Advertentie 

Algemene situatie:
Met een noordelijke stroming aan de oostflank van een uitloper van het Azorenhoog wordt koele lucht aangevoerd. Het is even wennen, maar de temperatuur blijft deze dagen op veel plaatsen onder de warme grens van 20°.

Lang duurt het koele weer niet, want aan het eind van de week loopt het kwik weer op, maar het wordt wel geleidelijk wat wisselvalliger.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: prima zomerweer
Gisteren was het nog prima zomerweer met flink wat zonneschijn. Er waren hier en daar ook wolkenvelden (vooral in het noorden) en het bleef op veruit de meeste plaatsen droog. Alleen in het oosten van België kwam het gistermiddag tot flink wat regen en daarbij kwam het ook tot onweer. Gisteravond reikte het neerslaggebied tot over zuidelijk Limburg. In het Belgische Buzenol viel tot gisteravond 20 uur 27 millimeter.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 18-19° in het noorden en 24-25 in het zuiden van het land. Vlieland noteerde 17,6 en Terschelling 17,8°. In het zuiden noteerde Gilze-Rijen 25,5°. In België lagen de maxima tussen de 18 en 21° aan zee en 24-25 landinwaarts met in Kleine Brogel 25,3°.

Mooie windveren aldus Willy Kok die de foto maakte en opstuurde naar foto@alpenweerman.nl
Deze mooie foto werd gemaakt door Martin Vye.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto.

Vandaag: wolkenvelden, ook af en toe zon
Op deze dinsdag wordt met een matige en aan zee vrij krachtige noord tot noordwestelijke wind, aan de oostflank van een uitloper van hogedruk boven de Britse Eilanden, vrij koele lucht aangevoerd. De temperaturen blijven in het noordelijk kustgebied en op de Wadden steken bij maximaal 17°. Elders liggen de maxima rond de 18-19° en in de zuidoostelijke helft kan het nog 20° worden.

Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Alleen in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen (oostelijk België en ook zuidelijk Limburg) is het bewolkt en valt enige (buiige) regen. Met de noordelijke stroming kunnen ook enkele kortdurende buitjes over het land trekken en dat is vooral in het noorden het geval.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal is een bui mogelijk en het koelt af naar 10 tot 12°.

UV-Index: 6-7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 6 tot 7 en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na minder dan 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Morgen: koel weer, maar wel geregeld zon
Morgen wordt ook nog een vrij koele dag met een noordelijke stroming. Aanvankelijk zijn er wolkenvelden en vooral landinwaarts zijn nog enkele buien mogelijk. Geleidelijk wordt het droog en gaandeweg de dag komt steeds vaker de zon tevoorschijn.

De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het noorden en de temperatuur stijgt naar 16-17° op de Wadden en in het noordelijk kustgebied. Elders wordt het weer 18-19° en in het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het weer een graad of 20 worden.

De verwachte weerkaart voor donderdag. Storingen hebben het op onze streken gemunt. Bron: wetteronline.de

Na morgen: weer oplopende temperaturen
Vanaf donderdag draait de stroming geleidelijk naar west tot zuidwest en de temperatuur loopt dan ook weer enkele graden op. Wel trekken met regelmaat storingen over onze streken en donderdag krijgen we al met zo’n storing te maken en valt er in de middag en avond enige tijd regen. Het wordt donderdag 18-19° in de kustgebieden en 20 tot 22 elders.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetteronline.de

Vrijdag komt het tot enkele buien, maar er zijn ook perioden met zon. Het wordt dan 19 tot 23°. In het weekend trekken er enkele buien over het land, maar geregeld schijnt ook de zon. De wisselvalligheid neemt dus toe, maar de temperaturen blijven op niveau met kwikstanden tussen de 18 en 22°. Zaterdag kan het landinwaarts nog 23-24° worden.

Na het weekend lijkt de temperatuur verder op te lopen en dat zien we weer aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat het allemaal weer duidelijk zien. Vandaag en morgen ligt het kwik rond of onder de warme grens van 20°, maar vanaf donderdag gaat de temperatuur weer omhoog. In de loop van het weekend gaat het kwik weer wat omlaag om volgende week weer te gaan stijgen, dan naar waarden omstreeks de 25°.

Juni 2018: weer op weg naar een record?
Inmiddels is deze juni maand alweer 3,5° te warm en daarmee staan we op plaats 3 sinds 1901. De voorlopige verwachting is dat juni ook uitkomt op plaats 3 van warmste juni maanden ooit met een gemiddelde temperatuur van 17,9°. De warmste juni ooit hadden we vorig jaar in 2017 met 18,043°. Op de 2e plaats staat juni 1976 met 17,977°. Normaal is 15,6°.

Deze fraaie sluiers werden gefotografeerd door Johan Klos.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het noorden en is over land 8 tot 13 en aan zee 13 tot 16 knopen met de meeste wind vanmiddag. De golfhoogte neemt toe van 0,5 naar 0,8 meter.

Morgen waait de wind over land met 10 tot 13 knopen en aan zee met 14 tot 16 knopen. De windvlagen komen niet veel hoger uit. De meeste wind hebben we in de ochtend. De golfhoogte neemt af van 0,8 naar 0,6 meter.

Weer Wantijdijk uit Dordrecht maakte deze prachtige foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen is het weer woensdag en dat betekent dat het weerpraatje verzorgd wordt door Maarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Ter info: Johann is op vakantie, dus het Alpenweerpraatje wordt daardoor (veel) minder vaak geplaatst. Gisteren heb ik een Alpenweerbericht gemaakt. Lees de natte verwachting…. https://www.alpenweerman.nl/alpen-veel-regenwater-verwacht-de-komende-dagen/

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 406 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Enkele koele dagen, het is even wennen!”

 • Bertil blaas
  12 juni 2018 at 09:18

  Hoi Rico,

  Wederom weer dank voor jouw bericht en ook het Alpenweer van gister !

  Groeten Bertil.

 • Rico Schröder
  12 juni 2018 at 11:08

  Graag gedaan Bertil.

  Groet,
  Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier