Algemene situatie:
Waar we gisteren te maken hadden met een westelijke stroming, is de windrichting vandaag meer zuidwestelijk dankzij depressie Christina. De aangevoerde lucht vindt daarmee zijn oorsprong in warmere gebieden. De komende dagen zet ex-orkaan Helene een nog diepere zuidelijke stroming op gang waardoor de zomer tijdelijk terugkeert.

De weerkaart voor vandaag. Bron: foto 1

Gisteren: zon, wolken en lokaal een bui
Gisteren wisselden zon en bewolking elkaar af, met name in het binnenland was het vaker bewolkt omdat daar stapelwolken ontstonden. Lokaal veroorzaakten deze wat  regen. Eerder op de dag (in de (vroege) ochtend) viel er ook in het noorden wat regen. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 18 graden in het noorden tot 21 graden in het zuiden van de Lage Landen. Er stond een matige westelijke wind, in het noordelijk kustgebied soms vrij krachtig.

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.
En ook deze prachtige wolkenlucht werd door Ton Wesselius vastgelegd.
Meteo Roodeschool legde het weerbeeld van stapelwolken en zon perfect vast.
En ook Johan Klos maakte een typerende foto.

Vandaag: meest droog, sluierbewolking
Vandaag valt er lokaal in het noorden een lichte bui, maar over het algemeen is het droog. Wel is er vrij veel (sluier)bewolking aanwezig. Gelukkig schijnt de zon hier met regelmaat doorheen waardoor de dag toch redelijk zonnig verloopt. Tegen de avond klaart het van het westen uit verder op. De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 19 graden in het noorden tot lokaal 24 graden in België, daarmee is het iets warmer dan gisteren. Er staat een matige zuidwestelijke wind, in het (noord)westelijk kustgebied is deze wind (vrij)krachtig.
Komende nacht wordt het vanuit het noordwesten bewolkter en in het noordwesten valt er mogelijk dan ook een spatje regen. De temperaturen dalen naar 9 tot 14 graden met de laagste waardes in het binnenland en de hoogste waarden in het noordwesten.

Deze mooie foto komt van de hand van Jolanda Bakker.
Ook Albert Thibaudier stuurde zoals gebruikelijk weer enkele foto’s in.
Marcel Pijpers maakte deze foto met een drone in Luyksgestel.

Morgen: vanuit het zuiden opklaringen 
Morgen begint de dag op de meeste plekken bewolkt, alleen in de zuidelijke helft van de Lage Landen is er hier en daar ruimte voor de zon. In het noorden van Nederland valt er lokaal wat motregen, maar veel stelt dit niet voor. In de loop van de dag klaart het vanuit het zuiden steeds verder op. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 19 graden in het noorden tot 25, lokaal 26 of 27 graden in België.

Ex-orkaan Helene, inmiddels over de Britse eilanden, zwengelt de hittemotor aan en stuwt een tong met erg warme lucht naar het noorden. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De rest van de week: enkele warme dagen
Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week met temperaturen uiteenlopend van 21 graden in het noordwesten tot 28 graden aan de oostgrens. Het is niet uitgesloten dat lokaal een tropische waarde (30° of hoger) bereikt wordt. Bovendien is er veel ruimte voor de zon.

Woensdag en donderdag ligt er dan een depressie op de loer, ook wordt het iets koeler dan op de dinsdag, maar nog steeds blijft het met temperaturen tussen de 20° en 28° erg warm. De kans op bewolking is op deze dagen wel wat groter. Volgend weekend is het dan de beurt aan deze depressie om met een (noord)westelijke aanvoer voor een duidelijke afkoeling te gaan zorgen. Of deze afkoeling definitief het einde van de nazomer betekent of slechts van tijdelijke aard is, zal de tijd uit moeten wijzen. Hierover de komende dagen ongetwijfeld meer!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer. Vanuit een winters Spitsbergen een mooie zondag gewenst. Bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

Waar in Nederland juist nazomerweer op het programma staat, viel hier in Nybyen (Spitsbergen) gisteren de eerste sneeuw van het seizoen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen – Bij ons nazomerweer, in het westen van Canada sneeuw!
Volgend artikelAlpen – Warm, vrijdag Temperatursturz , sneeuw tot 1400 meter
Daan van den Broek, 22 jaar oud. Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden in boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.