Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Ten zuiden van de Lage Landen ligt een lagedrukgebied. Aan de (noord)oostkant van het lagedrukgebied wordt warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd, deze warme (en instabiele) lucht bereikt de zuidoostelijke helft van de Lage Landen deels, met onweerskansen tot gevolg. Het lagedrukgebied trekt na vandaag verder naar het noorden en zorgt nog enkele dagen voor onstuimig weer, alvorens een hogedruksysteem de controle in onze regionen weer in handen neemt.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: buien
Gisteren trokken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over de Lage Landen. Vrijwel over verliep de dag grijs, alleen in het noordoosten liet de zon zich af en toe zien. De maximumtemperatuur varieerde van een graad of 13 in de kustgebieden tot 18 graden in het zuidoosten van de Lage Landen.

Een mooie buienlucht bij Albert Thibaudier gisteren.

Afgelopen nacht trokken de buien oplossend weg naar het noorden. Er was ruimte voor opklaringen, maar tegen het einde van de nacht trokken er in België vanuit het zuiden nieuwe buien binnen. De minimumtemperatuur lag tussen de 7 en 11 graden Celsius.

Jolanda Bakker legde deze nieuwsgierig kijkende schapen op de plaat.

Vandaag: grote temperatuurverschillen en onweersbuien
Vanochtend trekken deze buien verder richting het noorden, bij deze buien kan het met een hoge intensiteit regenen. Vanmiddag wordt het vanuit het zuiden dan tijdelijk droger, hoewel met name in het noorden nog steeds een bui kan vallen. Er is veel bewolking aanwezig, maar desondanks breekt de zon ook af en toe door. Er staat een oost tot noordoostelijke wind, kracht 4.

De maximumtemperaturen lopen uiteen van een kille 11 graden in het noordwesten tot lokaal iets boven de 20 graden in Limburg. Deze vrij hoge temperaturen zorgen ervoor dat er in dit gedeelte van de Lage Landen in de loop van de middag onweersbuien “vanaf de grond” kunnen ontstaan. Dit in combinatie met de aanwezige windschering kan voor enkele stevige onweersbuien met hagel en windstoten zorgen.

Tegen het eind van de middag en in de avond neemt ook elders dan alleen in het zuidoosten van de Lage Landen de kans op onweer toe, hoewel de zwaarste exemplaren wel voor het oosten van het land en net buiten onze landsgrenzen zijn.

Komende nacht trekken de onweersbuien verder naar het noorden. Overal is er kans op onweer en pas tegen morgenochtend klaart het op. De minimumtemperaturen liggen tussen de 8 en 13 graden.

Ook vandaag zullen we dit soort luchten weer gaan zien. Foto door Meteo Roodeschool.

Morgen: veel wind
Morgen zijn er dan weer veel wolkenvelden aanwezig. Desalniettemin heeft de zon nog af en toe de ruimte om zich te laten zien. Aangenamer maakt dit het echter niet: er staat een vrij krachtige zuidelijke (later naar (zuid)west draaiende) wind, kracht 5, lokaal mogelijk zelfs tot kracht 6 of 7. Bovendien trekken er nog enkele (soms ook weer pittige) buien over. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 12 graden aan de kust tot zo’n 16 graden langs de oostgrens. In de nacht naar dinsdag kan het met name in de noordelijke helft van de Lage Landen nog flink waaien.

De windverwachting van Arpege voor morgen. Boven België tot een windkracht 7. Bron: Wetterzentrale

De rest van de week: langzaamaan weersverbetering
Dinsdag verandert er weinig. Aan de noordkust en boven de Wadden staat er aanvankelijk nog een stevige wind, elders is de wind zwak uit meest westelijke richting. Opnieuw is de zon niet heel overtuigend aanwezig en zijn er perioden met neerslag. Met maximumtemperaturen tussen de 8 en 14 graden is het fris.

De weerkaart voor woensdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Vanaf woensdag verbetert het weerbeeld dan voorzichtig. Zoals op de kaart hierboven te zien is, trekt het lagedruksysteem welke op dat moment al dagenlang het weerbeeld bepaald naar het noordwesten weg. Daarvoor in de plaats kruipt hogedruk vanaf de Azoren dichterbij. Dit hogedrukgebied zoekt contact met hogedruk in het hoge noorden. Tegen het weekend is het opwerpen van het hogedrukgebied dan voltooid en is er mogelijk een blokkade voor langere tijd gevestigd.

De weerkaart voor vrijdag. Hogedruk rukt op vanuit het zuidwesten. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Dit is op meerdere manieren terug te zien in de pluim. De temperaturen nemen een stijgende trend aan (volgend weekend mogelijk maxima van 20 graden Celsius), de neerslagkansen nemen vanaf woensdag af. De kans op zon neemt, zoals in de onderste grafiek te zien is, juist weer toe. Gezien de termijn is voorzichtigheid omtrent de verwachting geboden, maar deze tendens staat al langer in de kaarten en lijkt daarom vrij waarschijnlijk.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
Vandaag varieert de windsnelheid aanvankelijk tussen de 10 knopen in het binnenland en 20 knopen aan de kust, maar deze neemt in de loop van de dag steeds verder toe. Bovendien kunnen de stoten feller uitpakken, zeker bij buien later op de dag. De golfhoogte neemt toe van 0,3 meter aan het begin van de dag tot 1 meter later op de dag.

Morgen staat er over het algemeen een flinke windsnelheid met zo’n 15 tot 25 knopen, later mogelijk zelfs vlagen rond de 30 knopen. De golfhoogte is aanvankelijk zo’n 1,5 meter en neemt later af naar zo’n 1,0 meter. De watertemperatuur is op beide dagen 8 a 9 graden Celsius.

Dit was het voor vandaag. Rico is er enkele dagen tussenuit, maar de weerberichten blijven dagelijks komen. Maarten zal de weerberichten de komende dagen namelijk verzorgen. Fijne zondag, bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 338 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier