek van enkele centimeters, want de temperatuur ligt iets boven het vriespunt en de dauwpuntstemperatuur ligt enkele graden daaronder. Lokaal vormt zich een dekje van zo’n 1 tot 3 centimeter, in het binnenland van België valt er lokaal nog wat meer. De wind is 3 tot 4 beaufort uit het zuiden, aan de noordwestkust en op de Wadden kracht 5.

Het gebied met (natte) sneeuw bereikt rond het middaguur het westen van het land. Bron: Hirlam/Wetterzentrale
Daarna trekt deze verder over het land, langzaam iets afnemend in activiteit. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Het weekend: wisselvallig & minder koud
Het weekend begint nog fris met zaterdagochtend vroeg in het binnenland nog enkele graden vorst. De maximumtemperaturen liggen op zowel zaterdag als zondag tussen de 4 en 6 graden. Op zaterdag is er kans op een wat lichte neerslag (in vloeibare vorm), verder is er zeker ook ruimte voor de zon. In de nacht naar zondag komt het dan mogelijk weer tot lichte vorst, bovendien trekt er dan weer een nieuw front over. De timing en positionering van dit front wordt spannend, want het is niet uitgesloten dat er ook op zondag een beetje sneeuw valt (zie ook de sneeuwpluim hieronder).

De weerkaart voor zondag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale
De 15-daagse temperatuurpluim. Bron: KNMI
De 15-daagse sneeuwvalpluim. Meerdere sneeuwkans(jes) de komende dagen. Bron: KNMI
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting. Bron: KNMI

Volgende week: aanhoudend minder koud of juist weer kouder, hoe gaan de drukgebieden zich positioneren?
Dat is de grote vraag. Hoewel de pluim van het KNMI (nog) geen signalen laat zien voor winterweer, ligt voor de rest van de maand zeker nog niet vast wat er gaat gebeuren. De weerkaarten komen de afgelopen dagen met een grote verscheidenheid aan de positionering van de sturende drukgebieden, deze “springerigheid” kan te maken hebben met de op handen zijnde splitsing van de poolwervel. Weerkaarten laten al meermaals ver naar het zuiden afzakkende koudebellen en grote hogedrukgebieden zien op bepaalde plekken.

De weerkaart voor het gehele noordelijke halfrond op dinsdag. Op zich nog geen winterse kaart, maar als deze depressie boven de oceaan nog verder naar het zuiden trekt, kan dit leuke dingen opleveren voor de Lage Landen. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Wanneer zo’n blokkade goed komt te liggen, kan het zomaar gebeuren dat we voor een periode te maken krijgen met de aanvoer van een koude luchtsoort. Zoals gezegd hebben de modellen wel erg veel moeite met het bepalen van deze blokkades, daarom gaan we dit de komende dagen scherp in het oog houden!

En de windsnelheid op het 300 hPa vlak. De straalstroom neemt een zeer zuidelijke positie aan op sommige plekken. Bovendien zien we boven het Euraziatische continent meerdere blokkades waardoor de straalstroom zwak is en zuidelijk ligt. Bron: GFS/Wetterzentrale.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf dan later weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Een typisch Hollandse winterfoto? Ton Wesselius maakte dit mooie plaatje.
Voor dit soort organismen is het ijs allang dik genoeg 😉 Foto door Albert Thibaudier
Opnieuw een heerlijk winterse foto door Jolanda Bakker.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari â€˜s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.368 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer