Advertentie 

Vandaag en morgen wordt het rustig weer met vandaag eerst nog wat lichte regen in het noorden van de Lage Landen. Donderdag tot en met zaterdag blijft het rustig en ook zacht weer voor de tijd van het jaar. Pas na komend weekend komt er mogelijk een overgang naar wat koeler en wisselvalliger weer.

Er komt voorlopig een einde aan een – vooral in het westen en noordwesten – erg natte periode. Vandaag nog wat laatste regendruppels in de noordelijke helft van Nederland maar daarna tot en met het weekend vrijwel droog en ook rustig herfstweer. De temperatuur kan vooral donderdag en vrijdag – daar waar het opklaart – behoorlijk oplopen. In het zuidoosten en in België zelfs tot 20 graden. Wel is er in de nacht en ochtend kans op nevel en mist. Opletten in het verkeer dus.

Vanaf volgend weekend lijkt het met een noordwestelijke stroming koeler en weer wat wisselvalliger te worden.

Voor en Achter aan de Oude Maas gisteren middag.
Foto: Trijntje v.d. Berg.
Kletsnatte landerijen op Texel.
Foto: Ronald v.d. Lee

Gisteren viel er door invloed van een klein lagedrukgebied boven het midden van Frankrijk in de ochtend vooral in het westen en noorden opnieuw regen van betekenis (tussen de 5 en 15mm).

In het noordwesten van het land is in september en oktober inmiddels op veel plaatsen al meer dan 300mm neerslag gevallen. Normaal voor de periode van 1 september tot 1 november is ongeveer 200mm. Omdat het de laatste twee jaar erg droog is geweest, komt de nattigheid niet ongelegen. Voor de boeren die nog gewas van het land moeten halen is het wel lastig omdat de landerijen er drassig bijliggen.

In de middag trok de meeste regen naar het noorden weg en in het oosten kwamen er enkele opklaringen. De temperatuur lag tussen de 12 graden aan zee en 17 graden in het oosten. De wind was veranderlijk, kracht 2 tot 4 maar draaide later in het noorden en midden naar het oosten.

In de nacht naar dinsdag viel er in de noordelijke helft van Nederland nog wat lichte regen. In de rest van het land werd het droog. Daar waar opklaringen waren ontstond wat nevel en mist.

Er is de laatste weken veel regen gevallen.
Foto: Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD

Vandaag in de ochtend grijs met in het noorden nog wat (lichte) regen of een bui.

Vanochtend valt er nog wat lichte regen in het noorden. Deze trekt langzaam naar het noordoosten weg. In het noordwesten kan later op de dag nog een bui ontstaan doordat de bovenlucht vrij koud is in combinatie met het relatief warme zeewater.

In de loop van de dag nemen de kansen op regen verder af. Vanuit het zuiden kan het wat opklaren. De temperatuur ligt tussen de 13 graden aan de kust en 16 graden in het binnenland. De wind is zwak of matig, kracht 2 tot 4, eerst zuidwest tot west. Later in het zuiden een zwakke veranderlijke wind.

Vannacht klaart het verder op en kan het nevelig worden. In het zuidwesten komt meer bewolking voor. Daar kan in de loop van de nacht een spat regen vallen. Vlak aan de kust is het ongeveer 12 graden. Meer naar het binnenland koelt het af naar een graad of 10. In Zuid-Limburg en hoog België naar ongeveer 8 graden. De wind is zwak uit oost tot zuidoost, kracht 2 maar in het zuidwesten is de wind matig kracht 4.

De weerkaart voor morgen.
Bron: DWD.

Een uitloper van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa zorgt voor rustig najaarsweer in de Lage Landen

Morgen begint de dag met plaatselijk nevel of mist. In de loop van de ochtend lost de mist op en komen er enkele opklaringen voor, de meeste in het zuidoosten van Nederland en in België. Elders is er lage bewolking. De temperatuur ligt tussen de 12 graden waar de bewolking hardnekkig is en de 17 graden bij opklaringen. In zuid Limburg en het oosten van België kan plaatselijk 20 graden worden. De wind is zwak tot matig kracht 2 tot 4 uit oost tot zuidoost. Normaal voor eind oktober is 13 of 14 graden overdag.

In de nacht naar donderdag opnieuw kans op de vorming van nevel. Daar waar het opklaart kan ook mist ontstaan. De minimum temperatuur ligt tussen 10 graden in het binnenland en hoog België en 15 graden vlak aan zee.

De weerkaart voor overmorgen.
Bron: DWD.

Een lagedrukgebied tussen IJsland en Groot Brittannië krijgt wat meer invloed op het weer in de Lage Landen.

Overmorgen opnieuw een nevelige en plaatselijk mistige start van de dag. In het binnenland in de loop van de ochtend enkele opklaringen. Later op de dag vanuit het westen steeds meer wolken maar het blijft waarschijnlijk de hele dag droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, 3 tot 4. Later aan de kust mogelijk vrij krachtig, 5. Het is zacht met temperaturen tussen 15 in het noordwesten en misschien 21 graden in het zuidoosten en België.

Verwachte drukverdeling voor maandag 28 oktober 2019.
Bron: ECMWF.

Weekend nog vrij zacht, daarna waarschijnlijk koeler en wisselvalliger

Na het weekend lijkt een hogedrukgebied boven het noorden van de Atlantische Oceaan samen met een lagedrukgebied boven Scandinavië voor een noordelijke stroming te gaan zorgen.

Tot en met het weekend blijft de stroming voornamelijk zuidwest. Daarmee wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Fronten van lagedrukgebieden boven de oceaan kunnen ons net niet bereiken doordat een hogedrukgebied boven midden Europa de fronten tegenhoudt.

Na zondag verschijnt er volgens de meeste modellen een hogedrukgebied boven het  noorden van de oceaan. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied naar Scandinavië. Hierdoor zou er een noord tot noordwestelijke stroming op gang komen die duidelijk koeler weer brengt. Bovendien zou later in de week de wisselvalligheid weer toenemen.

Deze ontwikkelingen hangen af van de exacte positie van het hogedrukgebied. Krijgt deze een uitloper over de Noordzee, dan koelt het minder af en wordt het ook minder wisselvallig.

Neerslag kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

De Neerslag grafiek laat zien dat er later deze week een kleine kans op wat regen is. Pas na volgend weekend neemt de kans op neerslag duidelijk toe.

Temperatuur kans grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl

En ook de temperatuurgrafiek laat zien dat we enkele rustige en warmere dagen krijgen. Vanaf volgend weekend nemen de koelere oplossingen weer toe.

De operationele temperatuurpluimen van de hoofdmodellen.
Bron: Meteologix.

Enkele rustige en warmere dagen. Vanaf volgend weekend laten de  meeste modellen een daling van de temperatuur zien.Hoe dit gaat uitpakken vertellen we je de komende dagen op Alpenweerman.nl.

Voor nu vanaf een bewolkt en nevelig Texel een fijne dinsdag!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Dreigende luchten gisterenmiddag boven Noord-Holland.
Foto: Ronald van der Lee.
Gisterenochtend was het mistig in het oosten. De komende dagen ook elders mistkansen.
Foto: Joyce Derksen

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 495 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen: enkele dagen rustig en vrij zacht weer”

 • HansS
  22 oktober 2019 at 09:11

  Hoi Ronald, Leuk dat je bent begonnen met schrijven hier en goed om te zien dat je ook kwaliteit levert. Als jarenlang fan ben ik hier erg blij mee!

  • Rico Schröder
   22 oktober 2019 at 20:03

   Dag Hans,

   Dank voor deze mooie reactie. Wij zijn ook erg blij met Ronald.

   Groet,
   Rico

 • Bertil Blaas
  22 oktober 2019 at 10:29

  Dag Roland,
  Goedemorgen en ja perfect, sluit me bij HansS aan.
  Groeten 👍👍

  • Rico Schröder
   22 oktober 2019 at 20:04

   Dag Bertil,

   Dank voor je reactie. Wij zijn ook blij met Ronald.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier