Lage Landen: er komt weer een zomerdip aan
Algemene situatie: De uitloper van het Azorenhoog, genaamd Katja, ligt inmiddels boven het oosten van Europa en zorgt bij ons voor een hele mooie zomerdag met flink wat zon. Vanaf morgen is het helaas weer afgelopen en kondigt zich weer een volgende zomerdip aan.
Perioden met zon
Gisteren waren er flinke perioden met zon, maar er waren ook stapelwolken en lokaal in het binnenland kwam het tot een bui. De temperatuur kwam uit op 20 tot 23°. Arcen en Nieuw-Beerta noteerden 22,8 en Westdorpe 23,5°. In België werd het 17 tot 23° met in Chievres 23,3°.
Mooie zomerdag
Het is op deze maandag prachtig zomerweer. De zon schijnt flink en er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar of een onschuldige stapelwolk. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 20-21° in het westen en noordwesten en naar 24-25 in het oosten en zuidoosten. In België liggen de maxima tussen de 22 en 25°.
Vanavond nog een prima zomeravond, komende nacht neemt geleidelijk de bewolking toe en in de hogere delen van België neemt de kans op een bui toe. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en het koelt af naar 12 tot 14°.
Buien, soms met hagel en onweer
Morgen is het voorlopig weer gedaan met het mooie zomerweer. We beginnen weliswaar in de noordelijke helft nog met flink wat zonneschijn, maar vanuit het zuiden wordt de bewolking al snel dikker en neemt de kans op buien toe. In de zuidelijke helft is dat al in de ochtend het geval, maar vooral morgenmiddag regent het overal stevig door en is er ook kans op hagel en onweer. De wind is nog aflandig en draait van noordoost naar zuidoost en de temperaturen zijn met maximaal 20-21° in het zuidwesten en nog 25 in het oosten nog prima.
Hoogtelaag zorgt voor flink wat nattigheid
De rest van de week krijgen we weer een dip deze zomer. Elke dag valt er regen of komt het tot flinke buien, maar gelukkig schijnt tussendoor ook de zon. De temperaturen gaan weer naar beneden en zijn te laag voor de tijd van het jaar, maar ze lijken niet zo laag uit te pakken dan aanvankelijk voorzien. De maxima liggen veelal tussen de 19 en 22° met de hoogste temperaturen telkens in het oosten en zuidoosten.
De kans is dan ook groot dat we ‘gewoon’ doorgaan met het noteren van warme dagen van 20° of meer. We hebben er in De Bilt al 75 dit jaar en lopen er slechts 2 achter bij topzomer 2003. Normaal is 85 voor heel het jaar en we hebben nog ruim 3 weken augustus, nog een hele september en ook nog oktober waarin het nog 20° kan worden…
Een warme dag zegt dus helaas niets over hoe we de zomer beleven. Daarvoor is de ADS methode (Above average, Dry, Sunny) beter. Deze staat tot nu toe op 29 dagen sinds 1 mei. Mei had er 11, juni 12, juli 6 en augustus nog geen. Vooral de laatste 2 maanden is het dus niet best gesteld met de zomer, ondanks dus al die warme dagen…
Aan de temperatuurpluim hierboven kunnen we weer goed zien dat de temperaturen vrij laag zijn voor de tijd van het jaar, maar dat het niet zo ‘koud’ wordt als aanvankelijk voorzien. De maxima liggen gemiddeld rond de 20° in het midden van het land en soms er zelfs wat boven. Stabiel zomerweer staat nog steeds niet op de weerkaarten en zo hobbelen we door deze zomer.
Dit was het voor vandaag even vanaf mijn vakantieadres. Morgen zal Maarten het weerpraatje verzorgen. Voor nu een fijne maandag, geniet van het aangename weer en graag weer tot morgen.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.