Advertentie 

Algemeen: vanaf donderdag oplopende temperaturen, maar tegelijkerijd wordt het ook wisselvalliger
Op de weerkaart vinden we boven het oosten van Europa depressie Xander. Het bijbehorende, niet actieve koufront, trekt vandaag over onze streken en na frontpassage gaat de zon weer schijnen. De komende week gaan we profiteren van hogedruk, maar aanvankelijk is het nog vrij koud. Later in de week wordt de stroming zuid en gaan de temperaturen omhoog. Nog even geduld dus, want er komt warmer weer aan. Wel neemt met het oplopen van de temperatuur de kans op buien toe.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolkenvelden, maar ook gebieden met zonneschijn
Gisteren waren er wolkenvelden, maar ook de zon was zichtbaar al bleef het in het zuiden van de Lage Landen over het algemeen bewolkt met hier en daar wat lichte regen. In het midden en zeker noorden scheen de zon en dat leverde in het noorden 6 tot 8 en in het noordoosten (Nieuw-Beerta) bijna 11 uur zon op.

De temperatuur steeg naar 12 tot 14° in de kustgebieden en naar 17-18 in het binnenland. Hoek van Holland noteerde maximaal 11,8°. In het oosten noteerde Twenthe 17,9°. In België lagen de maxima tussen de 11° aan zee (Oostende 11,0°) en 17 in het noordoosten met in Retie en Kleine-Brogel maximaal 16,6°.

in het noorden van het land scheen de zon flink en dat is goed zichtbaar op deze foto van Martin Vye

Vandaag: aanvankelijk bewolkt, later vanuit het noorden opklaringen
Vandaag hebben we aanvankelijk te maken met een front verbonden aan depressie Xander. Het is bewolkt en heel lokaal kan het een beetje spetteren. Na frontpassage gaat het vanuit het noorden opklaren en komt dus de zon tevoorschijn, maar in het zuiden van de Lage Landen duurt het tot de avond voordat de zon tevoorschijn komt.

De zwakke tot matige noordwestenwind draait naar noord tot noordoost en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 12° in het noorden en op de Wadden en naar 16 in het midden en deels zuiden. In het zuidoosten, daar waar het het langst bewolkt blijft, wordt het 12 tot 14°. In België liggen de maxima tussen de 10° in de Ardennen en 15 rondom Antwerpen.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en bij een tot zwak afnemende noord tot noordoostenwind daalt de temperatuur flink. In het binnenland kan het afkoelen naar waarden dichtbij het vriespunt met een grote kans op vorst aan de grond. Let dus goed op de vorstgevoelige plantjes!

Bij Jolanda Bakker was het aanvankelijk grijs en koud

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. Het blijft droog en er waait een overwegend matige noord tot noordwestenwind. De temperatuur is nog altijd veel te laag voor de tijd van het jaar en stijgt naar 10-11° op de Wadden en naar 13-14° in het zuiden. In België kan het lokaal 15° worden.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag zijn er in het zuiden flinke opklaringen, meer naar het noorden toe komen ook wolkenvelden voor. Het blijft droog en bij een zwakke tot hooguit matige noordwestenwind daalt de temperatuur naar waarden dichtbij het vriespunt in het heldere zuiden (wederom een grote kans op vorst aan de grond) en naar een graad of 6 in het noorden.

kring om de zon, regen in de ton. Afgelopen nacht spetterde het lokaal wat… De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

(middel)lange termijn en de pluim:
Woensdag zijn er opnieuw flinke perioden met zon met opnieuw de meeste zon in de zuidelijke helft van de Lage Landen. Verder naar het noorden zit meer bewolking en wellicht komt het in het noorden tot een lokale bui. De temperatuur stijgt naar 11-12° in het noorden en naar 14-15, in Limburg lokaal naar 16° in het zuiden. In België komen de maxima uit tussen de 15 en 17°.

de verwachte weerkaart voor donderdag. Bron: DWD

De rest van de week worden een tweetal depressies ten westen van onze streken van belang. De ene ligt bij IJsland en de andere in de Golf van Biskaje. De stroming draait via oost naar zuidoost en de temperaturen gaan omhoog. De temperatuur stijgt donderdag naar 16-17° in het noorden en noordwesten en naar 19-20 in het oosten en zuidoosten. Vrijdag liggen de maxima tussen de 14-15° in het noordoosten en 20-21 in het zuiden en zuidwesten.

Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden, maar ook de zon zal geregeld schijnen. Vanuit het zuidwesten neemt donderdag de kans op buien toe en ook vrijdag komt het regelmatig tot enkele buien.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Ook in het weekend komt het tot buien, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt zaterdag naar 16-17° in het westen en 21-22 in het oosten en zuidoosten. Zondag wordt het van west naar oost 15 tot 20°.

Hieronder de temperatuurpluim van de diverse weermodellen voor het midden van het land. Aanvankelijk is het nog vrij koud met ook koude nachten en lokaal vorst aan de grond, maar later deze week gaan de temperaturen omhoog naar waarden rond de 20°. Het Europese model laat het kwik na het weekend geleidelijk weer dalen, terwijl het Canadese model juist verder de hoogte in wil. De verwachting op de lange termijn is dan ook nog onzeker, maar zeker is wel dat de temperaturen eindelijk voor langere tijd normaal worden voor de tijd van het jaar.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voorlopig blijft het droog tot donderdag, want vanaf dan zien we geleidelijk de kans op regen toenemen. Vooral vrijdag kan er tenminste 5 en wellicht meer millimeter vallen aan buien. Ook in het weekend en begin volgende week is er kans op buien. Met het oplopen van de temperatuur neemt ook de wisselvalligheid toe. Groeizaam weer!

de verwachte neerslag voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij houden. Morgen ben ik er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

in het noordoosten scheen gisteren de meeste zon. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 475 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier