Advertentie 

Algemene situatie

Er gloort weer hoop aan de horizon voor winterliefhebbers, maar voordat het zover is hebben we nog een boel zachte en wisselvallige dagen voor de boeg. Was het de afgelopen dagen (record)zacht met temperaturen tot 14°, vandaag en morgen hebben we een kleine temperatuurdip met kwikstanden onder de 10°. Later in de week gaat het kwik weer crescendo naar ongekende waarden voor de tijd van het jaar.

In het weekend zien we het één en ander veranderen en volgende week zou het zomaar kouder kunnen worden met in ieder geval vorst in de nacht. Ook overdag gaat het kwik omlaag, maar het is nog te vroeg om hier met zekerheid over te spreken. Voorlopig is het nog zacht en later in de week ook weer nat en winderig. Vandaag profiteren we echter van een uitloper van hogedruk. De neerslagkansen zijn klein en geregeld schijnt de zon.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Geregeld zon, maar ook enkele buien

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot enkele buien en bij die buien werd lokaal ook onweer waargenomen.

De temperatuur steeg naar 11 tot 14° met in Ell 14,3°. Dat is een evenaring van de hoogste temperatuur ooit op de 3e december. In het verleden werd het vaker 14,3° en wel op 3 december 1954 in Gilze Rijen en 3 december 1985 in Eindhoven.

In België lagen de maxima tussen de 10 en 14° met in Retie, Diepenbeek, Schaffen en Koksijde maximaal 14,1°. Op de Mont Rigi werd het 10,0°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Monique Bormans maakte deze foto gisterochtend.
Trijntje van den Berg maakte de foto bij de Oude Maas.
Dreigende lucht boven Lingewaard. Joyce Derksen maakte de foto.

Beste dag van de week

Dankzij een uitloper van hogedruk (Eckhard) is het vandaag rustig weer met geregeld zonneschijn. Over het algemeen is het droog, maar vanochtend is een lokale bui niet uitgesloten. Verder staat er op deze beste dag van de week niet zo gek veel wind uit een west tot noordwestelijke richting.

Vanwege die windrichting zal de temperatuur wat lager zijn met vanmiddag kwikstanden 8-9, in het zuiden en hier en daar in België van 10°. Overigens zijn deze waarden nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar.

Vanavond en de komende nacht trekt de hogedrukuitloper naar het oosten weg en vanuit het westen nadert langzaam een warmtefront behorende bij depressie Luana. De wind krimpt naar het zuiden, maar het blijft nog wel droog. De temperatuur kan flink dalen met waarden rond of een fractie onder nul in het noordoosten en een graad of 4 in het zuidwesten en in de westelijke helft van België.

Bewolkt en regen en motregen

Morgen is het bewolkt en er valt vanuit het zuidwesten af en toe wat lichte regen en motregen op de passage van een warmtefront. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee.

De temperatuur loopt geleidelijk op naar een graad of 6 in het noordoosten en naar 10-11 in het zuidwesten en in het westen van België. Ook op pakjesavond is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen.

De verwachte weerkaart voor eind deze week met daarop de diepe depressie ten noorden van Schotland. Bron: wetterzentrale.de

Weer (tijdelijk) zachter

Donderdag is er veel bewolking en is er wederom kans op wat regen, maar de storing die overtrekt is niet echt actief en de neerslaghoeveelheden lijken beperkt te blijven. Het wordt 10 tot 13°.

Vrijdag krijgen we wel met een actiever frontaal systeem te maken en valt er geruime tijd regen. Dit front hoort bij een diepe depressie ten noorden van Schotland en zorgt bovendien voor veel wind. Over land is de zuidwestenwind vrij krachtig, windkracht 5 en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. De temperatuur stijgt naar 11 tot 14°.

Zaterdag komt het tot buiige regen en waait het nog steeds flink. Over land waait de west tot zuidwestenwind vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8. Mogelijk komt er aan zee een echte zuidwesterstorm te staan, windkracht 9. De temperatuur is met 9 tot 11° iets lager.

Op deze kaart van het ECMWF van komende zondag laat de start zien van de hoogterug. Bron: wetterzentrale.de

Veranderingen in zicht

Ten westen van de diepe depressie ten noorden van Schotland berekenen alle belangrijke weermodellen de vorming van een (hoogte)rug. De straalstroom wordt naar het zuiden gedrukt en de stroming draait vanaf zondag naar het noorden tot noordwesten.

Het vervolg is spannend en dat houden we de komende tijd goed in de gaten. De rug ontwikkelt zich mogelijk tot een Scandinavisch hogedrukgebied en als dat gebeurt dan stoomt er aan de zuidflank van het hoog koude continentale lucht naar onze streken. Het Europese weermodel laat een dergelijke ontwikkeling zien.

Het ECMWF laat vervolgens een Scandinavisch hogedrukgebied zien volgende week. Afwachten of het ook daadwerkelijk zover komt. Bron: wetterzentrale.de

In de nacht en ochtend gaat het dan vriezen en ook overdag gaat het kwik omlaag. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren moet worden afgewacht, want de Amerikaanse tegenhanger laat heel wat anders zien. De Amerikanen verwachten het hoog ten zuiden van onze streken en in dat geval wordt het stukken minder koud.

Er gloort dus weer hoop aan de horizon, maar de ontwikkelingen zijn nog niet in kannen en kruiken. Wel laat het ECMWF, het Europese weermodel, deze (koudere) ontwikkeling al enkele runs achtereen zien. Nu de Amerikanen nog ‘aan boord’ hebben…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vandaag en morgen wat lager is dan de laatste dagen. Na morgen gaat het kwik echter weer flink omhoog naar waarden boven de 10°.

In het weekend gaat de temperatuur dan weer wat omlaag, maar na het weekend lijkt het wat serieuzer te gaan afkoelen. Vooral het Europese model (blauwe lijn) gaat voor vorst in de nacht en overdag temperaturen rond het vriespunt. Het Amerikaanse model (groene lijn) is met 6-8° duidelijk zachter.

Het is nog steeds erg droog. Jannes Wiersema maakte deze foto.

Dit was het voor deze dinsdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de spannende ontwikkelingen op termijn. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.372 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier