Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Ons weer wordt bepaald door het lagedrukgebied Hubert. Het koufront trok gisternacht en ochtend over onze streken en komende nacht passeert een warmtefront. Vandaag zitten we feitelijk in een soort zadelgebied en is het rustig en droog met vrij lage temperaturen. Na frontpassage komen we de rest van de week in duidelijk zachtere lucht. Op termijn ogen de weerkaarten weer kouder, we kunnen de winter dus zeker niet afschrijven.

de verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: regen en motregen. Vanuit het westen droog
Gisteren begonnen we de dag met veel bewolking en enige tijd regen en motregen. De nattigheid trok naar het oosten weg en uiteindelijk leverde het 15 millimeter op in Noord-Hollandse Kortenhoef en 14 in het Groningse Zuidbroek. Heel lokaal knipoogde de zon, maar op veruit de meeste plaatsen bleef het grijs en bewolkt. De temperatuur steeg naar 3-4° in het noorden (Nieuw-Beerta 3,4 en Lauwersoog 3,6°) en naar 7, bijna 8 in het midden en zuiden. De topper was Volkel met 7,9°. In België lagen de maxima tussen 7 en 9°. In de Ardennen was het een graad of 4-5.

de laatste restjes ijs verdwijnen nu snel. Wellicht komt er later in februari weer nieuw ijs… Foto is van Joyce Derksen.

Vandaag: overwegend bewolkt
Het is op deze dinsdag over het algemeen bewolkt, maar hier en daar kan ook even de zon tevoorschijn komen. Het algemene beeld blijft echter grijs. Het blijft wel droog en de aanvankelijk zwakke veranderlijke wind krijgt in de middag een voorkeur voor een zuidoostelijke richting en neemt toe naar matig. De temperatuur stijgt naar maximaal 3-4° in het noorden en naar 6 in het zuidwesten en in grote delen van België.


Vanavond en de komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en aanvankelijk droog. In de loop van de nacht kan er in het zuidwesten van de Lage Landen wat lichte regen vallen, maar veel voorstellen doet het niet. De zuidoostenwind waait matig en in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig en de temperatuur daalt flink naar waarden rond het vriespunt. Vooral in het binnenland kan het 1-2° vriezen, maar langs de kust en zeker in het gebied waar wat lichte regen wordt verwacht blijft het kwik ruimschoots boven nul.

ook op regenachtige dagen kan je foto’s maken. Dat bewijst Debbie van Ooststroom.

Morgen: buiige regen
Morgen schijnt wellicht in de ochtend in de noordoostelijke helft nog even de zon, maar verder is het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt er buiige regen van zuidwest naar noordoost over onze streken. De zuidoostenwind waait matig en in het noordwestelijk kustgebied ook vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 5-6° in het noorden en naar 10, lokaal 11 in het zuid(west)en en in grote delen van België.

Morgenavond is het bewolkt en regenachtig, in de nacht naar donderdag trekt de regen naar het oosten weg. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 4 en 7°.

de verwachte temperaturen voor aanstaande donderdag volgens ECMWF.

Donderdag: wolkenvelden, later ook zon
Donderdag is het aanvankelijk bewolkt en hier en daar kan wat lichte regen vallen. In de middag schijnt ook geregeld de zon en is het droog. De zuid tot zuidoostenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 9° op de Wadden, naar 10-11 in het noorden, 12 in het midden en 13, lokaal 14 in het zuiden en in delen van België. Kortom: erg hoge temperaturen, maar dagrecords worden niet gehaald want op 2 februari 2002 lagen de maxima nog hoger en wel tussen de 13 en 17°.

de verwachte weerkaart voor het komende weekend. Afgesnoerde storingen trekken over onze streken en zorgen periodiek voor nattigheid.

Vrijdag en het komende weekend: wisselvallig
Vrijdag komt het tot een enkele bui, komend weekend valt er periodiek regen. De temperatuur stijgt vrijdag op veel plaatsen nog naar een graad of 11, maar zaterdag liggen de maxima rond de 9 en zondag rond de 8°.  Ook op de lange termijn blijft het wisselvallig winterweer met een grote kans op regen.

Vanaf volgende week woensdag, 8 februari, lijken de weerpatronen weer te wijzigen en kan het ook weer kouder worden. Het Canadese model geeft daarin het voortouw, gevolgd door het Australische model. Onze topmodellen EC en GFS blijven nog boven nul, maar nog wat later (buiten deze meerdaagse, zie hieronder) volgen ook de Amerikanen. Tot het zover is, is het vandaag een vrij koude dag met temperaturen rond de 5°. Vanaf morgen gaat het kwik stijgen en donderdag en vrijdag worden de dubbele cijfers gehaald. In het weekend en ook begin volgende week zijn de maxima weer wat lager.

Al vrij snel wordt het dus weer spannend op de weerkaarten en wellicht krijgen we nog een winterse periode. Morgen kijken we daar weer verder na.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Buiten deze termijn laat vooral het Amerikaanse GFS model weer hele koude weerkaarten zien. Hieronder de maximumtemperaturen voor zaterdag 11 februari en dat is dus al volgend weekend.

de verwachte maxima voor zaterdag 11 februari volgens GFS.

Dat alles onder aanvoering van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië.

de verwachte weerkaart voor volgende week zaterdag volgens GFS.

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het vandaag vrij koud is met een graad of 5. De komende dagen gaat de temperatuur omhoog en donderdag en vrijdag is het 10° of meer. In het weekend en begin volgende week is het minder zacht. De temperatuurdaling valt nog buiten de 10-daagse en is dus niet zichtbaar of ook ECMWF meegaat. Nog even afwachten dus.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven dan zien we dat het ijs momenteel nog een dikte heeft van 1-2 centimeter. Morgen zal het laatste ijs wel verdwenen zijn en de komende tijd wordt er geen ijs meer verwacht. Wellicht dus vanaf eind volgende week weer ijsgroei… Ik zeg duimen maar!

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Het dooit ook in de Ardennen, maar op de Mont-Rigi ligt bijvoorbeeld nog een centimeter of 20. De sneeuw dooit echter gestaag weg en de wintersportmogelijkheden nemen zienderogen af. Ook de komende dagen wordt er geen nieuwe sneeuw meer verwacht, maar bij de nattigheid die de komende dagen valt kan wel wat smeltende sneeuw voorkomen, al heb je daar natuurlijk niks aan. Aan de temperatuurpluim is goed zichtbaar dat het dooit. Als je goed kijkt gaan de temperaturen op termijn naar beneden, maar of dat de voorzet is naar een winterse periode moet worden afgewacht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 20. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en wellicht zijn er dan ook in de 10-daagse weer koudere lijntjes te vinden. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.501 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier