Algemene situatie: De eerste herfststorm veroorzaakt door depressie Sebastian is vandaag een feit. De Engelsen noemen deze depressie Aileen, maar wij houden (net als de rest van het jaar) gewoon de Duitse benamingen aan. Aan zee en rondom de Wadden komt een windkracht 9, even zelfs een kracht 10 te staan en verder draait het om zware tot zeer zware windstoten. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, pas volgende week wordt het droger en rustiger. Voordat het zover is kunnen we vandaag dus uitwaaien!

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren mix van zon en buien

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot enkele buien. Niet overal kwam het tot buien, want de buien trokken in lijn over maar daar waar een bui voorkwam viel flink wat regenwater. Julianadorp noteerde in totaal 32 millimeter.

De temperatuur steeg naar 16 tot 18° met in Den Helder maximaal 16,3 en in Arcen 18,3°. In België werd het 14 tot 19° met in Chievres maximaal 19,0°.

deze treffende foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
Jannes Wiersema maakte deze fraaie foto van de buien

Vandaag onstuimig!

Het is bewolkt en het regent aanvankelijk. De regen trekt geleidelijk naar het oosten weg en de rest van de dag hebben we een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar waarden tussen de 16 en 19°. In het zuidoosten en hier en daar in België kan het zelfs 20° worden.

Belangrijker vandaag is de wind, want die waait nu al vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 7 tot 8. Bovendien komen er al zware windstoten voor van 75 tot 90 en aan zee tot 100 km/uur. De wind zal verder aantrekken en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden komt later vanochtend een echte zuidwesterstorm te staan, windkracht 9. In het noordwesten en bij de Wadden tipt de wind even aan zware storm, windkracht 10. In genoemde regio’s komen zeer zware windstoten voor van 120 tot mogelijk 130 km/uur. Later vandaag zal de wind geleidelijk weer in kracht afnemen. Kortom: een uitermate onstuimige dag met de eerste herfststorm van dit jaar.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met aanvankelijk nog een enkele bui. In de nacht beperkt de buiigheid zich weer tot de kustgebieden. De zuidwestenwind neemt over land af naar matig en aan zee naar krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur daalt in het binnenland naar waarden tussen de 6 en 10, langs de kust naar 12 tot 14°.

gisteren was het nog relatief rustig met een mix van zon, wolken en enkele buien. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
deze herfstfoto werd gemaakt door Martin Vye en is treffend voor de laatste tijd

Morgen opnieuw flinke buien

Morgen krijgen we te maken met een hoogtelaag boven onze streken met temperaturen op het 500 hPa vlak (ongeveer 5,5 km hoogte) tussen de -23 en -26°. In combinatie met een zeewatertemperatuur van 18° levert dat flinke buien op die van onweer vergezeld kunnen gaan. Vooral in de kustgebieden kan er weer heel wat regenwater naar beneden komen en de regenmeters zullen dan ook weer overuren maken.

De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur wordt niet hoger dan een magere 14 tot hooguit 16°.

de temperatuur op het 500 hPa-vlak is laag en daardoor is de kans op buien groot. Bron: Kachelmannwetter.com

Voorlopig weinig verandering

Vrijdag verandert er weinig. Nog altijd zijn de temperaturen op hoogte laag en wederom komt het tot flinke buien. De wind is wel in kracht afgenomen en de temperatuur wint weer een graadje en stijgt naar 15 tot 17°. Ook in het weekend houden we ‘last’ van een hoogtelaag met aanhoudende buienkansen. Tussendoor schijnt ook zeker de zon en bij niet zo gek veel wind wordt het maximaal 16 tot 18°.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag. Hogedruk krijgt het geleidelijk voor het zeggen. Bron: Wetteronline.de

Volgende week hogedruk?

Na het weekend zorgt hogedruk voor een rustiger en niet in de laatste plaats droger weer met geregeld zonneschijn. Wat de temperaturen gaan doen is nog altijd onzeker, want de exacte ligging van het hoog is in de modellen nog altijd niet zeker. Het lijkt erop dat de temperaturen gematigd blijven en uitkomen voor de dan voor de tijd van het jaar normale waarde van ongeveer 18°.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land laat het hierboven allemaal weer mooi zien. Morgen wordt een vrij koele dag met temperaturen in het midden iets onder de 15°. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur heel langzaam weer in stijgende lijn en met het begin van de astronomische herfst komt de warme grens van 20° in zicht. Wie weet…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de donderdag verzorgen en ik ben er dan vrijdag weer. Voor nu een fijne dag, doe voorzichtig en graag weer tot morgen.

Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 295 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer