Advertentie 

Vandaag, morgen en voor een deel vrijdag is het rustig en zacht weer. Later vrijdag en komend weekend wordt het licht wisselvallig en gaat de temperatuur wat omlaag. Na het weekend lijkt koudere lucht vanuit het noorden tot de Lage Landen door te dringen.

We krijgen enkele dagen met rustig en zacht najaarsweer. Het kan in het binnenland 18 tot 20 graden worden. Doordat de atmosfeer rustig is, er af en toe opklaringen zijn en – door de vele regen van de laatste tijd – de grond vochtig is, kan er wel makkelijk ’s nachts nevel of mist ontstaan. Opletten in het verkeer dus!

Vrijdagnacht en zaterdag verandert het weer. Achter een koufront wordt het  wisselvalliger en de temperatuur gaat omlaag. Na het weekend lijkt koudere lucht tussen een hogedrukgebied op de oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië vanuit het noorden de Lage Landen te bereiken. Dan duidelijk kouder weer met vooral maandagavond en dinsdag buien afgewisseld door opklaringen. De temperatuur komt na zondag niet veel hoger dan 10 graden.

Bewokt en buien in de buurt van Zevenhuizen.
Foto: Jolanda Bakker

Gisteren begon de dag op veel plaatsen grijs. In het westen, noordwesten en noorden van Nederland viel plaatselijk nog wat lichte regen. De wind was over het algemeen zwak tot matig uit zuidwest tot west, kracht 2 tot 4. Later op de dag was er in het noordwesten nog wat gespetter. Daarna klaarde het op vooral in het westen breed op. De temperatuur lag tussen 10 graden in het noordwesten en 15 graden in het zuidoosten bij een zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen.

Gisterenavond en vannacht klaarde het ook elders meer op. Daardoor ontstond er nevel en plaatselijk mist. In het westen was wat meer bewolking en viel plaatselijk een spatje regen. De temperatuur liep uiteen van 7 graden in het zuidoosten van Nederland en hoog België tot ongeveer 12 graden vlak aan zee. Er was een zwakke wind uit west tot noordwest, in het noordoosten nog even uit noord tot noordoost, kracht 2 tot 3

Herfstkleuren en bewolking bij De Lutte.
Foto: Tonny Morsink.
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD.

Een uitloper van een hogedrukgebied boven Oost-Europa zorgt voor rustig weer in de Lage Landen.

Vandaag in de ochtend grijs met vooral in het noordoosten mist. Later enkele opklaringen.

Vanochtend is het vooral in het midden, oosten en noordoosten nevelig. Plaatselijk kan mist voorkomen. In het noordwesten veroorzaak een zwak warmtefront mogelijk wat lichte regen. Later in de ochtend en vanmiddag klaart het vanuit zuiden op en schijnt de zon af en toe. Het wordt 14 tot 18 graden. Als de zon in het zuidoosten wat langer schijnt kan het daar 20 graden worden. Erg zacht weer voor eind oktober dus (normaal is ongeveer 13 graden). De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten, kracht 2 tot 4.

Vannacht ontstaat er daar waar er opklaringen zijn opnieuw mist. Voor de rest is het nevelig en rustig weer. De laagste temperaturen rond zonsopkomst liggen tussen de 8 en 12 graden. De wind is zwak uit zuid tot zuidoost, in het algemeen kracht 2.

De weerkaart voor morgen.
Bron: DWD.

Het front van het lagedrukgebied ten noorden van Schotland veroorzaakt in de avond in het westen van de Lage Landen wat neerslag.

Morgen begint de dag opnieuw grijs. In het binnenland is de kans op mist groot. In de  loop van de ochtend en morgenmiddag klaart het op en schijnt de zon af en toe. De grootste kans hierop in het zuidoosten en oosten. Aan het eind van de middag komt er vanuit het zuidwesten wat meer bewolking waar in de avond in het westen wat regen uit kan vallen.

De temperatuur ligt tussen de 15 graden op de Waddeneilanden en 19 graden in het zuidoosten van Nederland. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, kracht 3 tot 4. Later aan de west- en noordwest kust kracht 5. In het noordwesten in de avond mogelijk even kracht 6 uit zuidwest.

De nacht naar vrijdag brengt vooral in het westen en noordwesten wolken en mogelijk wat neerslag. In het binnenland blijft het waarschijnlijk droog en meer naar het oosten komen ook opklaringen voor. Minimum temperatuur tussen 13 graden aan de kust en10 graden in het binnenland. In hoog België ongeveer 7 graden. De wind is matig kracht 3 of 4, aan de kust nog vrij krachtig 5.

De weerkaart voor overmorgen.
Bron: DWD.

Fronten met wat neerslag liggen net ten noordwesten van de Lage Landen. Boven Engeland ontstaat een klein lagedrukgebied. Dit kan later op vrijdag in het noordwesten wat regen brengen.

Overmorgen opnieuw een nevelige en plaatselijk mistige start van de dag. In het binnenland in de loop van de ochtend enkele opklaringen. Later op de dag vanuit het westen steeds meer wolken maar het blijft waarschijnlijk de hele dag droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, 3 tot 4. Later aan de kust mogelijk vrij krachtig, 5. Het is zacht met temperaturen tussen de 15 in het noordwesten tot misschien wel 21 graden in het zuidoosten en België.

De weerkaart voor zaterdag.
Bron: DWD.
Verwachte drukverdeling voor dinsdag 29 oktober 2019.
Bron: ECMWF.

Een hogedrukgebied ten noordwesten van Ierland zorgt voor een noordelijke stroming boven de Lage Landen.

Zaterdag overgang naar koeler weer. Vanaf maandag een noordelijke stroming

In de nacht van vrijdag naar zaterdag trekt een front met neerslag van west naar oost over de Lage Landen. Achter dit front klaart het op maar zit wel al wat koelere lucht. Het wordt overdag hooguit nog 10 tot 15 graden. In de nacht naar zondag kan de temperatuur in het zuidoosten en hoog België dicht bij het vriespunt komen. Zondag is het licht wisselvallig bij een matige wind uit het westen en temperaturen tussen 10 en 13 graden. Na zondag lijkt er een noordelijke stroming op gang te komen tussen een hogedrukgebied ten westen van Ierland en een lagedrukgebied boven Scandinavië. De temperatuur komt dan niet veel hoger meer dan 10 graden. Naast buien (vooral in het noordoosten) is er dan ook af en toe zon.

Neerslag kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

De Neerslag grafiek toont vanaf donderdag een grotere kans op wat neerslag. Vrijdag lijkt de kans op neerslag minder, daarna nemen de kansen weer toe.

Temperatuur kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

De temperatuurgrafiek laat zien dat vandaag, morgen en vrijdag erg zacht verlopen. Daarna neemt de kans op lagere temperaturen toe.

De operationele temperatuurpluimen van de hoofdmodellen.
Bron: Meteologix.

Ook alle operationele temperatuurpluimen laten zien dat het tot en met vrijdag erg zacht blijft. Zaterdag afkoeling met na het weekend temperaturen die amper boven de 10 graden uitkomen.

Morgen kijken we of de afkoeling na het weekend doorzet. We informeren je hierover uitgebreid op Alpenweerman.nl.

Voor nu vanaf Texel een fijne woensdag!

Opklaringen in Barendrecht gisteren.
Foto: Trijntje v.d. Berg.
Zwanenmeer met opklaringen.
Foto: Jolanda Bakker.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 366 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier