Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we vandaag het hogedrukgebied Zhygimont ten noorden van Ierland. De druk in de kern is 1032 hPa. Boven de Oostzee ligt het lagedrukgebied Axel met een kerndruk van 979 hPa. Tussen beide druksystemen staat een stevige noord tot noordwestenwind en daarmee wordt, zeker op hoogte, koude lucht aangevoerd. De enorme koude uitbraak zal ons tijdelijk bereiken, want al vrij snel trekt de de koudste lucht naar het oosten en zuidoosten weg.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: meest bewolkt, ook wat zon en lokaal wat regen
Het was gisteren over het algemeen bewolkt en uit die bewolking viel hier en daar wat lichte regen of kwam het tot een enkele bui. Ook de zon kwam zo nu en dan tevoorschijn en dan met name in de ochtend en de meeste zon (2 tot 4 uur) was weggelegd voor de zuidelijke helft van het land. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 in zuidelijk Limburg en 8 op de Wadden. In België lagen de maxima tussen de 2 en 7°, maar in Hoog-België lagen de maxima rond of onder het vriespunt.

Het is wit in de Ardennen en Kees Verweel maakte daar deze prachtige winterse foto.

Vandaag: enkele buien
Een koufront verbonden aan depressie Axel ligt vanochtend boven de zuidelijke helft van de Lage Landen en zorgt voor veel bewolking en enige tijd neerslag. Op de meeste plaatsen valt ‘gewoon’ regen, maar in de Ardennen, de Hoge Venen en ook in de Limburgse heuvels valt de neerslag als sneeuw.

Na frontpassage zijn er opklaringen, maar die worden weer afgewisseld door enkele buien en bij die buien is lokaal kans op hagel en dan met name in de noordoostelijke helft van de Lage Landen. We hebben namelijk te maken met een koude bovenlucht. Op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) is het ongeveer -6 en nog hoger (500 hPa-vlak, ruim 5 km hoogte) is het met temperaturen tussen de -25 in het zuidwesten en -37° in het noordoosten nog veel kouder. De noordwestenwind is duidelijk aanwezig en is matig tot vrij krachtig over land, krachtig aan zee en hard tot stormachtig op de Wadden met kans op zware windstoten tussen de 75 en 90 km/uur. Op de Wadden kan de wind lokaal nog verder uitschieten. De temperatuur stijgt, van oost naar west, naar waarden tussen de 6 en 8°.

Een gebied met ijskoude lucht trekt ten oosten van onze streken naar het zuiden en schampt ons slechts. Bron: ECMWF

Vanavond is er lokaal nog een bui mogelijk en in de Ardennen en Hoge Venen valt nog af en toe wat sneeuw. Later vanavond en de komende nacht is het droog met flinke opklaringen. De stevige noordwestenwind, kracht 4 tot 7, neemt flink in kracht af en is later komende nacht niet meer dan zwak en waait dan uit het noorden. De temperatuur blijft langs de kust boven het vriespunt, maar elders gaat het enkele graden vriezen met uitersten tot ongeveer -4°.

de zonsopkomst was erg fraai. Deze foto werd gemaakt door Johan Klos.

Morgen: rustig winterweer met flink wat zon
Morgen heeft het lagedrukgebied Axel zich gesplitst in een deel boven het oosten van Europa en een deel boven de zuidelijke Balkan. De ijskoude lucht trekt met dit laag mee naar het oosten en zal ons dus niet bereiken. Het hoog Zhygimont breidt uit naar Scandinavië en feitelijk hebben we morgen een langgerekt hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Lapland tot aan de Canarische Eilanden. Het wordt een dag met flinke perioden met zon en het blijft droog. De wind waait niet meer dan zwak uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar waarden iets boven het vriespunt in het oosten en naar 3-4 in het westen. In het zuidwesten en in het westen van Vlaanderen kan het nog 5 tot 7° worden.

we hebben morgen een gordel van hogedruk over onze streken. Bron: ECMWF.
de kaart kleurt blauw van de kou. Dit zijn de verwachte temperaturen op 1,5 kilometer hoogte volgens ECMWF. De meeste kou stroomt ten oosten naar het zuiden.

Vrijdag: eerst zon, later toenemende bewolking en koud!
Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het droog en vrij helder en bij weinig wind uit het zuidoosten koelt het flink af. Op de meeste plaatsen gaat het licht tot matig vriezen met uitersten tot -8°. Vrijdag drukken depressies bij IJsland en Groenland het hogedrukgebied alweer naar het zuiden en komt de kern van het hoog ten oosten van onze streken te liggen. Er zijn aanvankelijk perioden met zon, maar in de loop van de dag neemt vanuit het westen de bewolking geleidelijk toe. Het blijft overdag droog en er waait een zwakke tot matig en op de Wadden een vrij krachtige zuidenwind. De temperatuur wordt niet hoger dan rond het vriespunt. In de oostelijke helft wellicht er iets onder met dus kans op een ijsdag en in de westelijke helft er iets boven.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF. De kern van het hoog ligt ten oosten van onze streken en de stroming komt uit het zuiden.

Weekend: oplopende temperaturen, maar waarschijnlijk eerst sneeuw!
Het hogedrukgebied wordt komend weekend weer als het ware platgedrukt met de kern weer te zuiden van onze streken. De stroming komt dan ook weer uit het westen tot zuidwesten en de temperaturen lopen op. Voordat het zover is moet de kou eerst worden verdreven en het lijkt erop dat dat gebeurt door een storing die eerst enige tijd sneeuw brengt. De wind blijft nog een tijdje zuidelijk en bij temperaturen rond of onder het vriespunt kan het in de nacht naar zaterdag op veel plaatsen wit worden. De sneeuw gaat zaterdagochtend vanuit het westen over in regen (misschien eerst nog IJZEL) en de temperaturen lopen geleidelijk op. De maxima zullen zaterdag uitkomen op waarden tussen de 2-3° langs de oostgrens en 8 in het westen van het land.

in de nacht naar zaterdag kan het volgens ECMWF enige tijd sneeuwen.

Zondag is het hogedrukgebied weer wat naar het westen getrokken en wij zitten aan de noordoostflank van dit hoog. Het is bewolkt en er passeert wederom een storing en er valt overal weer enige tijd regen. De temperatuur ligt dan tussen de 5 en 9° met de hoogste waarden in het westen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF.
de ijskoude bovenlucht bevindt zich zondag boven het zuidoosten van Europa. Bij ons lopen de temperaturen op alle niveau’s geleidelijk op.

Volgende week: wisselvallig met normale temperaturen
Het hogedrukgebied trekt zich terug naar de Azoren en wij krijgen te maken met een diepe depressie. Het is volgende week dan ook wisselvallig winterweer met elke dag wel kans op regen of enkele buien. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar en dat is goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim. De pluim laat namelijk zien dat de temperaturen aanvankelijk gaan dalen. Vooral de nacht naar vrijdag wordt koud met op uitgebreide schaal nachtvorst. Vrijdag overdag wordt ook een koude dag met temperaturen rond het vriespunt. Daarna gaat het kwik omhoog en volgende week liggen de maxima rond een graad of 7.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor de Ardennen is gewoon koud. Vandaag komt het kwik nog een tweetal graden boven nul uit, maar daarna vriest het een aantal dagen. Vanaf zondag liggen de maxima een paar graden boven het vriespunt.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we ook de eensgezinde daling van de temperatuur de eerste dagen. Komende nacht kan het al tot lichte vorst komen, maar in de nacht naar vrijdag vriest het sowieso. Vrijdag overdag wordt een koude dag met temperaturen rond het vriespunt. In het weekend gaat de temperatuur geleidelijk omhoog, maar de juiste timing is nog niet duidelijk. Volgende week liggen de maxima rond de normaal van 7°, maar geleidelijk vertoont de pluim weer een daling. Het ensemblegemiddelde komt later volgende week weer onder de 5° uit. Bovendien duiken er weer een paar lijntjes tot onder het vriespunt.. We blijven het vanzelfsprekend volgen!

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de temperatuur later deze week daalt tot dicht bij het vriespunt. Vrijdagochtend ligt er op veel plaatsen ijs op de sloten, maar met het oplopen van de temperaturen smelt ook het ijs weer. Het ensemblegemiddelde ligt volgende week rond de 2°, maar er zijn ook een paar lijntjes die voor een ijsvloer gaan. Het algemene beeld is voorlopig nog niet schaatsen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen en Hoge Venen lag gisteravond zo’n 3 tot 7 centimeter sneeuw. Afgelopen nacht viel er opnieuw sneeuw en ook vandaag komt het regelmatig tot enkele sneeuwbuien. Op de hoogste toppen kan vandaag zo’n 10 tot 13 cm (bij)vallen.

De rest van de week blijft het zo goed als droog, maar later op vrijdag of in de nacht naar zaterdag is er weer sneeuw mogelijk. Vanaf zondag wordt het zachter, maar in de Hoge Venen valt nog regelmatig winterse neerslag.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 7 centimeter

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer toe morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.540 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier