Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Tot en met zaterdag blijft het nog rustig en enigszins saai weer met een temperatuur die min of meer normaal is voor deze tijd van het jaar. Er is kans op zon maar vooral in het noorden ook af en toe motregen. In de ochtend vriest het vooral in het zuiden wat en kan het daar mistig zijn.

Na het weekend nemen lagedrukgebieden het roer over en wordt het wisselvallig en zacht.

Deze foto van het miezerige weer maakte Jolanda Bakker
In Enkhuizen was het gisteren grijs en nat. Foto Joyce Derksen

Gisteren veroorzaakte een zwak front, behorend bij een lagedrukgebied boven Noordwest Rusland, af en toe motregen. In het zuiden was het mistig. In het zuidoosten bleef de temperatuur lang onder nul – Zuid Limburg had een minimum temperatuur van -4,6° en een dun laagje sneeuw – terwijl het in het noordwesten 7° werd. Er was veel bewolking maar in het zuidoosten van België en in Groningen scheen de zon. De wind waaide zwak uit westelijke richtingen. Later op de dag klaarde het vanuit het noorden wat op.

Gisterenavond waren er wat meer opklaringen. Vannacht daalde de temperatuur naar ongeveer 6° in het noordwesten en rond -1° in het (zuid)oosten. In het oosten en noordoosten werd het mistig. Daar waar lage bewolking voorkwam, viel af en toe motregen.

Een grijze dag in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen
Deze foto maakte Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een gebied van hogedruk ligt net ten zuiden van de Lage Landen. Fronten van depressies in het noorden schampen de Benelux en veroorzaken in het noorden wat motregen.

Vandaag houdt de hogedruk net ten zuiden van de Benelux haar invloed op het weer. Het is rustig met vooral in het noorden veel bewolking. Daar kan af en toe motregen vallen. Naar het zuiden is er meer kans op opklaringen. In het noordoosten en oosten kan vooral vanochtend (dichte) mist voorkomen. De wind is vandaag zwak en komt uit richtingen tussen zuid en oost maar in het noorden is er een zwakke zuidwesten wind. De temperatuur loopt vanmiddag op naar 4 tot 8°. In (dichte) mistgebieden is het wat kouder.

Vanavond en vannacht zijn er in het (zuid)oosten eerst opklaringen. Al snel kan daar mist ontstaan. Elders zijn er meer wolken. De temperatuur ligt in het zuiden iets onder het vriespunt. Als het daar wat langer opklaart, kan het enkele graden vriezen. Naar het noordwesten loopt de temperatuur op tot 7° vlak aan zee. De wind is zwak en in het noorden zuidwestelijk. Elders zuid tot zuidoostenwind.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

De hogedruk ten zuiden van de Benelux wordt zwakker maar houdt morgen nog invloed op ons weer.

Ook morgen een tweedeling. Het zuiden heeft de meeste kans op zon maar in de ochtend ook kans op mist. Fronten schampen het noorden. Daar valt mogelijk wat motregen. De wind draait overal naar het zuidelijke richtingen maar blijft zwak tot hooguit matig aan zee. De temperatuur loopt uiteen van iets boven 0 in het zuidoosten en hoog België tot ongeveer 7° in het noordelijk kustgebied.

In de nacht naar zaterdag breiden opklaringen zich vanuit het zuiden over de Benelux uit. Wel kan er daardoor weer makkelijk mist ontstaan. Vooral omdat de wind zwak blijft uit zuidelijke richting. In het noordelijk kustgebied kan nog een spat regen vallen. De temperatuur daalt tot ongeveer 6° in het noorden en noordwesten en tot enkele graden onder 0 in het zuiden daar waar het opklaart.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Een rug van hogedruk zorgt voor nog een dag rustig weer in de Benelux.

Een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa heeft zaterdag een uitloper tot over de Benelux. Daardoor is het zaterdag rustig weer met wolkenvelden en enkele opklaringen. In het zuiden kan vooral in de ochtend mist en nevel voorkomen. De wind waait eerst zwak uit het zuiden. Later in het noordwesten een toenemende wind die draait naar het zuidwesten, 4 Bft. De temperatuur ligt overmorgen tussen 3° in het oosten en 6° aan zee.

Verwachte drukverdeling voor Dinsdag 28 januari 2020. Bron: ECMWF
Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor Dinsdag 28 januari 2020. Bron: GFS

Vooral na het weekend bepalen lagedrukgebieden het weer in de Benelux.

Met een krachtige, licht meanderende, straalstroom worden vanaf zondag lagedrukgebieden naar het Noordzeegebied ‘geblazen’. Zij zorgen voor wisselvallig, winderig maar vooral zacht weer. Maandag en dinsdag zou het zomaar opnieuw 12 of 13° kunnen worden. Bovendien is er in de loop van volgende week kans op veel wind. Daarmee komt een einde aan een rustige week onder een krachtig hogedrukgebied en neemt een sterke westcirculatie het weer over.

De kans op regen is tot en met het weekend klein. Volgende week nemen lagedrukgebieden het roer over en wordt de kans op regen groter.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat vanaf zaterdag een temperatuurstijging zien tot ruim boven normaal voor deze tijd van het jaar. Ook op de lange termijn blijft de temperatuur te hoog (normaal overdag eind januari is ongeveer 5°).Bron: Meteologix.

Tot morgen voor een nieuw weerbericht op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne donderdag!

Ook grijs weer kan een mooie foto van Ton Wesselius opleveren
Plaatselijk mistig gisteren. Foto Tonny Morsink

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 757 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage landen: nog een paar dagen rustig weer, daarna wisselvallig”

  • Marco
    23 januari 2020 at 09:11

    Weer goed bericht

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer