De winter heeft inmiddels dan toch echt de Benelux verlaten. Code rood is beëindigd en op dit moment geld alleen nog code geel voor de laatste sneeuw en ijsresten. Vooral in het noordoosten van het land heeft het serieus geijzeld. Op sociale media waren beelden te zien dat kinderen schaatsten op straat in Groningen. Alle gladheid gaat de komende uren verder verdwijnen en dan staat ons een sombere werkweek te wachten wat het weer betreft. Echter gloort er aan de horizon nog steeds prachtig voorjaarsweer wat weleens serieuze vormen aan kan gaan nemen. Even door de zure appel heen dus.

IJzel en een schaatsbaan op straat. Foto van Tom van de Belt, gedeeld met Alpenweerman op Twitter

Regen, wolken en zachtere lucht

De komende dagen, grofweg gezegd tot en met donderdag staat ons weer onder invloed van een Atlantisch laag. Dit laag vuurt de komende dagen frontale systemen op ons af wat af en toe regen gaat geven. Deze regenzones trekken van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Heel verregende dagen hoeven we niet te verwachten, want het hogedrukgebied wat nog steeds boven Oostenrijk ligt geeft wel dusdanig tegengas dat de grootste activiteit verloren gaat zodra de zones de lage landen naderen. Gemiddeld valt er tot donderdag 4 mm in België tot 12 mm in het noordwesten van Nederland. Bewolkt, grijs en somber blijft het de komende dagen ook. Temperaturen zijn hoog, veelal tussen de 10 en 12 graden.

Het laag ten westen van de UK bepaalt ons weer. Met een zuidwestelijke stroming worden regenzones, zachte lucht en wolken aangevoerd. Het hogedrukgebied boven Oostenrijk laat deze zones wel steeds in activiteit afnemen.

Donderdag regen, daarna opbouw rug van hogedruk

Het eerder genoemde hogedrukgebied boven Oostenrijk zakt wat af naar het zuiden waardoor de weg voor het laag verder vrij gemaakt gaat worden. Donderdag krijgen we dan wel een wat actievere regenzone over ons heen, maar dat lijkt voorlopig de laatste neerslag van betekenis te worden. Tegelijkertijd maakt het hogedrukgebied verbinding met een ander hogedrukgebied wat al een tijdje in de buurt van de Canarische eilanden ligt. Deze rug van hogedruk gaat vervolgens weer noordwaarts trekken en zich vestigen boven de Alpen. Dit zorgt ervoor dat deze hogedruk ons weer gaat bepalen en voor verdere stabilisatie gaat zorgen.

Het eerdere hoog trekt naar het zuiden en maakt verbinding met het hoog in de buurt van de Canarische eilanden. Donderdag hebben wij dan passage van een actief regengebied waarna de rug van hogedruk richting de Alpen trekt en vanuit daar ons weer gaat bepalen.

Vroeg voorjaar vanaf het weekend, warmte records in zicht

Door de ligging van het hogedrukgebied komen wij steeds dieper in een zuidelijke stroming. Hiermee gaan steeds zachtere bovenluchten aangevoerd worden, we spreken dan van een warmbloedig hoog. Met daarbij dus droog en rustig weer. Vrijdag en zaterdag lijkt het nog wat bewolkt te blijven, maar op zondag zou het dan zonovergoten moeten worden. Hierbij gaat de temperatuur klimmen naar waarden van maximaal 15, misschien wel 17 graden in het uiterste zuiden.

Dit is natuurlijk een enorm contrast met het weer van de afgelopen week. Dat dit niet helemaal normaal is voor eind februari zien we ook goed terug in de verwachte temperatuurafwijking van het langjarig gemiddelde (1979-2010). Vrijwel heel west Europa kleurt in het rood, met in de Benelux een positieve afwijking tot wel 8 graden.

Het warmbloedige hoog wat extreem zachte bovenluchten aanvoert vanuit het zuiden. Geheel west Europa kan temperaturen ver boven het langjarig gemiddelde verwachten.

Het zou goed kunnen dat de komende periode warmte records gaat opleveren. Kijken we naar de pluim van de Bilt van het KNMI dan zien we dat de verwachting erg dicht bij een aantal maximum temperatuurrecords komt. Zondag bijvoorbeeld bedraagt het record 14,8 graden gemeten in 1949. Op maandag is het record 14,5 graden gemeten in 1990. Verder zien we ook de ‘zaagtand’ (grote dagelijkse gang wat rustig voorjaarsweer aangeeft) hier weer goed in terug.

Het weer stabiliseert. Vanaf vrijdag droog, minder wind en de temperatuur gaat richting de record waarden. Ook de zaagtand duidelijk zichtbaar.

Maar goed, dit is nog bijna een week weg en in een week kan er veel veranderen. Het ziet er in ieder geval naar uit dat er een voorjaarsachtige periode gaat aanbreken vanaf het komende weekend die weleens dag records kan gaan brengen. Ook lijkt het voorjaarsweer langer aan te kunnen houden.

Blijf de laatste verwachtingen hier volgen op Alpenweerman, tot het volgende bericht! Groet Sebastiaan

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021

(Visited 36 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Lage landen: even door de zure appel bijten, voorjaar lonkt in het weekend met mogelijk temperatuur record”

 • Aldo
  15 februari 2021 at 17:54

  Geweldig hier zie ik al meer dan een week naar uit… 😉

  • Sebastiaan Aarts
   15 februari 2021 at 20:02

   Het voorjaar is natuurlijk heerlijk, maar het gemak waarmee het opwarmt baart me soms wel een beetje zorgen;)

 • Henk Mulder
  16 februari 2021 at 18:14

  Het weer op zijn Hollands… afgelopen zondag nog op de schaatsen, met temp. tussen -15..-8 en aankomende zondag, het zwembad weer vullen, met temp. van ong 15-17.. zo’n 30 graden verschil tussen de 2 zondagen

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer